Kesihatan

6 Komplikasi Yang Boleh Berlaku Kerana Proses Amputasi

, Jakarta - Amputasi adalah prosedur perubatan yang sering dilakukan untuk menyelamatkan bahagian tubuh tertentu. Secara amnya, amputasi dilakukan pada bahagian badan yang mengalami penyakit atau kerosakan tisu. Prosedur ini sering dilakukan di mana-mana bahagian badan, seperti tangan, kaki, jari, atau lengan. Amputasi dilakukan pada bahagian badan yang "mengancam" bahagian lain.

Salah satu keadaan yang mesti diatasi dengan amputasi adalah jangkitan teruk pada bahagian badan tertentu. Dalam kes ini, amputasi adalah satu-satunya jalan keluar agar kerosakan pada bahagian badan tidak merebak dan menyebabkan keadaan yang lebih teruk. Amputasi biasanya merupakan jalan terakhir dan hanya akan dilakukan apabila tidak ada cara lain untuk merawat penyakit ini.

Selain jangkitan, ada beberapa keadaan lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami amputasi, mulai dari luka, luka yang tidak sembuh dan berbahaya, digigit oleh binatang buas, dan riwayat penyakit tertentu. Risiko amputasi lebih besar pada orang yang menderita penyakit, seperti Penyakit Arteri Periferal (PAD), diabetes, jangkitan tisu lembut, dan sarkoma.

(Baca juga: 6 Keadaan Perubatan yang Memerlukan Amputasi)

Sekiranya dilakukan dengan betul dan dengan perancangan yang teliti, amputasi jarang menyebabkan komplikasi berbahaya. Walau bagaimanapun, masih terdapat risiko komplikasi. Reaksi yang timbul selepas proses amputasi boleh berbeza-beza, bergantung pada keadaan dan alasan seseorang harus diamputasi. Jadi, apa komplikasi yang boleh timbul akibat amputasi?

1. Pendarahan

Prosedur amputasi boleh menyebabkan pendarahan. Walau bagaimanapun, risiko ini cenderung lebih kecil jika amputasi dilakukan dengan betul dan terancang.

2. Jangkitan

Parut dari prosedur amputasi yang dilakukan boleh menyebabkan bahagian tubuh tertentu dijangkiti. Risiko lebih besar pada orang yang tidak merawat luka dengan betul setelah diamputasi.

Baca juga: Mesti Tahu, Pertolongan Cemas untuk Amputees

3. Sakit

Adalah normal jika sakit di bahagian badan yang baru diamputasi. Tetapi berhati-hatilah, berhati-hatilah dengan kesakitan yang berterusan dan tidak bertambah baik. Sekiranya itu berlaku, segera lakukan pemeriksaan kepada doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mengelakkan komplikasi.

4. Kerosakan pada Tisu Badan

Amputasi juga boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk kerosakan tisu. Prosedur ini boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan saraf.

5. Sakit Lenguh Phantom

Setelah seseorang mengalami amputasi, dia mungkin masih merasakan sensasi kesakitan di bahagian badan yang telah dikeluarkan atau tidak ada lagi di sana. Keadaan ini dikenali sebagai sakit anggota badan hantu.

6. Gangguan Psikologi

Selain komplikasi dalam bentuk masalah fizikal, amputasi juga dapat menyebabkan gangguan pada keadaan psikologi. Amputasi boleh menyebabkan seseorang mengalami masalah psikologi dalam beberapa tahap, mulai dari penolakan, penolakan, kemarahan, berusaha mencegah amputasi, hingga kemurungan.

Tetapi biasanya, lama-kelamaan, orang yang baru diamputasi akan mula menerimanya. Selepas beberapa ketika, dia akan sampai pada tahap menerima bahawa amputasi diperlukan dan semuanya akan baik-baik saja. Dia akan mula memahami bahawa melakukan amputasi adalah pilihan terbaik untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin teruk.

Baca juga: Ini adalah Kaedah Pengendalian Selepas Amputasi

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya! Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!