Kesihatan

Ketahui Manfaat Derma Darah untuk Wanita

Jakarta - Derma darah di Indonesia telah diatur dengan Peraturan Pemerintah No. 02 of 2011. Pengawasan penderma darah oleh Palang Merah Indonesia (PMI) juga dijamin oleh UU No. 36 tahun 2009 mengenai kesihatan. Undang-undang tersebut menyatakan bahwa pemerintah bertanggung jawab atas pelaksanaan layanan pendermaan darah yang aman, mudah diakses, dan sesuai dengan kebutuhan masyarakat. Oleh itu, pendermaan darah adalah proses yang dijamin selamat sehingga anda tidak perlu teragak-agak untuk melakukannya.

Baca juga: Inilah sebab mengapa anda perlu menderma darah secara berkala

Sebab-sebab Menderma Darah

Sumbangan dilakukan kerana keperluan bekalan darah sangat tinggi. Anda tidak perlu risau kekurangan darah disebabkan oleh penderma, kerana darah dapat tumbuh semula untuk menggantikan semua sel dan cairan yang hilang. Masa yang sesuai untuk menderma darah untuk lelaki dan wanita adalah berbeza. Lelaki boleh menderma darah setiap 3 bulan, sementara wanita dapat menderma darah setiap 4 bulan (maksimum 5 kali dalam 2 tahun). Sebabnya adalah kerana lelaki mempunyai lebih banyak simpanan besi daripada wanita.

Baca juga: Sebelum Mendermakan Darah, Minum 3 Makanan Ini terlebih dahulu

Perkara yang perlu diberi perhatian ialah tidak semua orang boleh menderma darah. Syarat untuk penderma darah mempunyai kesihatan fizikal yang baik, berat minimum 45 kilogram, usia 17-65 tahun, dan dilakukan 3 bulan setelah pendermaan darah sebelumnya. Sementara orang dengan masalah kesihatan tertentu (seperti penyakit jantung, penyakit paru-paru, barah, diabetes, hipertensi, hepatitis B, hepatitis C, sifilis, dan HIV / AIDS) tidak dibenarkan menderma darah. Keadaan lain yang dilarang menderma darah adalah mengandung, haid, ketergantungan dadah, dan ketagihan minuman beralkohol.

Baca juga: Buat Sihat, Inilah 4 Manfaat Menderma Darah

Manfaat Derma Darah untuk Wanita

1. Menjaga Peredaran Darah

Menderma darah meningkatkan aliran darah, dengan itu mencegah penyumbatan arteri yang dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular (seperti penyakit jantung, pukulan, dan darah tinggi). Derma darah membantu menstabilkan tahap zat besi dalam badan. Zat besi berperanan penting dalam mengangkut oksigen dari paru-paru ke tisu, serta mengangkut elektron dalam proses pembentukan tenaga di dalam badan.

2. Meningkatkan Pengeluaran Sel Darah Merah

Sel darah merah berkurang setelah menderma darah. Selepas itu, sumsum tulang menghasilkan sel baru untuk menggantikan sel darah merah yang hilang. Proses ini biasanya memakan masa beberapa minggu.

3. Memanjangkan Hayat

Derma darah adalah tindakan sosial kerana bertujuan untuk menolong orang lain. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Evolusi dan Tingkah Laku Manusia menyebut bahawa orang yang suka menolong cenderung hidup lebih lama daripada yang tidak.

4. Membantu Mengesan Penyakit

Keselamatan darah yang didermakan akan terjamin melalui prosedur pemeriksaan yang telah ditentukan. Oleh itu, orang yang terdeteksi menderita penyakit serius, seperti hepatitis B, hepatitis C, sifilis, malaria, dan HIV / AIDS tidak dibenarkan menderma darah kerana penyakit ini dapat menular melalui darah.

Sebelum derma dilakukan, perkara yang perlu dilakukan adalah tidur yang cukup, beritahu pegawai mengenai sejarah pengambilan dadah dan jenis ubat yang dimakan, minum banyak air, dan cukup makan, terutama yang mengandungi zat besi ( seperti daging lembu, ikan, brokoli, bayam, atau bayam). sayuran hijau lain). Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pendermaan darah, tanyakan kepada doktor untuk mendapatkan jawapan yang boleh dipercayai. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk bercakap dengan pakar obstetrik melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found