Kesihatan

Mana Yang Lebih Berbahaya, Diabetes Mellitus atau Diabetes Insipidus?

, Jakarta - Diabetes insipidus adalah keadaan di mana badan kehilangan terlalu banyak cairan ketika membuang air kecil, yang membawa kepada risiko dehidrasi berbahaya serta pelbagai penyakit dan keadaan lain.

Akibatnya, keadaan ini boleh mencetuskan dehidrasi yang melampau yang boleh menyebabkan hipernatremia. Ini adalah keadaan di mana kepekatan natrium serum dalam darah menjadi sangat tinggi, kerana pengekalan air yang rendah di mana sel-sel badan juga kehilangan air.

Hipernatremia boleh menyebabkan gejala neurologi, seperti terlalu aktif otak dan otot saraf, kekeliruan, sawan, atau bahkan koma. Tanpa rawatan, diabetes insipidus pusat boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang secara kekal.

Baca juga: Cara Mudah untuk Tetap Sihat Walaupun Diabetes Jenis 2

Walaupun diabetes adalah keadaan yang mengganggu kemampuan tubuh untuk memproses glukosa darah, atau dikenali sebagai gula darah. Setelah mengetahui maklumat di atas, sudah pasti kedua-duanya mempunyai nama yang sama dan mungkin ada simptom yang serupa, tetapi berlainan penyakit.

Bagi diabetes insipidus, bukan masalah gula darah, tetapi paras air dalam darah. Tubuh menghasilkan hormon yang disebut Vasopressin yang seharusnya mengawal berapa banyak air yang dikeluarkan oleh ginjal dari aliran darah.

Diubah menjadi air kencing, cecair ini membersihkan sisa yang disaring oleh buah pinggang. Apabila sistem ini tidak berfungsi, kehausan seseorang meningkat kerana badan berpendapat ia memerlukan lebih banyak air untuk membuang sisa.

Mana Yang Lebih Berbahaya?

Untuk diabetes insipidus, bahaya terbesar adalah dehidrasi. Orang yang selalu kehausan mungkin minum terlalu banyak air dan mewujudkan keadaan untuk mabuk air. Namun, apabila dikendalikan dengan betul, kadar cairan dapat dipertahankan.

Ini dapat diatasi dengan perubahan gaya hidup, dan kadang-kadang melalui penggunaan Desmopressin, yang merupakan versi sintetik hormon Vasopressin yang dihasilkan oleh tubuh secara semula jadi.

Baca juga: Takut Diabetes? Ini adalah 5 Pengganti Gula

Manakala pada diabetes mellitus, bahaya terbesar terjadi ketika kadar gula dalam darah terlalu tinggi atau terlalu rendah. Tahap gula darah yang tinggi boleh menyebabkan kerosakan saraf, tekanan darah tinggi, dan mengeraskan dinding saluran darah. Tahap gula dalam darah yang terlalu rendah boleh menyebabkan kejang, kerosakan otak, dan juga koma.

Rawatan untuk Diabetes Mellitus dan Diabetes Insipidus

Matlamat rancangan rawatan adalah untuk menghilangkan gejala dan mencegah kemerosotan kesihatan yang berbahaya. Kemudian mulakan juga tabiat makan yang lebih sihat, senaman pintar, dan pengurusan berat badan.

Bagi mereka yang mempunyai kes diabetes insipidus ringan, cadangan rawatan adalah untuk mengatasi gejala. Ini bermaksud minum ketika haus dan mengehadkan senaman di persekitaran yang terlalu panas. Makanan tambahan untuk keseimbangan elektrolit juga boleh disyorkan.

Baca juga: Lakukan 5 cara ini agar prediabetes tidak menjadi diabetes

Dalam kes diabetes jenis I, pengurusan berterusan mesti dilakukan untuk mengekalkan kualiti hidup yang baik. Suntikan insulin rutin, pam insulin, dan pilihan rawatan lain berlaku secara berkala.

Sebilangan besar penghidap diabetes akan hidup lama, sama ada mereka menghidap diabetes insipidus atau diabetes mellitus. Walau bagaimanapun, mereka yang didiagnosis menghidap diabetes mellitus mungkin mengalami penurunan jangka hayat hingga 10 tahun jika dibandingkan dengan diabetes insipidus, yang tidak memberi kesan pada jangka hayat seseorang ketika dirawat atau diuruskan dengan betul.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai diabetes mellitus dan diabetes insipidus, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found