Kesihatan

Walaupun rajin bersukan, Gaya Hidup Tidak Sedap Masih Berbahaya

, Jakarta - Gaya Hidup tidak aktif atau apa yang biasa disebut malas ( malas ) adalah tabiat yang harus diatasi. Sudah tentu, kebanyakan orang tidak pernah lepas dari menonton televisyen, bekerja di depan komputer untuk jangka masa yang panjang, atau bahkan membaca buku. Aktiviti ini jika dilakukan dengan kerap dan terlalu lama akan memberi kesan negatif kepada kesihatan. Anda akan mudah merasa cemas, penyakit kardiovaskular, diabetes, kemurungan, dan banyak lagi. Namun, jika anda melakukan senaman secara teratur, adakah anda akan bebas dari pelbagai penyakit?

Malangnya tidak, itu tidak mencukupi. Seperti yang dilaporkan oleh Majalah Kesihatan lelaki di Amerika pada tahun 2010, pekerja pejabat berisiko besar, walaupun mereka telah melakukan pelbagai aktiviti sukan secara berkala.

Seperti yang dikatakan oleh Marc Hamilton, ahli fisiologi dan profesor di Pusat Penyelidikan Bioperubatan Pennington di Baton Rougue, kepada Kesihatan Lelaki. Seorang lelaki yang duduk 60 jam di mejanya tetapi masih bekerja 45 minit sehari lima kali seminggu masih mempunyai gaya hidup yang tidak menetap. Menurut Hamilton, "Orang cenderung melihat aktiviti fizikal secara keseluruhan. Jauh dari itu, anda memerlukan senaman agar badan lebih sihat dan jauh dari gaya hidup tidak aktif .”

Terdapat perbezaan antara aktiviti sukan dan aktiviti bukan sukan. Berlari, berbasikal, atau mengangkat beban, pastinya berbeza jika dibandingkan dengan memotong rumput, mencuci pakaian dan seumpamanya. Laporan tahun 2007 mendapati bahawa orang yang mempunyai tahap aktiviti yang tidak bersenam membakar lebih banyak kalori daripada mereka yang kerap melakukan senaman. Kuncinya ialah berdiri. Orang yang bekerja sambil berdiri membakar lebih banyak kalori ketika bekerja, berbanding dengan bersenam walaupun mereka terus menjalani gaya hidup yang tidak aktif tidak aktif walaupun dia bersenam.

Baca juga: 5 Jenis Sukan untuk Orang Majusi

Dr. Peter Katzmarzyk, seorang penyelidik di salah satu pusat penyelidikan obesiti, mengatakan bahawa bukan latihan atau duduk yang menentukan kesihatan seseorang secara keseluruhan, tetapi duduk.

“Bukti bahawa duduk dikaitkan dengan penyakit jantung adalah kuat. Kita dapat melihat orang yang merokok dan orang yang tidak merokok. Anda juga dapat melihat orang yang bersenam dan mereka yang tidak berolahraga. Duduk adalah faktor. "

Apa yang Salah dengan Duduk?

Ini mungkin ada kaitan dengan enzim yang dipanggil lipase lipoprotein (LPL). Enzim ini menentukan sama ada seseorang akan menyimpan lemak atau membakar tenaga. Pada tikus yang terpaksa berbaring, aktiviti LPL menurun. Tetapi pada tikus yang berdiri sepanjang hari, tahap LPL 10 kali lebih aktif.

Duduk untuk jangka masa yang panjang boleh mencetuskan kerosakan jantung, menurut kajian pada bulan Oktober 2017. Sekumpulan pakar kardiologi menarik data dari lebih dari 1,700 peserta dalam Kajian Jantung Dallas, sebuah kajian yang sedang berlangsung yang melihat kesihatan jantung sekumpulan lelaki dan wanita yang pelbagai etnik. Mereka mendapati bahawa duduk sepanjang hari dikaitkan dengan penumpukan troponin, protein yang dikeluarkan oleh sel otot jantung ketika mereka rosak atau mati.

Baca juga: Generasi Milenium, Waspadalah terhadap 4 Penyakit Yang Mungkin Menyerang

Sementara itu dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Peredaran Para penyelidik mendapati bahawa duduk lebih berkaitan dengan tahap troponin yang tidak sihat daripada senaman yang berkaitan dengan tahap protein yang sihat.

“Bukti setakat ini menunjukkan tingkah laku yang sugestif, tetapi tidak meyakinkan tidak aktif menyumbang kepada penyakit kardiovaskular dan risiko diabetes, ”tim yang diketuai oleh Deborah Young dari Kaiser Permanente, California Selatan menjelaskan dalam kajian mereka.

Sekiranya anda menghabiskan terlalu banyak masa untuk menonton TV, melihat skrin WL , duduk di meja atau berbaring, maka bersenam sendiri tidak mencukupi.

“Tidak kira berapa banyak aktiviti fizikal seseorang, masa hanya dihabiskan tidak aktif boleh memberi kesan negatif pada kesihatan jantung dan saluran darah anda, ”jelas Young.

Baca juga : 4 Latihan Yang Boleh Anda Lakukan Sebelum Tidur

Tetapi ini tidak bermakna anda hanya harus menyerah dan berehat. Latihan fizikal masih dapat membantu tubuh anda dalam beberapa cara. Young menekankan bahawa penyelidikan pasukannya tidak menunjukkan kaitan langsung antara tidak aktif dan masalah kesihatan.

Nah, jika anda mempunyai masalah mengenai gaya hidup tidak aktif dan ingin menjalani kehidupan yang lebih sihat, anda boleh berbincang dengan doktor di . Soalan Lazim melalui aplikasi boleh dilakukan oleh berbual, dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun aplikasinya kini ada di Google Play atau App Store sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found