Kesihatan

Mengetahui Pencemaran Kebisingan dan Kesannya terhadap Kesihatan

, Jakarta - Dalam hal pencemaran, mungkin yang segera Anda ingat adalah pencemaran udara, air, dan sejenisnya. Sebenarnya, ada satu jenis pencemaran yang cukup memudaratkan kesihatan, iaitu pencemaran bunyi. Sebenarnya, pencemaran bunyi bukanlah perkara baru. Sejak tahun 1856 terdapat juga editorial di Times London yang mengadu tentang suasana bandar yang bising, pening, tersebar, salah satunya disebabkan oleh siulan kereta api uap.

Bukan sahaja itu membuat anda sedikit kesal, suara seperti itu juga memberi kesan buruk kepada kesihatan. Jadi, apa kesannya terhadap kesihatan? Mari lihat ulasan berikut!

Baca juga:5 Kesan Pencemaran Kebisingan Yang Memudaratkan Kesihatan, Apa Itu?

Bagaimana Pencemaran Kebisingan Mempengaruhi Kesihatan

Petikan Pencegahan , pada tahun 2019 sebuah organisasi yang mengesan tahap kebisingan sekitar di Paris mendapati bahawa rata-rata penduduk di kawasan yang paling bising kehilangan lebih dari tiga "tahun hidup sihat" kerana keadaan yang disebabkan atau diperburuk oleh pencemaran bunyi. Anda mungkin meragui kenyataan ini, tetapi beberapa penyakit seperti penyakit jantung, obesiti, diabetes, gangguan kognitif, gangguan tidur, masalah pendengaran, dan tinitus semuanya berkaitan dengan pendedahan bunyi bising kronik.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kerosakan akibat pencemaran bunyi akan kelihatan dengan dua cara, termasuk:

  • Kesan Langsung: Akan ada kesan langsung pada saraf akustik dan, akibatnya, pada sistem saraf yang lain. Organ telinga dalaman berisi cecair yang disebut koklea mengubah getaran bunyi menjadi impuls elektrik yang masuk terus ke otak. Kebisingan yang berterusan, terutamanya jika kuat, boleh membebani dan merosakkan sambungan berdasarkan saraf tersebut, yang menyebabkan gangguan pendengaran.
  • Kesan Tidak Langsung: Tekanan emosi tahap rendah yang disebabkan oleh bunyi mempunyai kesan tidak langsung pada badan dan minda. Tekanan boleh menyebabkan pengeluaran berlebihan kortisol, hormon yang pada tahap lebih tinggi dikaitkan dengan penyakit jantung dan kebanyakan keadaan lain berkaitan dengan pendedahan bunyi kronik.

Baca juga: Menggunakan Alat dengar untuk Terlalu Lama Boleh Berbahaya?

Inilah Cara Mengurangkan Kesan Pencemaran Kebisingan

Walaupun pada dasarnya suara sangat penting untuk refleks yang membantu dengan aktiviti, jika anda bekerja atau tinggal di kawasan dengan tahap pencemaran bunyi yang cukup mengganggu, ia tidak boleh dipandang ringan. Ingatlah, anda pasti akan merasa lebih tenang ketika berada di suasana seperti di kawasan luar bandar, seperti merasakan bunyi angin melalui pepohonan, suara air hujan, dan kicauan burung. Sebilangan bunyi ini pasti akan mengurangkan tahap tekanan, tidak seperti kebisingan bandar yang biasa.

Pakar mengesyorkan menjadikan persekitaran tempat anda tinggal atau bekerja setenang mungkin. Walau bagaimanapun, jika anda sukar melakukannya, gunakan fon kepala pembatalan bunyi yang akan memberi kelegaan. Sepasang penyumbat telinga busa yang tertutup dan berkualiti juga dapat berfungsi dengan baik untuk mengurangkan pencemaran bunyi. Sekiranya perlu, pasangkan langsir tebal di dalam bilik untuk menghilangkan kebisingan jalan.

Dan jika anda berada di persekitaran yang terlalu sunyi, cari di internet untuk "suara alam" untuk dimainkan. Terdapat banyak rakaman percuma, beberapa bahkan sehingga 10 jam. Pilih muzik latar yang anda suka menemani anda bekerja, tetapi pastikan ia juga membantu anda memberi tumpuan.

Baca juga: Mendengarkan Muzik Terlalu Keras Boleh Mencetuskan Vertigo?

Anda juga boleh meminta doktor di mengenai kaedah berkesan untuk mengurangkan pencemaran bunyi di pejabat atau kediaman anda. Doktor akan selalu memberi anda semua nasihat kesihatan yang anda perlukan untuk mengelakkan tekanan akibat pencemaran bunyi. Ambil telefon pintar anda sekarang dan nikmati kemudahan bercakap terus dengan doktor melalui aplikasi tersebut !

Rujukan:
jus. Diperoleh pada tahun 2020. Pencemaran Bunyi.
Pencegahan. Diperoleh pada tahun 2020. Apakah Pencemaran Kebisingan.
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Garis Panduan untuk Kebisingan Komuniti.