Kesihatan

Ini adalah pemeriksaan yang dapat mengesan penyakit jantung

Jakarta - Penyakit jantung adalah keadaan kesihatan yang mengganggu kerja organ jantung dalam menjalankan fungsinya. Penyakit ini terdiri daripada pelbagai jenis, iaitu gangguan irama jantung, gangguan saluran darah jantung, gangguan jantung kongenital, dan gangguan injap jantung.

Penyakit jantung akan lebih mudah dirawat jika dikesan lebih awal. Jadi, bagaimana anda mendiagnosis penyakit jantung? Sekiranya terdapat beberapa gejala, doktor akan mendiagnosis penyakit jantung dengan prosedur pemeriksaan berikut.

Baca juga: Kemurungan Boleh Menjadi Penyebab Penyakit Jantung

Prosedur Pemeriksaan untuk Mendiagnosis Penyakit Jantung

Setelah menemui sebilangan simptom, doktor terlebih dahulu akan bertanya kepada pesakit mengenai sejarah penyakit dan keluarganya, diikuti dengan memeriksa denyut jantung dan tekanan darah pesakit. Persampelan darah juga diperlukan untuk mengukur kadar kolesterol dan protein C-reaktif. Untuk menguatkan diagnosis penyakit jantung, berikut adalah beberapa kaedah pemeriksaan yang dilakukan:

1. Ekokardiografi

Ekokardiografi adalah pemeriksaan yang dilakukan dengan menggunakan gelombang suara (USG) pada jantung untuk menilai keadaan otot dan injap jantung pesakit. Pemeriksaan ini akan dilakukan dengan menggerakkan transduser ke dada pesakit, untuk diterjemahkan ke dalam gambar di monitor.

2. Kateterisasi jantung

Kateterisasi jantung adalah pemeriksaan yang dilakukan dengan memasukkan tiub kecil (kateter) melalui saluran darah di paha atau lengan. Doktor akan mengarahkan kateter ke jantung dengan bantuan sinar-X yang berguna untuk mencari penyumbatan atau penyempitan di arteri.

3. Elektrokardiografi (ECG)

ECG adalah pemeriksaan yang bertujuan untuk merakam isyarat elektrik di jantung untuk mengesan kelainan pada irama dan struktur jantung. Prosedur ini dilakukan semasa pesakit sedang berehat dengan melampirkan 12-15 elektrod ke badan, masing-masing disambungkan ke elektrod untuk merakam isyarat elektrik jantung.

Baca juga: Mengalami Serangan Jantung, Sekiranya Anda Mengalami Kateterisasi?

4. Ujian Jadual Miring

Sekiranya simptom membuat penghidap pengsan, ujian jadual kecondongan akan siap. Prosedur ini dilakukan dengan meletakkan pesakit di atas meja, kemudian bergerak dari kedudukan mendatar ke menegak. Doktor akan memantau kadar degupan jantung, tekanan darah, dan oksigen pesakit semasa jadual bergerak. Tujuannya adalah untuk mengetahui sama ada pesakit pingsan kerana penyakit jantung atau keadaan kesihatan yang lain.

5. Jantung MRI

Prosedur ini akan dilakukan dengan memasukkan pesakit ke dalam mesin MRI. Semasa pemeriksaan, medan magnet di mesin MRI akan memaparkan gambar bahagian dalam tubuh pesakit, yang akan dianalisis oleh doktor untuk mendiagnosis jenis penyakit jantung yang dialami.

6. Ujian Tekanan

Ujian tekanan adalah prosedur yang dilakukan untuk memeriksa keadaan jantung ketika degupan jantung pesakit meningkat. Untuk meningkatkan kadar denyutan jantung pesakit, pesakit akan diminta berlari treadmill atau mengayuh basikal pegun.

7. Imbasan CT Jantung

Pemeriksaan ini dilakukan dengan menggunakan sinar-X untuk memaparkan gambar jantung dan arteri koronari pesakit, yang dilakukan untuk mengesan penumpukan kalsium di arteri koronari.

8. Pemantauan Holter

Pemeriksaan ini akan dilakukan dengan menggunakan alat di dada yang disebut a Monitor holter . Alat ini akan merakam aktiviti elektrik jantung selama 1-3 hari.

Baca juga: 5 Mitos dan Fakta mengenai Penyakit Jantung

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai prosedur untuk mendiagnosis penyakit jantung, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , ya! Tanyakan dengan jelas apa yang harus dilakukan sebelum, semasa, dan selepas prosedur. Tanya juga apa kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Rujukan:
Yayasan Jantung. Diakses pada tahun 2020. Ujian perubatan untuk penyakit jantung.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Penyakit Jantung Diagnosis?
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Penyakit jantung.