Kesihatan

3 Khasiat Madu untuk Kesihatan Reproduksi

Jakarta - Madu memang mempunyai banyak manfaat kesihatan, dari kesihatan jantung hingga pembiakan. Namun, tidak semua jenis madu dapat memberikan kesan yang sama, banyak madu bungkus telah dicampurkan dengan gula. Madu yang mempunyai faedah terbesar adalah madu tulen atau madu mentah . Madu tulen itu sendiri adalah madu yang belum ditapis, dipanaskan, dan dipasteurisasi.

Madu tulen kaya dengan antioksidan, flavonoid, asid fenolik, asid amino, enzim, vitamin, dan mineral. Vitamin yang terdapat dalam madu termasuk vitamin A, E, B1, B2, B3, B5, dan B6. Selain vitamin, madu juga kaya dengan mineral seperti zat besi, zink, magnesium, kalsium, selenium, kalium, dan fosfor.

Gabungan nutrien ini dapat mencegah, untuk merawat pelbagai penyakit. Salah satunya, penyakit yang berkaitan dengan organ pembiakan, baik lelaki dan wanita. Berikut adalah 3 kebaikan madu untuk kesihatan pembiakan lelaki dan wanita.

Meningkatkan Kesuburan dan Membantu Kehamilan

Madu dikenali sebagai bahagian penting dalam terapi kesuburan dan perancangan kehamilan. Manfaatnya dapat dirasakan oleh lelaki dan wanita. Terutama pada lelaki, madu malah dapat mengatasi masalah mati pucuk. Penyelidikan yang diterbitkan melalui Jurnal Fisiologi Haiwan dan Pemakanan Haiwan menunjukkan, minum madu tulen secara berkala dapat mengoptimumkan fungsi testis dan akhirnya meningkatkan jumlah sperma dan kesuburan lelaki. Selain itu, madu juga dapat merawat disfungsi ereksi pada lelaki.

(Baca juga: Keberkesanan Madu untuk Lelaki )

Lebih daripada itu, kelebihan madu sebagai sokongan kehamilan terbukti melalui salah satu jurnal di Indonesia Jurnal Antarabangsa Ginekologi dan Obstetrik pada tahun 2008. Penyelidikan ini membuktikan bahawa menggunakan madu sebagai pelincir semasa hubungan seks dapat meningkatkan kesuburan dan kemungkinan kehamilan.

Bukan itu sahaja, minum susu murni dan madu setiap pagi dapat meningkatkan stamina. Bukan sahaja stamina untuk aktiviti, anda tahu, madu dan susu juga dapat meningkatkan stamina di tempat tidur.

Walaupun anda kerap mengonsumsi madu, anda juga tidak boleh lupa menjaga gaya hidup sihat. Oleh itu, keberkesanan madu menjadi kurang dari yang maksimum jika tidak disokong oleh gaya hidup yang sihat. Beberapa gaya hidup yang dapat mengurangkan kesuburan termasuk:

  • Selalunya bangun lewat dan kurang tidur. Anda memerlukan pengurusan masa yang lebih baik untuk mengelakkan perkara ini.
  • Pengambilan kafein yang berlebihan. Lebih daripada dua cawan kopi, teh, atau minuman tenaga setiap hari berlebihan.
  • Kurang bersenam atau senaman berlebihan. Bersenam selama 30-60 minit sehari adalah jumlah ideal yang harus anda usahakan.
  • Makan berlebihan, terutamanya makanan segera. Ini kerana berat badan berlebihan boleh mempengaruhi kesuburan secara negatif.
  • Minum alkohol dan merokok secara berlebihan. Kadang-kadang minum alkohol atau merokok tidak akan mempengaruhi secara langsung kesuburan anda. Walau bagaimanapun, masalah akan timbul sekiranya ketagihan dan berlebihan.

Mencegah Kanser Organ Reproduktif

Madu tidak dapat menyembuhkan barah. Namun, minum madu secara berkala dapat mencegah penampilan dan perkembangan sel barah di organ pembiakan. Madu dapat mencegah barah serviks, barah payudara, dan barah prostat. Selain barah, madu juga mencegah tumor.

(Baca juga: Perlu Tahu, Risiko Kolesterol Tinggi & Kanser Payudara )

Bahan antikanker dan antitumor yang terkandung dalam madu adalah flavonoid, asid fenolik, asam amino, protein, dan enzim. Bahan ini juga bertindak sebagai bahan anti-radang. Keradangan kronik telah terbukti berkaitan dengan pembentukan sel barah. Madu mampu melegakan keradangan yang muncul, sehingga dapat mencegah barah.

Mengurangkan keputihan pada wanita

Peter Molan, Pengarah Unit Penyelidikan Madu di University of Waikato, New Zealand mengatakan bahawa madu tulen dapat mencegah keputihan yang disebabkan oleh bakteria dan kulat. Ini kerana madu tulen mengandungi enzim antibakteria.

Sebenarnya keputihan bukanlah perkara yang berbahaya, malah normal bagi wanita. Terutama keputihan yang muncul semasa tempoh subur, sebelum, dan selepas haid. Keputihan normal tidak berbau dan mempunyai tekstur kenyal dan tidak berwarna atau jernih.

Namun, jika pelepasan yang muncul mempunyai bau, warna, dan tekstur yang tidak biasa, anda boleh minum madu tulen secara berkala untuk menyingkirkannya. Biasanya, keputihan yang tidak biasa muncul kerana adanya bakteria Trichomonas vaginalis , acuan Candida albicans , serta bakteria Gardnerella vaginalis .

(Baca juga: Tabiat Baik Ini Mencegah Anda Dari Keputihan )

Madu mempunyai pelbagai faedah untuk kesihatan pembiakan. Namun, itu tidak bermakna anda boleh melupakan aspek penting lain seperti diet dan gaya hidup yang sihat. Kerana madu hanyalah makanan tambahan dan tidak boleh menjadi sumber nutrien utama bagi organ pembiakan. Kaedah terbaik untuk menggunakan madu adalah menggabungkannya dengan makanan dan minuman anda setiap hari.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pemakanan optimum untuk kesihatan pembiakan, anda boleh menghubungi doktor anda melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!