Kesihatan

Suka berjemur di pantai? Ini adalah sebab anda memerlukan antioksidan untuk kulit anda

, Jakarta - Sebagai negara yang dilintasi khatulistiwa, Indonesia beruntung kerana selalu mendapat sinar matahari sepanjang tahun. Lebih-lebih lagi, dengan garis pantai yang cukup luas dan menawarkan pemandangan yang indah, ini membolehkan anda mengunjungi berbagai wilayah di Indonesia untuk menikmati kehangatan matahari.

Tidak ada keraguan tentang manfaat sinar matahari, sinarnya mengandung vitamin D sehingga baik untuk tulang. Cahaya matahari juga mampu membunuh mikobakteria dan agen penyebab penyakit lain. Waktu yang baik untuk berjemur adalah pagi atau petang kerana cahaya selamat untuk kulit. Sementara pada waktu siang harus dielakkan kerana dikhuatiri akan menimbulkan kesan negatif.

Baca juga: Inilah sebab mengapa anda harus memilih antioksidan dengan kandungan astaxanthin

Walaupun dipercayai mempunyai banyak manfaat, anda harus melindungi diri anda ketika berjemur di pantai. Menurut pakar dermatologi, pendedahan cahaya UV ( Ultra Violet ) adalah penyebab nombor satu penuaan pramatang pada wajah.

Oleh itu, biasakan menggunakan pelindung matahari untuk melindungi kulit daripada terkena sinar ini. Pelindung matahari yang digunakan tidak boleh sewenang-wenangnya, pastikan produk yang anda gunakan mengandungi SPF minimum 30 untuk melindungi kulit anda dengan optimum.

Inilah Bahaya Sinaran UV

Cahaya UV adalah salah satu dari pelbagai sumber radikal bebas, iaitu sebatian yang mengandungi satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan sehingga ia sangat reaktif. Dalam keadaan tertentu, sebatian radikal diperlukan untuk membunuh mikroorganisma yang menyebabkan jangkitan.

Namun, pendedahan berlebihan terhadap radikal bebas seperti ketika berjemur di pantai tanpa menggunakan pelindung boleh menyebabkan kerosakan sel. Pendedahan sedemikian mengurangkan kemampuan sel untuk menyesuaikan diri dengan persekitarannya, dan akhirnya menyebabkan kematian sel. Pada akhirnya, pendedahan berlebihan terhadap sinar UV menyebabkan beberapa perkara, dari pecahan melanin yang membawa kepada barah kulit, terbakar sinar matahari dan menghitamkan kulit, hingga kedutan.

Baca juga: Apa yang perlu anda ketahui sebelum berjemur di pantai

Cara Melindungi Kulit dari Sinaran UV

Selain berjemur di pantai, sinaran UV dapat diperoleh ketika melakukan aktiviti luar. Walaupun pelindung matahari dapat diandalkan untuk melindungi kulit anda, anda masih memerlukan nutrien yang membantu mencegah pendedahan kepada sinaran UV dari badan.

Oleh itu, anda memerlukan antioksidan yang anda dapat dari makanan yang mengandungi vitamin A, vitamin C, vitamin E, polifenol, glutathione, dan asam elagik. Antioksidan berfungsi dengan meneutralkan radikal bebas sebelum memulakan proses pengoksidaan.

Pengambilan makanan yang rajin yang mengandungi antioksidan juga tidak hanya melindungi Anda dari radikal bebas. Sebatian ini mampu meningkatkan penghasilan kolagen yang kemudian akan menjadikan keanjalan dan kekuatan kulit tetap terjaga sehingga kulit kelihatan kenyal dan muda.

Berkat peningkatan pengeluaran kolagen, beberapa masalah kulit seperti kedutan, garis halus dan bintik-bintik gelap juga hilang. Hebatnya, antioksidan mampu menghilangkan penyumbatan pada keratin, yang merupakan penyebab utama komedo dan jerawat. Kesannya, kulit anda akan bersih dan bebas dari jerawat.

Baca juga: Lebih kuat daripada Vitamin C dan E, Ini adalah Antioksidan Pilihan

Salah satu makanan tambahan antioksidan yang berguna untuk menjaga kesihatan badan dan bebas dari antioksidan adalah makanan tambahan Astria . Makanan tambahan ini mempunyai Astaxanthin sebagai kekuatan antioksidan semula jadi 110 kali lebih besar daripada vitamin E, dan 6,000 kali lebih besar daripada vitamin C.

Bahan-bahan dalam makanan tambahan Astria berasal dari bahan semula jadi yang tidak menyebabkan kesan sampingan. Sehingga anda yang gemar berjemur di pantai atau sering melakukan aktiviti luar dilindungi dari pendedahan sinar UV dari dalam badan.

Kelebihan makanan tambahan yang lain Astria ialah antioksidan ini tidak menghasilkan pro-oksidan baru atau radikal bebas. Tambahan Astria adalah satu-satunya suplemen antioksidan dengan ketulenan 10 peratus lebih merah dalam bentuk minyak. Semakin tinggi suplemen antioksidan, semakin bersih. Hasilnya, boleh dikatakan sebagai makanan tambahan Astria berkesan melawan pelbagai jenis radikal bebas yang boleh menyerang badan.

Tunggu apa lagi? Sekarang adalah masa untuk anda bergantung pada makanan tambahan Astria untuk melindungi tubuh daripada terkena sinar UV dan radikal bebas yang lain. Anda boleh membeli makanan tambahan dengan mudah Astria dalam aplikasi . Pilih ciri Penghantaran Farmasi , pesanan akan dihantar pulang dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found