Kesihatan

Perkembangan Bayi 19 Bulan

, Jakarta - Anda bukan sahaja dapat berjalan mondar-mandir, anak kecil anda yang telah memasuki usia 19 bulan mungkin juga mula ingin tahu apa yang sering dilakukan oleh ayah dan ibu dengan tangan mereka. alat . Jadi, tidak ada salahnya untuk mula memperkenalkan alat kepada si Kecil pada usia 1 tahun 7 bulan. Ibu dan ayah dapat memberikannya pelbagai rancangan kanak-kanak yang menarik, seperti Mickey Mouse, Paw Patrol, dan lain-lain. Selagi ayah dan ibu mengehadkan tempohnya dan masih mendorong anak-anak untuk bermain dengan rakan mereka di "dunia nyata". Ayuh, lihat perkembangan bayi 19 bulan di bawah.

Semasa memperkenalkan anak-anak kepada alat, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa agar barang-barang elektronik ini sebenarnya tidak memberi kesan buruk kepada pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Salah satu perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah tempoh kanak-kanak bermain gajet. Doktor mengesyorkan agar kanak-kanak di bawah umur 18 bulan mendapat masa bermain alat kurang dari satu jam sehari. Dan dalam masa kurang dari satu jam, ayah dan ibu harus memberikan tontonan atau mainan berasaskan pendidikan disertai dengan penjelasan mengenainya.

Sebab untuk mengehadkan tempoh kanak-kanak bermain gajet adalah untuk perkembangan balita. Daripada membiarkan anak-anak menikmati menonton alat atau televisyen, anak-anak yang masih dalam usia perkembangan mereka benar-benar perlu mendapatkan pengalaman baru di luar rumah. Di samping itu, pada usia ini, sukar bagi anak-anak untuk membezakan apa yang berlaku di gajet atau skrin televisyen dengan realiti di dunia nyata. Itulah sebabnya ibu bapa juga perlu menemani dan memberi penjelasan ketika anak-anak bermain gajet.

Baca juga: Peraturan Selamat untuk Menggunakan Alat pada Kanak-kanak

Perkembangan Kebolehan Bayi 19 Bulan

Ibu dan ayah mungkin kagum dengan seberapa cepat anak anda belajar dan menguasai kemahiran. Keperibadian mereka juga akan lebih kelihatan pada usia 19 bulan, sama ada Si Kecil adalah anak yang berani atau anak yang lebih berhati-hati. Keupayaan berikut dapat dicapai oleh anak-anak pada usia 19 bulan:

  • Jalan. Kanak-kanak mungkin sudah boleh berlari, memanjat, membungkuk untuk mengambil mainan dan kembali berdiri pada usia ini.

  • Bercakap. Anak kecil anda mungkin sudah dapat menyebut sekitar 10-20 perkataan ketika bercakap atau berbual dengan ibu dan ayah. Namun, jika tidak, ibu dan ayah tidak perlu risau. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya untuk membincangkannya dengan pakar pediatrik anda. Salah satu penyebab kelewatan pertuturan yang paling biasa adalah masalah pendengaran.

  • Pergigian. Bersiaplah untuk ketidakselesaan yang akan dialami oleh si kecil kerana tumbuh gigi, kerana gigi taring atas dan geraham bawah akan segera tumbuh pada masa ini.

Baca juga: 6 Tanda Anak Kecil Anda Memulakan Gigi

Kelakuan Bayi 19 Bulan

Ibu bapa diharapkan mempunyai banyak kesabaran dalam menangani anak mereka pada usia 19 bulan, kerana dia akan menunjukkan tingkah laku yang lebih mencabar seperti yang berikut:

  • Tantrum. Rasa bersalah kerana ibu dan ayah sering marah dengan anak kecil anda yang baru berusia 2 tahun? Itu sangat wajar. Seorang bayi berusia 19 bulan memang akan bertindak lebih menjengkelkan, kerana dia masih belajar untuk berkomunikasi dan mengatur emosinya. Bayi memerlukan sedikit masa untuk mengembangkan kemampuan ini untuk menjadi lebih baik.

  • Tidak mahu ketinggalan. Pada usia 19 bulan, si kecil mungkin lebih menyedari ketiadaan ibunya dan mungkin membuat bising, terutamanya jika dia lapar, letih atau sakit. Oleh itu, walaupun mungkin menggoda untuk meninggalkan anak kecil anda di tempat jagaan kanak-kanak, lebih baik anda tidak berjauhan dengan anak anda terlalu lama. Sehingga anak itu ingin ditinggalkan, yakinkan anak bahawa ibu pasti akan kembali untuknya dan beritahu masa yang tepat bahawa ibu akan mengambil si kecil kembali.

Baca juga: 5 Petua Mengatasi Kanak-kanak Yang Tidak Bermasalah di Sekolah

  • Kesopanan. Sekiranya ibu dan ayah memberikan teladan yang baik, anak yang berusia 19 bulan sudah boleh mempraktikkan kesopanan asas.

  • Kemahiran sosial. Berkongsi dan bermain secara bekerjasama dengan anak-anak lain mungkin masih menjadi cabaran bagi anak kecil anda, tetapi ibu dan ayah dapat membantu dengan memuji tingkah laku positif mereka.

Nah, itulah perkembangan bayi pada usia 19 bulan yang perlu diketahui oleh ibu bapa. Sekiranya si kecil anda sakit, jangan panik. Segera hubungi doktor menggunakan aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual Ibu boleh meminta nasihat doktor untuk kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Benjolan. Diperolehi pada tahun 2019. Balita Dari Bulan - 19 Bulan.