Kesihatan

Pemeriksaan untuk Mengesan Gangguan Keperibadian Sempadan

, Jakarta - Gangguan keperibadian sempadan (BPD) adalah gangguan keperibadian yang dapat dikenali oleh gejalanya, seperti perubahan mood yang kerap dan tingkah laku impulsif. Namun, bagaimana anda tahu jika seseorang benar-benar menghidap BPD atau hanya orang jahat? Oleh itu, menjalankan pemeriksaan untuk mengesan gangguan keperibadian sempadan Adalah sangat penting bahawa rawatan dapat dimulakan dengan segera.

Gangguan keperibadian sempadan BPD, juga dikenali sebagai gangguan keperibadian sempadan, adalah penyakit mental yang serius yang mempengaruhi cara seseorang berfikir dan merasa tentang dirinya dan orang lain, menyebabkan penghidapnya mengalami masalah dalam menjalani kehidupan seharian mereka. Ini termasuk masalah imej diri, kesukaran menguruskan emosi dan tingkah laku, dan mempunyai corak hubungan yang tidak stabil.

Baca juga: Ini adalah 4 Pencetus Gangguan Keperibadian Sempadan

Gejala Gangguan Keperibadian Sempadan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, BPD mempengaruhi bagaimana perasaan orang terhadap diri mereka sendiri, bagaimana mereka berhubungan dengan orang lain, dan bagaimana mereka berperilaku. Berikut adalah gejala umum BPD:

 • Mempunyai ketakutan yang kuat untuk ditinggalkan, bahkan mengambil tindakan ekstrim untuk mengelakkan pemisahan atau penolakan dari orang lain.
 • Mempunyai corak hubungan yang kuat dan tidak stabil. Contohnya, kagumi seseorang pada satu masa, tetapi tiba-tiba berfikir bahawa orang itu sebenarnya kejam atau tidak mempedulikannya.
 • Mengalami masalah dengan identiti diri dan imej diri yang merangkumi pergeseran matlamat dan harga diri, seperti melihat diri sendiri sebagai buruk atau sama sekali tidak layak.
 • Mungkin mengalami tempoh paranoia yang berkaitan dengan tekanan dan terputus dari kenyataan. Tempoh ini boleh berlangsung dari beberapa minit, hingga beberapa jam.
 • Mempamerkan tingkah laku impulsif dan berisiko, seperti perjudian, memandu secara sembrono, melakukan hubungan seks yang tidak selamat, membuang masa, makan berlebihan, penyalahgunaan dadah, dan lain-lain.
 • Mengancam atau cuba membunuh diri atau mencederakan diri sendiri. Ini selalunya sebagai tindak balas kepada ketakutan perpisahan dan penolakan.
 • Perubahan mood yang lebih luas yang berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari, yang boleh merangkumi kebahagiaan, kerengsaan, rasa malu, atau kegelisahan.
 • Perasaan kosong yang berterusan.
 • Mungkin memperlihatkan emosi yang tidak sesuai dan kuat, seperti sering tidak terkawal, bersikap sarkastik, atau bertengkar.

Sekiranya anda atau seseorang yang anda kenal menunjukkan gejala ini, anda harus berjumpa dengan profesional kesihatan mental untuk mendapatkan diagnosis yang pasti.

Baca juga: Orang dengan Gangguan Keperibadian Ambang Ambang Risiko Kemurungan

Cara Mengesan Gangguan Keperibadian Sempadan

Seorang profesional kesihatan mental berlesen, seperti psikiatri, psikologi, atau pekerja sosial klinikal, yang berpengalaman dalam mendiagnosis dan merawat gangguan mental, dapat membantu mengesan gangguan keperibadian sempadan dengan:

 • Lakukan wawancara menyeluruh, termasuk bertanya mengenai gejala.
 • Lakukan pemeriksaan perubatan dengan teliti dan teliti, yang dapat membantu menyingkirkan kemungkinan penyebab gejala anda yang lain.
 • Tanyakan mengenai sejarah perubatan keluarga, termasuk sejarah penyakit mental.

gangguan keperibadian sempadan atau gangguan keperibadian sempadan sering berlaku dengan penyakit jiwa yang lain. Kehadiran gangguan mental lain yang berlaku bersama-sama dapat menjadikan proses mendiagnosis dan merawat gangguan keperibadian sempadan lebih sukar, terutama ketika gejala penyakit lain ini bertindih dengan gejala BPD. Sebagai contoh, seseorang dengan BPD juga cenderung mengalami gejala kemurungan, gangguan bipolar, gangguan kecemasan, atau gangguan makan.

Selain itu, pemeriksaan diagnostik BPD di atas hanya dilakukan untuk orang dewasa, bukan kanak-kanak atau remaja. Ini kerana apa yang mungkin muncul, seperti gejala BPD yang berlaku pada kanak-kanak, dapat hilang ketika anak-anak semakin tua dan menjadi dewasa.

Baca juga: Terapi MBT dapat mengatasi gangguan keperibadian ambang

Itulah penjelasan pemeriksaan untuk dikesan gangguan keperibadian sempadan . Sekiranya anda mengalami simptom BPD, seperti di atas atau masalah kesihatan mental lain yang anda rasakan mengganggu kehidupan seharian anda, cubalah berbincang dengan ahli psikologi menggunakan aplikasi tersebut. . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh melampiaskan dan meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan keperibadian sempadan
NIMH. Diakses pada tahun 2020. Gangguan keperibadian sempadan