Kesihatan

Berikut adalah Petua Melakukan Diet Keto untuk Pemula

, Jakarta - Diet keto adalah diet rendah karbohidrat dan tinggi lemak yang menawarkan banyak manfaat kesihatan. Diet ini dianggap dapat menurunkan berat badan dan meningkatkan kesihatan. Jenis makanan ini melibatkan pengambilan karbohidrat secara drastik dan menggantikannya dengan lemak. Penurunan karbohidrat ini menjadikan tubuh dalam keadaan metabolik yang disebut ketosis.

Baca juga: Ketahui Diet Keto untuk Menurunkan Berat Badan

Apabila ini berlaku, badan menjadi sangat cekap dalam membakar lemak untuk tenaga. Ia juga yang mengubah lemak menjadi keton di hati, yang dapat membekalkan tenaga untuk otak. Diet keto boleh menyebabkan penurunan kadar gula darah dan insulin. Jadi, bagaimana melakukan diet keto untuk pemula? Baca lebih lanjut di sini!

Bagaimana Melakukan Diet Keto?

Setakat ini, selalu ada kontroversi dan mitos mengenai diet keto. Namun, ada beberapa keadaan kesihatan yang dinilai memerlukan pertimbangan khusus. Contohnya, adakah anda mengambil ubat diabetes seperti insulin, menghidap darah tinggi, atau sedang menyusui.

Adalah idea yang baik sebelum anda ingin menerapkan diet keto, anda terlebih dahulu berunding dengan profesional perubatan. Ini benar-benar boleh ditanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Berikut adalah petua atau panduan untuk melakukan diet keto untuk pemula yang boleh anda gunakan dengan mudah:

1. Elakkan Karbohidrat

Anda perlu memastikan pengambilan karbohidrat anda di bawah 50 gram, malah idealnya di bawah 20 gram. Semakin sedikit karbohidrat yang anda makan, semakin berkesan diet untuk mencapai ketosis.

Baca juga: Mahu Diet? Gantikan Perasa di Dapur dengan Rempah Sedap

2. Elakkan Makanan Rendah Lemak

Anda juga harus mengelakkan makanan rendah lemak. Diet keto harus tinggi protein dan lemak, kerana lemak memberikan tenaga yang tidak lagi anda dapatkan dari karbohidrat. Makanan rendah lemak biasanya mengandungi terlalu banyak karbohidrat dan tidak cukup protein dan lemak.

3. Minum lebih banyak air

Seperti kebanyakan diet, diet keto juga mengesyorkan minum lebih banyak air. Walaupun anda minum kopi atau teh, idealnya, jangan gunakan pemanis, terutama gula. Sedikit susu atau krim dalam kopi atau mungkin tidak mengapa, tetapi berhati-hatilah bahawa karbohidrat dapat bertambah jika anda minum beberapa cawan sehari.

Baca juga: Cara Makan Daging Tanpa Takut Kolesterol

4. Jenis Makanan yang Boleh Dimakan

Mungkin anda agak keliru, lalu makanan apa yang boleh dimakan? Anda disyorkan untuk makan daging, ikan berlemak seperti salmon, trout, tuna dan mackerel, telur terutamanya dengan omega-3, mentega dan krim, keju, kacang dan biji, minyak yang sihat Terutama minyak zaitun extra virgin, minyak kelapa dan minyak alpukat. Sayuran rendah karbohidrat juga disyorkan seperti sayur-sayuran hijau, tomato, bawang, lada. Begitu juga dengan penggunaan rempah seperti garam, lada dan pelbagai ramuan dan rempah yang sihat.

5. Meningkatkan Aktiviti Fizikal

Menjadi lebih aktif dapat membantu proses ketosis. Semasa anda bersenam, anda akan menghabiskan simpanan glikogen badan anda. Biasanya, ini diisi semula semasa anda makan karbohidrat, yang dipecah menjadi glukosa dan kemudian diubah menjadi glikogen. Senaman memang boleh meningkatkan kadar pengeluaran keton.

6. Sertailah Komuniti Keto Diet

Mendapat sokongan daripada orang yang juga melakukan perkara yang sama dapat membuat anda lebih bersemangat. Juga, ini dapat membantu anda mendapatkan maklumat mengenai petua makanan alternatif yang harus dan tidak boleh anda makan ketika menjalani diet keto.

Rujukan:
Doktor Diet. Diakses tahun 2020. Diet ketogenik untuk pemula.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Diet Ketogenik: Panduan Pemula Terperinci untuk Keto.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Petua untuk Mengalami Ketosis.