Kesihatan

Ada Perut? Elakkan 10 Makanan Yang Boleh Mencetuskannya

Jakarta - Penyakit ulser dapat digambarkan sebagai penyakit "sejuta orang" yang sering mengganggu aktiviti penghidapnya. Alasannya jelas, bisul dapat membuat perut terasa memulas, untuk membuat penderitanya merasa sakit.

Terdapat banyak perkara yang mesti dipertimbangkan dengan bisul agar penyakit itu tidak berulang. Salah satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah makanan. Kerana, ada pelbagai makanan yang dapat memicu ulser untuk berulang.

Lalu, jenis makanan apa yang harus dielakkan oleh penderita bisul? Lihat perbincangan di bawah!

Baca juga: 4 Cara Memilih Makanan Terbaik untuk Ulser

Banyak Faktor Punca

Sebelum menjawab soalan di atas, ada baiknya anda mengetahui punca penyakit ini terlebih dahulu. Perkara biasa yang menyebabkan bisul adalah asid berlebihan di dalam perut, sehingga asid menyerang lapisan perut. Gangguan tersebut akan menyebabkan kesakitan. Oleh itu, rawatan yang boleh dilakukan adalah dengan menghalang rembesan asid gastrik.

Beberapa perkara lain yang boleh menyebabkan penyakit ulser adalah jangkitan pada perut oleh bakteria Helicobacter pylori dan penggunaan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) secara kronik, seperti aspirin. Di samping itu, terdapat juga beberapa perkara yang boleh mencetuskan ulser. Contohnya, pengambilan makanan dan tabiat merokok yang salah.

Oleh itu, mengenai makanan ini, jenis makanan apa yang harus dielakkan oleh penderita bisul?

Jangan Makan

Terdapat peraturan yang ketat mengenai makanan untuk orang yang mengalami bisul. Ingat, elakkan makanan yang mengganggu perut. Sekiranya boleh mengganggu perut anda setelah memakannya, ia harus dielakkan. Setiap orang berbeza, tetapi makanan pedas, buah sitrus, dan makanan berlemak boleh menyebabkan kerengsaan umum.

Lalu, jenis makanan dan minuman apa yang harus dielakkan kerana boleh menyebabkan ulser?

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara ulser perut dan ulser gastrik

 1. Daging dengan kandungan lemak tinggi.

 2. Jeruk dalam bentuk buah atau jus utuh (makanan / minuman berasid)

 3. Kopi dan teh, mengandungi kafein atau tanpa kafein.

 4. Minuman beralkohol.

 5. Minuman beralkohol.

 6. Makanan dengan rempah yang boleh merengsakan mulut dan perut.

 7. Coklat.
 8. Bawang.

 9. Makanan yang mengandungi banyak garam.

 10. Makanan yang mengandungi banyak gas (brokoli, kubis, dan kacang).

Petua untuk Mencegah Kekambuhan Ulser

Tidak ada yang tahu pasti bagaimana H. pylori merebak atau mengapa sesetengah orang menghidap penyakit ulser tanpa dijangkiti oleh bakteria H. pylori. Oleh itu, pencegahan mungkin sukar dilakukan. Namun, ada pelbagai usaha yang dapat kita lakukan untuk mencegah bisul. Selain memilih pengambilan makanan dengan teliti, berikut adalah cara lain untuk mengelakkan ulser kembali

 1. Berhenti merokok: Perokok berat lebih cenderung menghidap penyakit ulser daripada bukan perokok.

 2. Elakkan alkohol: Penggunaan alkohol dalam jumlah besar terbukti menyumbang kepada perkembangan bisul di dalam perut, jadi pastikan pengambilan alkohol anda minimum.

 3. Menguruskan tekanan dengan baik: Latihan dan teknik relaksasi teratur antara minda dan badan secara amnya membantu mengurangkan pedih ulu hati.

Baca juga: Penyakit Perut Boleh Membawa Kanser Perut?

 1. Makan dalam bahagian kecil. Sebilangan besar membuat perut harus bekerja keras untuk mencerna makanan. Sebaiknya makan bahagian kecil, perlahan-lahan, dan jangan berbaring selepas makan.

 2. Jangan tidur atau bersenam semasa perut penuh. Sekiranya anda ingin bersenam, lakukan sekurang-kurangnya satu jam selepas makan (bukan sebahagian besar). Sementara itu, tunggu tiga jam selepas makan sebelum tidur.

 3. Elakkan memakai seluar atau pakaian yang ketat. Keadaan ini dapat memberi tekanan pada perut, dan membuat makanan bergerak naik ke kerongkongan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Pencernaan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Makanan untuk Membantu Refluks Asid Anda.
Persatuan Pakar Perubatan Dalaman Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Penerbitan Terkini Penyelidikan Kuman H Pylori di Indonesia.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pencetus Pedih ulu hati yang biasa.