Kesihatan

Berhati-hati dengan Sindrom Bayi yang Terguncang Semasa Memukul Bayi

, Jakarta - Bayi yang menggemaskan kadang-kadang membuat ayah atau ibu mereka tidak sedar melakukan perkara yang tidak betul ketika mengajak mereka bermain. Salah satunya adalah dengan mengayunkan, misalnya, seorang ayah yang biasanya suka mengayunkan si kecil untuk membuatnya ketawa.

Sebenarnya, tidak ada masalah untuk menggegarkan bayi. Walau bagaimanapun, juga penting untuk mengetahui bahawa menggegarkan bayi terlalu keras boleh menyebabkan ini berlaku sindrom bayi yang digegarkan. Untuk itu, perhatikan tanda-tanda sindrom bayi yang digegarkan yang perlu difahami.

Sindrom Bayi yang Terguncang Boleh Maut pada Bayi

Dilaporkan dari Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), s Sindrom bayi Haken (SBS) adalah bentuk kekerasan terhadap kanak-kanak dalam bentuk kejutan teruk di kepala. Keadaan ini cenderung dialami oleh bayi berusia kurang dari 2 tahun. Jangan pandang ringan, sindrom bayi yang digegarkan boleh membawa maut, seperti:

  • Pendarahan otak . Apabila bayi mengalami kejutan teruk, otak mengalami putaran atau pergeseran paksinya (batang otak). Akibatnya, saraf dan saluran darah otak akan robek, menyebabkan kerosakan otak dan pendarahan.

  • Kerosakan Saraf . Kejutan yang teruk juga boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

  • Kecederaan Leher dan Tulang Belakang . Bayi yang berumur kurang dari 2 tahun masih mempunyai leher yang rapuh, jadi apabila mengalami kejutan, kecederaan pada leher dan tulang belakang cenderung terjadi.

  • Kecederaan Mata . Kecederaan boleh berlaku dalam bentuk pendarahan satu atau kedua retina mata. Malangnya, masalah ini sering tidak dapat dikesan kerana bayi belum dapat mengadu tentang gangguan penglihatan yang mereka alami.

  • Kematian . Kira-kira 10-12 peratus kematian bayi di Amerika Syarikat disebabkan oleh sindrom bayi yang digegarkan.

Baca juga: 7 Kesalahan Yang sering dilakukan oleh ibu bapa pada anak-anak

Punca Sindrom Bayi Terguncang

SBS boleh disebabkan oleh pergerakan bayi itu sendiri, tetapi lebih kerap disebabkan oleh orang dewasa yang menggoncang bayi dengan ganas. Sebilangan besar kes SBS yang disengaja biasanya dilakukan oleh bapa, pengasuh, dan ibu bapa yang mengalami tekanan sosial, biologi atau kewangan, sehingga mudah bertindak secara impulsif dan agresif, seperti yang dilaporkan dalam laporan. Jurnal Perubatan Universiti Sultan Qaboos .

Sementara itu, dalam kes SBS yang tidak disengajakan, kebanyakan ibu bapa sering melakukan tabiat yang secara tidak sedar menyebabkan bayi mengalami sindrom ini, seperti meletakkan bayi pada buaian, gemetar sambil memegang, menggoncang bayi dengan tangan atau kaki, dan membuang bayi di udara.

Baca juga: 4 Cara Membawa Bayi yang Perlu Tahu Ibu Bapa

Gejala Sindrom Bayi Terguncang

Bergantung pada keparahan keadaan bayi, SBS boleh menyebabkan gejala ringan atau sangat teruk. Gejala ringan sering tidak disedari dan mungkin bertambah baik dari masa ke masa.

Walau bagaimanapun, SBS juga boleh menyebabkan gejala yang sangat teruk, seperti kehilangan kesedaran, sawan dan juga kematian. Gejala awal yang dialami oleh bayi sejurus selepas digoncang dengan ganas adalah bayi menjadi rewel, muntah, tidak mahu makan dan tidur lebih lena. Gejala ini boleh berlanjutan dari beberapa hari hingga beberapa minggu.

Sementara itu, bayi yang mengalami pendarahan otak akan menunjukkan simptom seperti kehilangan kesedaran, sawan, muntah, malas menyusu, dan kurang aktif. Klinik Mayo .

Kerosakan otak yang teruk akibat SBS menjadikan bayi mengalami masalah pernafasan sehingga dia berhenti bernafas. Walau bagaimanapun, bayi yang mengalami kerosakan otak juga dapat menunjukkan gejala yang tidak spesifik, sehingga sukar untuk diketahui. Akibatnya, ketika mereka dewasa, anak mengalami gangguan pembelajaran atau gangguan tingkah laku.

Baca juga: Jangan Dipandang Rendah! Inilah Kepentingan Fasa Merangkak pada Bayi

Hati-hati ketika bermain dengan bayi, ya, puan. Sekiranya si kecil menjadi rewel tanpa sebab, segera pergi ke hospital terdekat untuk mengetahui keadaannya. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan pemeriksaan bayi.

Rujukan:

IDAI. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Bayi Terguncang

Al-Saadoon, Muna, et al. 2011. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Bayi Terguncang sebagai Bentuk Trauma Kepala yang Kurang Upaya. Jurnal Perubatan Universiti Sultan Qaboos 11 (3): 322-327

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Bayi Terguncang

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found