Kesihatan

Craniopharyngioma, tumor yang mengancam kesihatan kanak-kanak

, Jakarta - Melihat anak anda jatuh sakit sudah cukup untuk membuatkan ibu bapa merasa sedih dan cemas. Lebih-lebih lagi jika anak anda mempunyai penyakit serius, seperti Kraniopharyngioma . Penyakit tumor otak ini adalah penyakit yang sering menyerang kanak-kanak berumur 5-10 tahun. Tumor pada kanak-kanak biasanya menyerang otak dan jinak atau bukan barah. Walaupun jinak, tumor ini tidak dapat dipandang remeh, kerana boleh mengancam kesihatan anak-anak.

Baca juga: Tumor Wilms, ketahui simptomnya pada kanak-kanak

Craniopharyngioma Mengancam Kesihatan Kanak-kanak

Kraniopharyngioma adalah tumor yang berkembang di dekat kelenjar pituitari, yang terletak di pangkal tengkorak. Kelenjar menghasilkan hormon yang berperanan dalam mengawal banyak fungsi badan. Apabila tumor ini tumbuh dengan perlahan, ia mempengaruhi fungsi kelenjar pituitari dan struktur lain yang berdekatan dengan tumor.

Sehingga kini, penyebab ketumbuhan ini pada kanak-kanak tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, Kraniopharyngioma difikirkan tumbuh dari sekumpulan sel tidak normal yang terdapat di bahagian otak yang disebut kawasan suprasellar, yang merupakan kawasan di sekitar kelenjar pituitari.

Ketahui Gejala Craniopharyngioma

Pertumbuhan Kraniopharyngioma boleh dikatakan agak perlahan. Pada peringkat awal, tumor ini pada kanak-kanak biasanya tidak menunjukkan gejala yang ketara. Walau bagaimanapun, gejala akan muncul secara perlahan selama 1-2 tahun. Kraniopharyngioma adalah tumor pada kanak-kanak yang tumbuh di otak. Gejala boleh merangkumi:

  • Sakit kepala.

  • Masalah dengan penglihatan.

  • Insomnia.

  • Pening dan muntah,

  • Perubahan mental.

  • Masalah koordinasi pergerakan.

Sekiranya anak telah menunjukkan gejala ini, ibu harus segera pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Kerana, Kraniopharyngioma dapat menghalang pertumbuhan anak-anak, menyebabkan pertumbuhan dan perkembangan mereka terbantut.

Baca juga: 10 Gejala Kanser pada Kanak-kanak, Jangan Abaikan!

Langkah Rawatan pada Pesakit dengan Craniopharyngioma

Ketumbuhan pada kanak-kanak Kraniopharyngioma Ia mempunyai beberapa langkah rawatan, termasuk:

  • Pembedahan

Prosedur ini dilakukan untuk membuang semua atau sebahagian besar tumor. Jenis pembedahan yang dilakukan akan bergantung pada lokasi dan ukuran tumor pada pesakit. Sekiranya keadaan memungkinkan, doktor akan membuang keseluruhan tisu tumor.

Namun, kerana tumor ini berlaku di otak, yang mempunyai banyak struktur yang kompleks dan penting, doktor kadang-kadang memutuskan untuk tidak membuang keseluruhan tumor untuk mencegah risiko. Ini juga dilakukan agar pesakit dapat memperoleh kualiti hidup yang baik setelah pembedahan.

  • Terapi radiasi

Kaedah rawatan seterusnya menggunakan terapi radiasi dengan pancaran luaran. Kaedah ini juga biasa digunakan oleh penderita setelah prosedur pembedahan dilakukan untuk mengatasi Kraniopharyngioma yang belum diangkat. Kaedah rawatan ini dilakukan dengan membunuh sel-sel tumor, dengan mesin yang memancarkan cahaya ke sel-sel tumor.

  • Kaedah Kemoterapi

Kaedah ini dianggap cukup berkesan dalam membunuh sel-sel tumor. Ubat kemoterapi yang dikonsumsi bahkan mengandungi bahan kimia yang dapat disuntikkan terus ke dalam tumor, sehingga perawatannya dapat langsung mencapai sel sasaran tanpa merosakkan tisu yang sihat di sekitarnya.

Baca juga: Harus Tahu, Perbezaan Antara Kanser dan Tumor

Agar ketahanan fizikal dan badan si kecil tetap dalam keadaan prima, pastikan ibu memberikan pengambilan berkhasiat setiap hari. Anak kecil berumur 1-3 tahun memerlukan 1,125 kkal tenaga, sementara anak kecil yang berumur 4-6 tahun memerlukan 1,600 kkal sehari. Juga memenuhi pengambilan nutrien yang seimbang dengan pengambilan karbohidrat, lemak, protein, dan cecair.

Rujukan:

NIH. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Craniopharyngioma kanak-kanak.

NIH. Diakses pada tahun 2020. Kraniopharyngioma.

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Craniopharyngioma.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found