Kesihatan

Ketahui Petunjuk Keluarga Sihat Berdasarkan Peraturan Kementerian Kesehatan Indonesia

, Jakarta - Setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka, salah satu caranya adalah dengan menjaga kesihatan mereka. Nah, beberapa perkara boleh menjadi rujukan sama ada keluarga ibu telah mendapat gelaran Keluarga Sihat. Terdapat pelbagai standard sehingga sebuah keluarga dapat dikatakan mencapai standard yang sihat menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Berikut adalah beberapa petunjuk untuk mengetahui mengenainya!

Beberapa Petunjuk Keluarga Sihat

Petunjuk keluarga sihat adalah cara yang ditetapkan oleh pemerintah untuk menunjukkan status kesihatan keluarga. Ini adalah bagian dari Program Indonesia Sehat yang bertujuan untuk meningkatkan kesadaran masyarakat untuk menjaga kesehatan di lingkaran terkecil. Kaedah ini akan membentuk tabiat harian untuk mengelakkan segala jenis penyakit yang boleh berlaku.

Baca juga: 4 Petua untuk Memulakan Gaya Hidup Sihat dalam Keluarga

Untuk mendapatkan gelaran Keluarga Sihat, beberapa petunjuk mesti dipenuhi. Beberapa di antaranya termasuk kesihatan ibu dan anak, kebersihan persekitaran rumah, dan gaya hidup harian. Terdapat 12 petunjuk yang mesti dipenuhi agar semua ahli keluarga sihat. Berikut adalah beberapa petunjuk yang mesti dipenuhi oleh setiap keluarga untuk menjadi Keluarga yang Sihat

1. Ikut serta dalam Program Perancangan Keluarga (KB)

Petunjuk pertama yang mesti dipenuhi untuk mencapai tajuk Keluarga Sihat adalah menjalankan program perancang keluarga, di mana dua anak cukup. Pasangan yang masih mengandung anak dinasihatkan untuk segera menggunakan alat kontrasepsi sebaik sahaja melahirkan. Dengan melaksanakannya, kehamilan yang tidak dirancang dapat dicegah. Dengan cara itu, keluarga dapat menguruskan kehamilan dan memastikan keibubapaan yang terbaik.

2. Bersalin di Kemudahan Kesihatan

Perkara seterusnya yang mesti dipertimbangkan adalah melahirkan di kemudahan penjagaan kesihatan untuk memastikan bahawa ibu dan bayi sihat. Ini dapat membuatkan ibu dan bayi yang baru lahir mendapat rawatan segera. Sekiranya mengalami gangguan dan juga imunisasi awal yang diperlukan.

Baca juga: 3 Cara Mewujudkan Persekitaran yang Sihat untuk Kanak-kanak Pintar

3. Kanak-kanak Mendapat Imunisasi Lengkap

Setiap ibu bapa juga mesti memastikan bahawa anak mereka diimunisasi sepenuhnya. Imunisasi asas lengkap boleh didapati di Posyandu dan Puskesmas. Kaedah ini dapat mengelakkan kanak-kanak dari beberapa penyakit berbahaya yang berpotensi membunuh nyawa.

4. Bayi Dapatkan Penyusuan Eksklusif

Setiap ibu yang baru melahirkan mesti memastikan anaknya mendapat susu ibu sehingga dia mencapai usia 2 tahun. Ini tentu dapat memastikan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak yang optimum, jadi mereka lebih sihat dan lebih pintar serta lebih cekap dari segi kewangan.

5. Kanak-kanak mendapat Pemantauan Pertumbuhan

Setiap bulan ibu mesti membawa anak ke posyandu untuk dipantau secara berterusan agar pertumbuhannya selalu berada dalam petunjuk normal. Kanak-kanak akan dipantau sejak lahir sehingga mereka mencapai usia 5 tahun. Ini dapat mengesan gangguan awal kanak-kanak yang berkaitan dengan pertumbuhan. Selain itu, ibu juga dapat mengetahui nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan anak kecil.

6. Orang dengan TB paru mendapat rawatan mengikut standard yang ada

Seseorang yang mengalami beberapa gejala, seperti batuk kahak, sesak nafas, sakit dada, kelemahan, dan demam untuk waktu yang lama boleh menjadi tanda TB paru. Orang yang mengalami gangguan ini mesti mendapat rawatan selama 6 bulan berturut-turut sehingga mereka sembuh sepenuhnya. Ini untuk mengelakkan penularan kepada orang lain kerana boleh menyebabkan gangguan berbahaya jika tidak ditangani dengan segera.

7. Pesakit hipertensi mesti dirawat secara berkala

Seseorang yang menderita darah tinggi mesti mendapatkan rawatan biasa untuk mengatasi sebarang kesan buruk yang boleh berlaku. Selain itu, menerapkan gaya hidup sihat dan minum ubat secara berkala harus terus dilakukan agar tekanan darah tetap normal.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai beberapa petunjuk Keluarga Sihat, doktor dari bersedia untuk menerangkan secara lengkap. Cukup dengan muat turun permohonan , anda boleh memanfaatkan kemudahan yang berkaitan dengan akses kesihatan.

8. Seseorang yang mengalami gangguan mental dirawat dan tidak ditinggalkan

Seseorang yang mengalami gangguan jiwa boleh dirawat jika dirawat seawal mungkin. Peranan keluarga sangat penting untuk melihat perubahan emosi, tingkah laku, dan pemikiran. Sekiranya anda melihat seseorang di pasung, ada baiknya melaporkannya ke Puskesmas terdekat.

Baca juga: Ikuti 6 Cara untuk Menjaga Kesihatan Mental Anggota Keluarga

9. Ahli Keluarga Tidak Merokok

Perkara yang mesti diketahui ialah rokok beracun semasa memasuki badan. Terdapat banyak bahan kimia berbahaya di dalamnya yang boleh memberi kesan buruk. Oleh itu, pastikan tiada ahli keluarga merokok untuk kekal sihat.

10. Sudah menjadi Anggota JKN

Pastikan juga keluarga anda didaftarkan sebagai ahli JKN. Ini penting untuk memastikan kesihatan semua anggota keluarga agar mendapat perkhidmatan kesihatan dengan kerjasama BPJS Kesihatan.

11. Mempunyai Akses ke Sumber Air Bersih

Sumber air bersih penting untuk menjamin kesihatan keluarga. Selain itu, pastikan tidak ada genangan air di sekitar sumber air dan lengkapkan rumah dengan saluran air.

12. Akses ke tandas atau tandas

Kaedah lain untuk memastikan kesihatan keluarga adalah mempunyai akses untuk membuang air kecil dan membuang air besar di jamban. Ini untuk mengelakkan pencemaran sumber air dan tanah. Ia juga dapat mengelakkan penularan penyakit untuk memastikan keluarga kekal sihat.

Itulah beberapa petunjuk yang harus dipenuhi untuk mendapatkan gelar Keluarga Sehat sesuai dengan ketentuan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Dengan memastikan semua perkara ini, diharapkan semua penyakit dapat dielakkan dengan mudah. Kanak-kanak juga dapat tumbuh dan berkembang secara normal kerana mereka menerapkan semua perkara ini.

Rujukan:
Pejabat Kesihatan Pemerintah Aceh. Diakses pada tahun 2020. Program Keluarga Sihat (KS).
Kementerian Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Flyer: 12 Petunjuk Keluarga Sihat (PINKESGA).