Kesihatan

Makanan apa yang tidak boleh dimakan oleh hamster?

"Hamster adalah tikus kecil yang menggemaskan, terutama ketika mereka sedang makan. Namun, jangan sembarangan memberinya makanan. Kerana ada beberapa makanan yang tidak boleh dimakan oleh hamster kerana berpotensi menjadi toksik, menyebabkan cirit-birit, atau sukar untuk dicerna. Pilih makanan sihat lain untuk dijadikan hamster anda. "

, Jakarta - Sebagai pemilik hamster, anda mungkin tertanya-tanya makanan apa yang baik dan makanan yang berbahaya bagi mereka. Hamster juga terkenal sebagai haiwan tamak, jadi anda harus memastikan makanan yang mereka makan selamat untuk mereka.

Secara umum, terdapat makanan tertentu yang tidak boleh dimakan oleh hamster. Ini kerana makanan ini boleh membahayakannya atau menyebabkan kesan sampingan yang buruk. Berikut adalah beberapa jenis makanan yang mesti dielakkan oleh hamster.

Baca juga: Ini adalah makanan semula jadi yang baik untuk dimakan oleh hamster

Ini adalah makanan yang tidak boleh dimakan oleh hamster

Sekiranya anda pernah makan salah satu perkara berikut yang tidak boleh dimakan oleh hamster anda, maka anda harus berhenti melakukannya dengan segera. Walaupun tidak semua makanan membawa maut, berikut adalah pilihan makanan ringan yang buruk untuk hamster haiwan kesayangan anda:

Badam Pahit

Makanan pertama yang tidak boleh dimakan hamster adalah badam pahit, kerana kesannya boleh membawa maut. Badam ini mengandungi emulsi, enzim, yang menghasilkan minyak pati, sianida dan glukosa. Berbanding dengan badam manis, badam pahit mempunyai 42 kali lebih banyak sianida. Sekiranya hamster terlalu banyak memakan sianida, ia akan membunuh mereka.

Sayur-sayuran yang tidak dicuci

Sayuran pada dasarnya baik untuk hamster, tetapi pastikan memberi sayur-sayuran yang dicuci. Tidak kira seberapa baik kandungan nutrien sayur-sayuran untuk hamster, jika tidak bersih, ia akan membahayakan hamster. Oleh itu, pastikan untuk mencuci timun, wortel, brokoli, kembang kol, atau chicory sebelum memberikannya ke hamster anda. Selalu ada risiko racun perosak masuk ke dalam tubuh hamster anda kerana sayur-sayuran yang tidak dibasuh. Kadang kala strain bakteria suka salmonella Ia juga boleh masuk melalui sayur-sayuran yang belum dicuci.

Paprika, Bawang Putih dan Bawang

Seperti yang anda ketahui, kebanyakan sayur-sayuran sesuai untuk makan hamster, kecuali bawang putih dan bawang. Kedua-dua jenis bawang ini terdapat dalam senarai makanan hamster yang tidak boleh dimakan kerana ia adalah sayur-sayuran yang lebih sedap. Bagi bawang, sayur-sayuran ini mengandungi zat yang dikenal sebagai N-propyl disulfide yang dapat mempengaruhi sel darah merah hamster.

Untuk lada, beberapa jenis mempunyai tahap kepedasan yang berbeza. Adapun lada manis harus dimakan secara sederhana. Mereka berasid dan boleh mengganggu sistem hamster jika dimakan dalam jumlah yang banyak. Juga, pastikan anda membersihkan biji dan tangkai sebelum memberikannya ke hamster anda.

Tomato

Sayuran lain yang menjadikan senarai makanan yang tidak boleh dimakan oleh hamster anda ialah tomato. Walaupun tomato lebih manis daripada kebanyakan sayur-sayuran, ia sebenarnya agak masam. Sekiranya hamster mengunyah terlalu banyak, mereka boleh mendapat cirit-birit. Tetapi tomato dalam jumlah kecil masih dibenarkan, seperti setengah sudu teh.

Anda juga harus mengelakkan hamster memakan daun tomato. Daun ini beracun dan boleh mematikan jika dimakan, walaupun dalam jumlah kecil. Oleh itu, lebih baik menghilangkan tomato dari diet hamster anda.

Baca juga: Bagi Pemula, Ini adalah Petua Merawat Hamster

Kentang dan Kacang Tanah

Makanan berkanji ini juga boleh menyebabkan hamster anda mengalami cirit-birit. Sekiranya cukup teruk, semua cirit-birit itu boleh menyebabkan dehidrasi. Pada hamster, dehidrasi berlebihan boleh membunuh mereka. Mata hamster anda akan kelihatan cekung, lemah dan lembap, dan tidak akan makan jika mereka mengalami dehidrasi teruk. Selain itu, kulit kentang juga berpotensi toksik.

Gula-gula yang diproses

Sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin sesuai sebagai makanan untuk hamster kerana mengandungi gula semula jadi di dalamnya. Ini termasuk ubi jalar tanpa kulit, epal, pisang, dan sejenisnya. Sangat bagus untuk diberikan kepada hamster. Walau bagaimanapun, elakkan makanan yang mengandungi gula halus.

Manisan yang diproses adalah makanan yang tidak boleh dimakan oleh hamster anda kerana ini boleh menyebabkan hamster bertambah berat badan, yang boleh memudaratkan kesihatannya. Gigi mereka juga akan terjejas kerana hamster chompers dapat membusuk. Periksa semula makanan bungkusan yang anda berikan kepada hamster anda. Perlu diingat bahawa gula boleh menyembunyikan sebilangan besar nama.

Kerepek Dan Makanan Sampah Lain

Hamster tidak mahukan kerepek, gula-gula, kue, pastri, atau makanan segera yang lain. Perkara yang sama berlaku untuk kucing, anjing, dan haiwan peliharaan isi rumah yang lain. Kandungan gula atau garam yang tinggi dalam makanan ini boleh menyebabkan sakit perut, cirit-birit, dan dehidrasi. Makanan ini juga mengandungi bahan olahan yang tidak baik dan mungkin sukar dicerna oleh hamster.

Baca juga: Baru Mengekalkan Hamsters? Cubalah 7 Petua Ini

Ini adalah beberapa makanan yang tidak boleh dimakan oleh hamster. Sekiranya anda mempunyai haiwan peliharaan lain seperti anjing atau kucing, pastikan juga memberi mereka makanan yang baik. Di kedai kesihatan Terdapat juga makanan untuk haiwan kesayangan yang boleh anda beli. Terutama dengan perkhidmatan penghantaran, anda tidak perlu lagi meninggalkan rumah untuk membeli makanan haiwan. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Hamsters 101. Diakses pada tahun 2021. 14 Makanan Yang Berbahaya Bagi Hamster
Petco. Diakses pada 2021. Apa Rawatan untuk Memberi Makan Hamster Anda (dan Apa Yang Tidak Perlu).
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Boleh Dimakan oleh Hamster?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found