Kesihatan

4 Mitos Tentang Psoriasis Anda Tidak Perlu Percaya

, Jakarta - Jangan mengabaikan keadaan kulit yang mempunyai masalah kesihatan. Terutama jika ruam muncul yang menjadikan kulit kering, menebal, bersisik, dan gatal. Keadaan ini boleh menjadi tanda psoriasis pada kulit. Psoriasis dapat diatasi dengan minum ubat sesuai dengan keadaannya.

Baca juga : Psoriasis dapat disembuhkan dengan terapi cahaya, apakah itu efektif?

Selain dapat diatasi, psoriasis adalah salah satu keadaan gangguan kesihatan kulit yang dapat dicegah. Perubahan gaya hidup dan menjaga kebersihan kawasan kulit badan adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah psoriasis. Untuk itu, anda harus mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini dan mengetahui beberapa mitos mengenai psoriasis yang berkembang di masyarakat.

Ini adalah Mitos Tentang Psoriasis Yang Tidak Harus Anda Percayai

Psoriasis adalah gangguan kesihatan kulit yang boleh menyebabkan beberapa keadaan kulit. Bermula dari ruam merah, kulit kering, menebal, hingga mengelupas. Terdapat beberapa bahagian badan yang terdedah kepada keadaan ini, seperti lutut, siku, punggung bawah, hingga kulit kepala.

Penyakit ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, psoriasis lebih mudah terdedah kepada orang dalam kumpulan umur 15-35 tahun. Hingga kini penyebabnya tidak diketahui dengan pasti, tetapi kehadiran keturunan dan gangguan imun adalah salah satu faktor pencetus.

Walaupun psoriasis adalah penyakit kulit, ia tidak menular. Anda harus mengetahui beberapa mitos mengenai psoriasis yang berkembang di masyarakat supaya anda tidak menangani atau mencegah penyakit ini.

1. Psoriasis Hanya Mempunyai Satu Jenis

Banyak mitos yang menunjukkan bahawa psoriasis hanya terdiri daripada satu jenis yang sama. Sebenarnya, terdapat beberapa jenis psoriasis yang berbeza. Dengan cara itu, pengendaliannya juga akan berbeza antara satu sama lain.

Lancarkan Kesihatan yang Sangat Baik , psoriasis plak adalah jenis yang agak biasa. Psoriasis plak dicirikan oleh tompok-tompok merah tebal pada kulit yang mempunyai lapisan putih. Jenis ini sering berlaku di beberapa bahagian badan, seperti siku, lutut, hingga ke kulit kepala.

Jenis lain yang dapat dialami oleh penderita psoriasis adalah psoriasis guttate, psoriasis eritrodermik, psoriasis terbalik, dan psoriasis pustular.

Baca juga : 8 Jenis Psoriasis Yang Perlu Anda Ketahui

2. Psoriasis hanyalah penyakit kulit biasa

Ramai orang dengan psoriasis mengatakan bahawa ini hanya masalah kulit yang dapat diatasi dengan mudah. Biasanya, apabila gejala psoriasis muncul, keadaan ini akan dikaitkan dengan keadaan kulit kering. Sebenarnya, psoriasis memerlukan rawatan yang lebih terperinci dan bukan hanya menggunakan pelembap badan.

Psoriasis adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh gangguan imun. Bukan hanya itu, keadaan ini juga boleh timbul disebabkan oleh beberapa faktor lain, seperti tabiat merokok, tekanan, kekurangan vitamin D, jangkitan, hingga perubahan hormon dalam badan.

3. Psoriasis berjangkit

Psoriasis bukanlah penyakit berjangkit. Jadi, sesiapa sahaja boleh melakukan hubungan langsung dengan orang yang mempunyai psoriasis. Memberi sokongan kepada penderita psoriasis dapat mengurangkan tahap tekanan yang dialami. Dengan cara itu, rawatan psoriasis akan lebih mudah dilakukan.

4. Psoriasis disebabkan oleh tidak menjaga kebersihan kulit

Psoriasis adalah penyakit yang disebabkan oleh gangguan imun. Penyakit ini tidak ada kaitan dengan keadaan kebersihan kulit. Tetapi jika anda menghidap psoriasis, anda harus menjaga kebersihan kawasan kulit yang mengalami gejala psoriasis. Ini dilakukan untuk mengelakkan keadaan luka atau jangkitan pada keadaan kulit.

Itulah beberapa mitos mengenai psoriasis yang tidak perlu dipercayai. Menguruskan tekanan dan memenuhi keperluan vitamin D adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan risiko psoriasis. Selain makan makanan sihat, anda boleh mengambil makanan tambahan atau vitamin yang diperlukan untuk memenuhi keperluan vitamin D.

Baca juga : Gaya Hidup Sihat untuk Orang dengan Psoriasis

Tidak perlu bersusah payah, anda boleh membeli ubat dan vitamin melalui aplikasi tersebut . Dengan begitu, anda hanya perlu menunggu di rumah dan tidak perlu mengunjungi farmasi untuk mendapatkan vitamin atau makanan tambahan yang anda perlukan. Berlatih? Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Mitos Psoriasis Anda Tidak Perlu Percaya.
Pusat kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Psoriasis: Mitos dan Fakta.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Mengatasi 6 Mitos Umum Mengenai Psoriasis.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found