Kesihatan

Brokoli baik untuk orang yang menghidap Gout

Jakarta - Orang yang menghidap gout tidak boleh cuai dalam memakan makanan. Perkara yang sama berlaku untuk sayur-sayuran. Sekiranya penggunaannya salah, kadar purin dalam badan boleh meningkat sehingga tidak terikat. Orang yang menghidap gout pada amnya harus menghindari sayur-sayuran jenis tertentu, tetapi tidak dengan brokoli. Inilah sebab mengapa brokoli baik untuk penghidap gout.

Baca juga: Penyebab penghidap gout harus mengelakkan makan jeroan

Brokoli Menjadi Salah Satu Makanan untuk Gout

Sebelum membincangkan mengapa brokoli sangat baik untuk dimakan, anda harus terlebih dahulu mengetahui penjelasan mengenai asid urik itu sendiri. asid urik, atau gout adalah penyakit sendi yang menyebabkan bengkak, kemerahan, dan sakit di kawasan tersebut. Sekiranya simptom penghidapnya berulang, anda akan sukar bergerak.

Ini disebabkan oleh adanya kristal asid urik yang terkumpul di sendi kerana makanan yang dimakan. Sekiranya demikian, bukan sahaja mencetuskan masalah pada sendi, penghidap juga berisiko tinggi terkena penyakit buah pinggang. Salah satu makanan yang layak dikonsumsi adalah brokoli, kerana memiliki kandungan purin yang rendah.

Brokoli adalah sayuran yang mempunyai kandungan serat, vitamin C, asid folik, dan kalium yang tinggi. Bukan hanya itu, brokoli juga mengandungi sebatian sulforaphane yang dapat membantu penghidap mengawal keadaan kesihatan mereka. Sayuran ini termasuk dalam sayur-sayuran rendah purin, yang berada di bawah 50-100 miligram untuk setiap 100 gram.

Baca juga: Ini Menyebabkan Keropok Makan Mencetuskan Kambuh Gout

Sayur-sayuran yang Disyorkan untuk Penghidap Gout

Sekiranya anda penghidap gout, disarankan untuk selalu berhati-hati dalam memilih makanan ringan. Jika tidak, daripada penyembuhan, tahap purin dalam badan sebenarnya meningkat dan mencetuskan rasa sakit menjadi semakin teruk. Berikut adalah beberapa makanan yang disyorkan untuk dimakan oleh penghidap gout:

  1. Terung dan Tomato. Makanan untuk penghidap gout adalah terung dan tomato pertama. Kedua-duanya tidak hanya rendah purin, tetapi juga kaya dengan vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh.
  2. Keledek. Makanan gout yang disyorkan lain adalah ubi jalar. Makanan ini mengandungi purin yang sangat rendah, jadi mereka selamat untuk dimakan oleh penghidap gout.
  3. Kentang . Kentang disyorkan untuk penghidap gout. Sayuran ini mengandungi purin rendah, dan kaya dengan vitamin C yang dapat mengurangkan kadar asid urik dalam badan.
  4. Bayam. Bayam adalah salah satu sayuran yang disyorkan untuk penghidap gout. Walaupun mengandungi purin, bayam selamat untuk dimakan oleh penghidap.
  5. Kacang . Orang yang menghidap gout disarankan untuk menjauhkan diri dari protein haiwan. Nah, untuk mendapatkan pengambilan protein itu, anda boleh makan kacang.
  6. Acuan. Cendawan kaya dengan serat dan rendah kalori. Sama seperti bayam, cendawan adalah salah satu sayuran yang disyorkan untuk penghidap gout.

Baca juga: Kaedah Mudah Mengawal Gout

Sebagai tambahan kepada sebilangan sayur-sayuran ini, penderita gout wajib menghindari sejumlah jenis makanan dan minuman. Sebilangan daripadanya adalah minuman beralkohol, daging merah, jeroan, makanan laut, roti, dan oatmeal. Sekiranya anda ingin mengetahui mengenai makanan lain yang dilarang, sila tanyakan kepada doktor secara langsung di dalam aplikasi , ya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Brokoli Baik untuk Gout?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gaya Hidup Sihat. Diet gout: Apa yang dibenarkan, apa yang tidak.
Pesakit. Diakses pada tahun 2020. Lembaran Diet Gout.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found