Kesihatan

Berikut adalah Gejala Bahu Beku yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Pernahkah anda merasakan kesakitan yang luar biasa di bahu, terutamanya pada waktu malam? Anda tidak boleh mengabaikan keadaan ini, terutamanya jika kesakitan sering berlaku semasa melakukan aktiviti, seperti memandu, berpakaian, walaupun ketika tidur pada waktu malam. Ini bukan sakit bahu biasa, tetapi gejala penyakit bahu beku.

Bahu beku atau capsulitis pelekat adalah kelainan dalam bentuk kesakitan dan kekakuan yang berlaku di kawasan bahu. Orang yang mempunyai penyakit ini biasanya mempunyai kemampuan yang terbatas untuk menggerakkan bahu atau tidak dapat menggerakkannya sama sekali. Penyakit ini tidak menyerang dengan segera, memerlukan satu hingga tiga tahun untuk penyakit ini berkembang.

Baca juga: Selalunya Bawa Barang Berat, Hati-Hati Bahu Beku

Tahap Gejala Bahu Beku

Penting untuk pergi ke hospital dengan segera sekiranya anda mengalami kesakitan yang tidak biasa ini. Untuk mempermudahnya, anda boleh membuat temu janji secara langsung dengan doktor hanya dengan menggunakan aplikasi tersebut .

Menurut American Academy of Orthopedic Surgeons, perkembangan penyakit bahu beku Ini berlaku dalam tiga peringkat, iaitu:

  • Peringkat pertama

Pada peringkat awal, orang dengan bahu beku biasanya mula mengalami tahap pembekuan, yang merupakan keadaan ketika bahu mula merasa sakit setiap kali digerakkan. Bukan hanya itu, dalam serangan awal ini, penderita merasakan pergerakan bahu sangat terhad. Keadaan ini boleh bertahan selama 2-9 bulan.

  • Peringkat Kedua

Pada peringkat kedua, penghidapnya adalah tahap beku. Umumnya, penghidapnya akan merasakan gejala bertambah baik, padahal sebenarnya ini adalah tanda sebaliknya. Kerana pada tahap ini, bahu menjadi lebih kaku dan tegang, sehingga sukar untuk bergerak.

  • Fasa ketiga

Setelah melalui dua tahap sebelumnya, penyakit ini memasuki tahap puncak, iaitu tahap ketiga yang disebut tahap pencairan. Pada peringkat ini, pergerakan bahu mulai bertambah baik tetapi memerlukan masa sekitar 1 hingga 3 tahun untuk mencapai tahap ini.

Baca juga: Diabetes Juga Boleh Menyebabkan Bahu Beku

Punca Bahu Beku dan Faktor Risiko

Terdapat sebilangan besar faktor yang menyebabkan seseorang mengalami bahu beku. Secara amnya, penyakit ini berlaku kerana tisu parut menjadikan kapsul pelindung di bahu yang berfungsi sebagai pelindung menebal. Tisu parut ini akan melekat di sendi bahu. Ini mengehadkan pergerakan bahu. Namun, masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan tisu parut terbentuk.

Sementara itu, ada faktor yang meningkatkan risiko seseorang mengalami bahu beku, dalam kalangan yang lain:

  • Jantina wanita;

  • Lebih dari 40 tahun;

  • Mempunyai sejarah penyakit sistemik, seperti diabetes, penyakit Parkinson, tuberkulosis, penyakit jantung, atau gangguan hormon tiroid (hipertiroidisme dan hipotiroidisme);

  • Pernah berpengalaman strok atau kecederaan, seperti patah lengan, kecederaan pada rotator cuff, atau otot di bahu juga mempunyai risiko tinggi untuk menghidap penyakit ini;

  • Kebiasaan membawa benda berat dan menjadikan bahu menjadi tumpuan.

Baca juga: Sakit Badan Selalunya? Mungkin Anda Perlu Melakukan Gerakan Khas

Jadi, Bagaimana Merawat Bahu Beku?

Gejala bahu beku secara amnya dapat diatasi dengan fisioterapi. Kaedah ini bertujuan untuk meregangkan otot bahu dan memulihkan jarak pergerakan lengan. Rawatan ini perlu dilakukan selama beberapa minggu hingga sembilan bulan untuk menghasilkan hasil.

Semasa sesi fisioterapi, TENS juga dapat dilakukan (rangsangan saraf elektrik transkutan), yang merupakan terapi dengan menggunakan arus elektrik kecil melalui elektrod yang melekat pada kulit. Kaedah rawatan ini merangsang pembebasan molekul penghambat kesakitan (endorfin) sehingga menyekat permulaan kesakitan.

Sementara itu, selagi penghidapnya bahu beku menjalani fisioterapi juga diberikan ubat sakit untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan. Sekiranya diperlukan, doktor akan memberikan suntikan kortikosteroid terus ke sendi bahu.

Ubat-ubatan sendiri semasa di rumah juga boleh dilakukan untuk menghilangkan rasa sakit. Penghidapnya boleh meletakkan kompres sejuk di bahu selama 15 minit, beberapa kali sehari.

Rujukan:
American Academy of Orthopedic Surgeons. Diakses 2019. Bahu Beku.
Klinik Mayo. Diakses 2019. Bahu Beku.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Bahu Beku.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found