Kesihatan

6 Langkah Merawat Vaginismus Yang Boleh Dilakukan

, Jakarta - Vaginismus adalah keadaan yang menyebabkan otot faraj atau faraj "menolak" aktiviti seksual. Keadaan ini dicirikan oleh pengetatan otot di sekitar faraj semasa penembusan. Walaupun tidak mempengaruhi gairah seksual, vaginismus tentu dapat menghalang hubungan seksual.

Kebanyakan vaginismus berlaku kerana keadaan mental seseorang. Contohnya, disebabkan oleh ketakutan, trauma, dan tekanan sebelum melakukan hubungan seks. Secara amnya, keadaan ini akan dapat diselesaikan sekiranya penyebabnya ditangani. Lihat langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk merawat vaginismus.

Baca juga: 3 Disfungsi Seksual yang mudah dijangkiti oleh Wanita

Punca Vaginismus

Cara menentukan langkah-langkah yang perlu diambil untuk mengatasi vaginismus, iaitu mengetahui punca vaginismus yang anda alami.

Vaginismus adalah keadaan yang boleh dicetuskan oleh tekanan fizikal, tekanan emosi, atau kedua-duanya. Keadaan ini juga dapat menjadi jangkaan, sehingga terjadi kerana orang itu menjangkakan hal itu akan terjadi.

Pencetus emosi yang boleh menyebabkan vaginismus termasuk:

 • Ketakutan, seperti ketakutan merasa sakit semasa hubungan seks atau takut hamil.
 • Kebimbangan, mengenai prestasi seksual atau kerana rasa bersalah.
 • Masalah dalam hubungan, misalnya, pasangan adalah orang yang kasar.
 • Telah mengalami peristiwa kehidupan yang traumatik, seperti pemerkosaan atau sejarah penganiayaan.
 • Pengalaman di zaman kanak-kanak, seperti penggambaran seks semasa membesar atau pendedahan gambar seksual.

Sementara pencetus fizikal yang boleh menjadi penyebab vaginismus, antara lain:

 • Jangkitan, seperti jangkitan saluran kencing (UTI) atau jangkitan yis.
 • Keadaan kesihatan tertentu, seperti barah atau sklerosis lichen.
 • Buruh.
 • Menopaus.
 • Pembedahan pelvis.
 • Kekurangan foreplay .
 • Pelinciran faraj tidak mencukupi.
 • Kesan sampingan rawatan.

Memaksa penembusan di tengah-tengah keadaan vaginismus boleh mencetuskan rasa sakit, sukar melakukan aktiviti seksual, dan merasa tidak puas. Oleh itu, anda tidak boleh memaksa seks sebelum vaginismus dirawat.

Baca juga: 6 Gejala Vaginismus yang Perlu Diperhatikan

Rawatan Vaginismus

Langkah rawatan Vaginismus bertujuan untuk mengurangkan pengetatan otot secara automatik dan mengatasi rasa takut akan kesakitan, serta jenis ketakutan lain yang berkaitan dengan keadaan tersebut.

1. Melakukan Latihan Kawalan Lantai Pelvis

Latihan yang dilakukan dengan mengetatkan dan melepaskan otot vagina dapat membantu anda mengawal otot-otot ini, sehingga vaginismus dapat diatasi.

2. Selaraskan Kedudukan

Vaginismus adalah keadaan yang menyukarkan wanita untuk menerima penembusan. Mungkin, ia berlaku kerana kedudukan yang salah dalam melakukan hubungan seks. Jika demikian, anda boleh meminta pasangan anda untuk menukar kedudukan menjadi lebih tepat dan selesa.

3. Adakah Foreplay

Foreplay aka pemanasan dapat membantu hubungan intim terasa lebih selesa dan senang. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan vaginismus atau sukar menerima penembusan, cuba lakukan foreplay lebih lama untuk merangsang pelincir semula jadi vagina.

4. Gunakan Pelincir

Mungkin sakit yang berlaku semasa penembusan berlaku kerana faraj tidak mempunyai cukup pelumas. Sekiranya foreplay tidak banyak membantu, anda dan pasangan boleh mencuba menggunakan pelincir tambahan, yang boleh menjadikan hubungan intim lebih selesa.

Anda boleh membeli pelincir dan keperluan peralatan seks lain melalui aplikasi . Kekal pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam.

5. Sampaikan Perasaan

Seperti yang diketahui, vaginismus berlaku kerana terdapat ketegangan pada otot Miss V. Oleh itu, cuba sampaikan apa yang anda rasakan dan minta pasangan anda untuk tidak memaksa penetrasi.

6. Menjalani Terapi Psikoseksual

Jenis terapi bicara ini bertujuan untuk membantu anda memahami dan mengubah perasaan anda mengenai badan dan jantina anda.

Vaginismus jarang dirawat dengan pembedahan. Operasi hanya dilakukan dalam keadaan tertentu dan bertujuan untuk melebarkan faraj.

Baca juga: Isteri Mempunyai Vaginismus, Inilah Yang Dilakukan Suami

Itu adalah beberapa langkah untuk merawat vaginismus. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang anda perlu ketahui mengenai vaginismus.
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2021. Vaginismus