Kesihatan

Sebab Makanan Kukus atau Rebus Bagus untuk Diet

Jakarta - Tahukah anda bahawa cara memasak menentukan kualiti pemakanan makanan? Lebih-lebih lagi, bagi peserta diet, mereka tidak hanya harus memperhatikan pengambilan makanan yang dimakan, tetapi juga proses makanan sebelum dihidangkan. Makanan kukus atau rebus lebih baik daripada digoreng atau dibakar. Namun, antara kukus atau rebus, mana yang lebih baik untuk diet? Inilah proses makanan yang baik untuk diet:

Baca juga: Antara Tuna dan Salmon, Mana Yang Lebih Sihat?

1. Pemetaan

Memproses makanan dengan mengukus menjadikan kandungan bahan makanan yang baik dijaga dengan baik dan tidak mudah rosak. Wap panas ketika mengukus tidak menarik sebatian vitamin yang terdapat dalam bahan makanan. Mengukus sebenarnya menghilangkan sebatian toksik, seperti racun perosak atau sianida, dari sayur-sayuran.

Proses makanan yang baik untuk diet ini mampu mengekalkan nutrien dalam makanan hingga 82 peratus. Sekiranya anda mengukus brokoli, ia hanya akan kehilangan 11 peratus kandungan antioksidannya. Proses makanan yang baik untuk diet ini disarankan untuk sayur-sayuran yang mengandungi vitamin larut air. Tujuannya agar vitamin tidak hilang semasa proses pengukusan. Ingat, jangan kukus terlalu lama untuk memastikan sayur-sayuran segar segar.

Bukan hanya dapat mengekalkan antioksidan dalam sayur-sayuran, proses pengukusan juga dapat meningkatkan kandungan nutrisi sayur-sayuran. Salah satu kandungan nutrien yang meningkat semasa proses ini adalah polifenol. Peningkatan pemakanan itu sendiri boleh mencapai 52 peratus, kerana proses pemanasan tidak berlebihan dan tidak terendam di dalam air. Sekiranya sejuk, sayur-sayuran juga boleh dipanaskan semula tanpa menjejaskan kualiti makanan.

Baca juga: Makanan Berkuasa untuk Menurunkan Tahap Gula Darah

2. Didihkan

Proses memproses makanan dengan mendidih akan melibatkan air dan sayur-sayuran. Proses ini didakwa dapat menghilangkan sebatian aktif dari sayur-sayuran itu sendiri. Akibatnya, nutrien dan kandungan yang baik dalam sayur-sayuran rebus akan hilang. Contohnya, merebus brokoli atau bayam mengurangkan kandungan folat dalam kedua-dua sayur sehingga 50 peratus.

Bukan hanya itu, proses mendidih juga dapat menghilangkan kandungan vitamin C dan beberapa vitamin B yang larut dalam air. Antioksidan dalam sayur-sayuran rebus juga akan hilang lebih banyak apabila terkena air panas dalam jangka masa yang lama. Bukan itu sahaja, sayur-sayuran mendidih dapat mengurangkan kadar polifenol sebanyak 38 peratus.

Baca juga: Chia Seeds, Makanan Super Baik untuk Kesihatan

Itu proses makanan yang baik untuk diet. Walaupun keduanya baik kerana tidak diproses dengan menggoreng, mengukus tetap lebih baik daripada merebus bahan makanan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai proses makanan yang baik untuk diet, sila berbincang secara langsung dengan doktor dalam permohonannya , ya. Setiap proses pemprosesan makanan mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri, tetapi cuba jangan makan makanan yang diproses dengan menggoreng atau memanggang, okey?

Rujukan:
Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2020. Mendidih Sayur Tidak Sangat Sihat - Inilah Cara Terbaik Memasaknya!
Foodsguy.com. Diakses pada tahun 2020. Mendidih Vs Mengukus - Perbezaannya.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found