Kesihatan

Walaupun anda bergurau, mengejek orang secara fizikal boleh menyebabkan kemurungan

, Jakarta - Ejekan fizikal yang sering dilakukan oleh sebilangan orang adalah bentuk ejekan verbal yang dikenali sebagai memalukan badan . Ejekan fizikal dapat dilakukan dengan menyebutkan warna kulit, berat badan, tinggi badan, bentuk hidung, atau bentuk rambut seseorang.

Ejekan fizikal sering dilakukan kerana persepsi tertentu terhadap pengertian "cantik" dan "tampan". Seseorang yang dikatakan ideal umumnya mempunyai bentuk fizikal yang langsing, tinggi, putih, hidung yang tajam, dan rambut lurus, jadi orang yang tidak mempunyai kriteria ini sering dijadikan tempat untuk diejek oleh rakan sebaya mereka.

Baca juga: Kemurungan Boleh Berlaku Pada Umur Umur

Adakah ejekan fizikal seseorang menyebabkan kemurungan?

Mengejek sambil ketawa sering dilakukan dan dianggap perkara remeh. Walaupun, memalukan badan boleh menimbulkan imej diri yang negatif di mata orang lain. Mangsa ejekan akan merasa diri mereka cacat dan tidak berharga. Akibatnya, mereka mungkin mengalami tekanan yang membawa kepada kemurungan.

Sekiranya ini berlaku, siapa yang harus bertanggungjawab? Lebih teruk, mangsa memalukan badan akan cenderung melakukan pelbagai cara untuk diterima oleh persekitaran dan tidak menjadi "ejekan". Kemurungan yang dialami oleh mangsa memalukan badan bukan hanya kesedihan. Mereka akan memberi kesan dari dua pihak, iaitu fizikal dan psikologi.

Semasa mangsa memalukan badan merasa tertekan yang membawa kepada kemurungan, gejala fizikal yang muncul, termasuk:

 • Rasa letih dan kekurangan tenaga.

 • Kehilangan selera makan menyebabkan penurunan berat badan.

 • Mengalami insomnia, atau terlalu banyak tidur.

 • Kepala terasa pening.

Baca juga: Pelajar ITB Bunuh Diri, Tekanan Kajian Membuat Kemurungan?

Walaupun gejala psikologi yang muncul, termasuk:

 • Rasa bersalah, kerana tidak sempurna.

 • Rasa putus asa, dan tidak berharga.

 • Merasa kegelisahan dan kebimbangan yang berlebihan.

 • Rasa sedih selalu.

 • Sukar untuk menumpukan perhatian, berfikir, dan membuat keputusan.

 • Rasa tidak bermotivasi dalam apa sahaja yang anda lakukan.

Ia tidak berakhir di sana, mangsa memalukan badan malah sering berfikir untuk mengakhiri hidupnya dengan membunuh diri. Gejala yang muncul akan bergantung kepada keparahan kemurungan. Bukan hanya menjadi mangsa buli , pelaku buli juga memerlukan bimbingan pakar untuk menghilangkan tabiat buruk yang satu ini.

Sekiranya anda mengalami kemurungan ringan yang menyebabkan aktiviti harian dan hubungan sosial terganggu, segera buat temu janji dengan doktor pakar di hospital terdekat melalui aplikasi , ya. Sebabnya, kemurungan ringan yang dibiarkan akan menjadi kemurungan utama yang akan mengganggu hubungan sosial anda dengan persekitarannya.

Baca juga: 5 Punca Kemurungan Yang Sering Diabaikan

Selain Memalukan Badan, Apakah Punca Depresi Lain?

Depresi adalah keadaan biasa yang dialami oleh orang dewasa. Keadaan ini boleh berlaku kerana mereka sering mendapat ejekan fizikal yang menyebabkan tekanan mental. Sekiranya ini berterusan, gejala kemurungan akan muncul dengan perlahan. Selain itu, beberapa penyebab yang boleh mencetuskan gejala kemurungan, seperti:

 • Mengalami penyakit kronik dan serius, seperti barah, HIV / AIDS, atau strok.

 • Mempunyai penyakit keperibadian tertentu, seperti merasa rendah diri, pesimisme, atau selalu bergantung pada orang lain.

 • Mempunyai pergantungan kepada alkohol atau ubat-ubatan haram.

 • Mengambil jenis ubat tertentu dalam jangka masa yang panjang, seperti pil tidur.

Penyakit ini bukan jenaka. Sebabnya, penghidap boleh melakukan perkara yang tidak wajar seperti membunuh diri untuk menghilangkan kemurungan yang mereka rasakan. Dalam kes ini, anda boleh melakukan psikoterapi untuk membantu mengatasi masalah yang disebabkan oleh kemurungan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2019. Kemurungan.
Peguam Kafe. Diakses 2019. Gangguan Kesihatan Mental Kerana Malu Badan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found