Kesihatan

Bolehkah Kista Ganglion Disembuhkan Tanpa Pembedahan?

Jakarta - Terdapat banyak jenis sista. Yang mungkin tidak begitu popular adalah kista ganglion. Dicirikan oleh tumor kecil seukuran kacang polong, kista ganglion biasanya tumbuh di tangan dan kaki. Kerana ia berkembang seiring dengan sakit sendi, ketulan sista ganglion akan terasa sakit ketika ditekan.

Walaupun tidak diklasifikasikan sebagai tumor karsinogenik yang menyebabkan barah dan jarang menyebabkan masalah kesihatan yang serius, kista ganglion masih perlu diperhatikan. Ini kerana sista ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan menyekat pergerakan. Namun, bolehkah kista ganglion disembuhkan tanpa pembedahan?

Baca juga: Kista juga boleh berlaku di buah pinggang

Kista Ganglion hanya dapat disembuhkan melalui pembedahan

Mempersoalkan penyembuhan kista ganglion, mengutip Klinik Mayo , memang satu-satunya tindakan perubatan yang dapat dilakukan untuk menyembuhkannya adalah melalui pembedahan membuang kista.

Biasanya, doktor mengesyorkan pembedahan sekiranya kista ganglion menjadi besar dan sangat menyakitkan. Namun, jika tidak, rawatan mungkin tidak diperlukan.

Prosedur pembedahan untuk membuang sista ganglion bermula dengan suntikan enzim khas, dan diakhiri dengan suntikan steroid untuk mengurangkan risiko kista muncul lagi. Walau bagaimanapun, jika rawatan tidak berkesan atau kista membengkak lagi, doktor boleh mempertimbangkan pembedahan eksisi ganglion.

Operasinya dapat menyembuhkan kista ganglion dengan peratusan 85-95 peratus. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kemungkinan komplikasi, seperti jangkitan, kecederaan, dan kista yang berulang. Setelah prosedur pembedahan selesai, doktor biasanya mengesyorkan melindungi kawasan yang cedera dari kesan.

Baca juga: Ini adalah orang yang berisiko mendapat sista buah pinggang

Semasa rawatan selepas pembedahan, untuk menyokong pemulihan, anda perlu mengikuti semua arahan doktor, mengambil ubat yang ditetapkan mengikut dos dan jadual, dan pastikan kawasan pembedahan selalu dikeluarkan untuk mengelakkan pembengkakan. Sekiranya terdapat aduan selepas pembedahan, segera hubungi doktor. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda juga boleh muat turun permohonan dan menggunakannya untuk bertanya kepada doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rawatan Rumah untuk Kista Ganglion

Sebagai tambahan kepada rawatan perubatan, terdapat beberapa ubat rumah yang boleh dilakukan oleh penghidap kista ganglion. Walau bagaimanapun, rawatan ini hanya bertujuan untuk menghilangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh ganglion cyst, bukan menghilangkannya.

Berikut adalah beberapa rawatan rumah untuk kista ganglion yang dimaksudkan:

  • Sekiranya sista ganglion berada di kaki, pakai kasut atau kasut yang tidak menyentuh sista secara langsung. Pilih bahan kasut yang lembut dan jika perlu tambahkan pelindung untuk menjadikannya lebih selesa.
  • Pakai serpihan atau pendakap yang dapat membantu mengehadkan pergerakan pada bahagian badan di mana sista ganglion berada. Ini dapat membantu mengecilkan kista.
  • Ambil ubat penahan sakit, jika sista itu menyakitkan. Sekiranya doktor anda tidak menetapkan, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter, seperti ibuprofen.
  • Segera berjumpa doktor sekiranya sista ganglion membesar, berwarna merah, panas atau tiba-tiba hilang.
  • Elakkan menggerakkan bahagian badan yang mempunyai sista ganglion.
  • Beritahu doktor anda sekiranya anda merasa sakit, lemah atau mati rasa pada kista ganglion, demam, menggigil atau berkeringat selepas pembedahan.
  • Elakkan menekan sista ganglion untuk mengelakkan jangkitan.
  • Beritahu doktor anda sekiranya kista berulang selepas pembedahan.

Baca juga: 5 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Myomas & Cyst

Itulah beberapa rawatan untuk sista ganglion yang boleh dilakukan. Pada masa lalu, sebelum dunia perubatan mengalami kemajuan, kista ganglion sering dirawat dengan ubat kuno, iaitu memukul kista dengan benda berat. Sebenarnya, itu bukan penyelesaian yang baik. Kekuatan pukulan pada sista ganglion sebenarnya boleh merosakkan struktur di sekitar bahagian badan yang terjejas.

Oleh itu, jangan percaya mitos mengenai rawatan kista ganglion, kecuali jika dinasihatkan oleh doktor. Elakkan juga menjatuhkan kista dengan menusuk jarum, kerana ini dapat meningkatkan risiko jangkitan.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kista Ganglion: Gejala, penyebab, dan rawatan.
Klinik Mayo. Diakses 2020. Ganglion cyst ..