Kesihatan

9 Penyakit Autoimun Ini Sering Dengar

, Jakarta - Secara umum, kita mengenali penyakit sebagai akibat pengaruh persekitaran terhadap jangkitan bakteria, virus, atau jamur. Namun, ada juga jenis penyakit yang disebut sebagai penyakit autoimun. Dalam dunia perubatan, penyakit ini dikenali sebagai ketika sistem imun seseorang menyerang tubuh itu sendiri.

Sistem kekebalan tubuh harus melindungi tubuh daripada serangan organisma asing. Tetapi, mereka yang mempunyai penyakit autoimun, sistem kekebalan tubuh mereka melihat sel-sel badan yang sihat sebagai organisma asing. Sistem kekebalan tubuh akan membebaskan protein yang disebut autoantibodi untuk menyerang sel-sel badan yang sihat.

Baca juga: 4 Keadaan yang Menandakan Tubuh Terpengaruh oleh Penyakit Autoimun

Berikut adalah beberapa jenis penyakit autoimun yang agak biasa:

  • Artritis reumatoid

Sistem kekebalan tubuh akan menghasilkan antibodi yang melekat pada lapisan sendi. Sel sistem imun kemudian menyerang sendi, menyebabkan keradangan, bengkak, dan sakit. Sekiranya tidak dirawat, artritis reumatoid secara beransur-ansur menyebabkan kerosakan sendi kekal. Rawatan untuk rheumatoid arthritis biasanya merangkumi pelbagai ubat oral atau suntikan yang mengurangkan terlalu aktif sistem imun.

  • Lupus Erythematosus Sistemik (Lupus)

Orang dengan lupus mengembangkan antibodi autoimun yang dapat melekat pada tisu di seluruh badan. Sendi, paru-paru, sel darah, saraf, dan ginjal pada umumnya boleh terkena lupus. Rawatan sering memerlukan prednisone oral setiap hari, steroid yang mengurangkan fungsi sistem imun.

  • Penyakit Usus Radang

Sistem kekebalan tubuh juga dapat menyerang lapisan usus, menyebabkan cirit-birit, pendarahan rektum, pergerakan usus yang mendesak, sakit perut, demam, dan penurunan berat badan. Kolitis ulseratif dan penyakit Crohn adalah dua bentuk kolitis utama. Ubat penekan kekebalan mulut dan suntikan boleh merawat penyakit ini.

  • Sklerosis Berbilang (MS)

Penyakit ini menyebabkan sistem imun menyerang sel saraf. Keadaan ini boleh menyebabkan gejala yang merangkumi rasa sakit, buta, kelemahan, koordinasi yang lemah, dan kekejangan otot. Pelbagai ubat yang menekan sistem imun juga boleh digunakan untuk merawat sklerosis berbilang .

  • Diabetes Mellitus Jenis 1

Antibodi sistem imun akan menyerang dan memusnahkan sel penghasil insulin di pankreas. Apabila didiagnosis, penghidap diabetes jenis 1 memerlukan suntikan insulin untuk terus hidup.

  • Sindrom Guillain-Barre

Sistem kekebalan tubuh akan menyerang saraf yang mengawal otot-otot di kaki dan kadang-kadang lengan dan badan atas. Akibatnya, penderita merasa lemah yang kadang-kadang boleh menjadi sangat teruk. Menyaring darah dengan prosedur yang disebut plasmapheresis adalah rawatan utama untuk sindrom Guillain-Barre.

Baca juga: Punca Gangguan Autoimun dan Cara Mencegahnya

  • Psoriasis

Dalam psoriasis, sel-sel darah sistem imun yang disebut sel-T terkumpul di kulit. Kegiatan sistem imun ini merangsang sel-sel kulit untuk membiak dengan cepat, mengakibatkan plak berwarna perak bersisik pada kulit.

  • Penyakit kubur

Sistem kekebalan tubuh menghasilkan antibodi yang merangsang kelenjar tiroid untuk mengeluarkan sejumlah besar hormon tiroid ke dalam darah (hipertiroidisme). Gejala penyakit Graves termasuk mata yang membengkak dan penurunan berat badan, kegelisahan, mudah marah, degupan jantung yang cepat, kelemahan, dan rambut rapuh. Pemusnahan atau penyingkiran kelenjar tiroid, pemberian ubat atau pembedahan, biasanya diperlukan untuk merawat penyakit ini.

  • Vaskulitis

Sistem kekebalan tubuh akan menyerang dan merosakkan saluran darah dalam kumpulan penyakit autoimun ini. Vaskulitis boleh mempengaruhi organ mana-mana, jadi gejala berbeza-beza dan berlaku di hampir mana-mana bahagian badan. Rawatan termasuk mengurangkan aktiviti sistem imun, biasanya dengan prednison atau kortikosteroid lain.

Baca juga: Dari Ashanty ke Duterte, Berikut adalah Diagnosis Penyakit Autoimun

Itulah jenis penyakit autoimun yang mungkin sudah biasa. Anda juga meminta doktor dalam permohonannya jika anda mahukan maklumat yang lebih lengkap mengenai penyakit autoimun. Ambil segera telefon pintar anda, dan gunakan ciri berbual untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Autoimun.
Persatuan Penyakit Berkaitan Autoimun Amerika. Diakses pada tahun 2020. Senarai Penyakit Autoimun.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Gangguan Autoimun?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found