Kesihatan

Dari mulut ke pundi hempedu, ini adalah organ sistem pencernaan

, Jakarta - Apabila anda mendengar kata pencernaan, anda mungkin memikirkan perut dan organ di dalamnya. Sebenarnya, ada organ lain yang juga termasuk dalam kumpulan sistem pencernaan. Sebelum ini, harap maklum, sistem pencernaan adalah sekumpulan organ yang bekerjasama untuk mencerna dan menyerap makanan. Organ apa yang termasuk dalam kumpulan sistem pencernaan?

Organ-organ sistem pencernaan berfungsi untuk menjadikan pencernaan berjalan dengan baik, yang merupakan proses yang terjadi di dalam tubuh ketika memecah makanan yang dimakan. Kemudian, makanan yang masuk ke dalam tubuh akan dipecah menjadi molekul yang akan diserap oleh badan untuk tenaga dan pemakanan. Terdapat beberapa organ yang memasuki sistem pencernaan, dari mulut ke pundi hempedu.

Baca juga: Ini adalah 5 Petua untuk Memelihara Kesihatan Pencernaan

Organ Pencernaan Yang Anda Perlu Tahu

Sistem pencernaan bukan hanya perut dan organ di dalamnya, tetapi juga organ lain. Organ berikut tergolong dalam kumpulan sistem pencernaan:

  • Mulut

Pencernaan bermula dari mulut. Apabila makanan memasuki badan melalui mulut, sebaris gigi akan berfungsi untuk mengisar makanan. Dengan bantuan air liur, makanan akan dimasukkan ke dalam badan untuk melalui proses pencernaan seterusnya.

  • Esofagus

Setelah mengunyah makanan, lidah akan mendorongnya melalui esofagus, organ yang menghubungkan mulut ke perut. Makanan memakan masa sekitar tiga saat untuk melewati kerongkongan, tetapi ia juga bergantung pada jenis makanan yang dimakan.

  • Perut

Makanan akan memasuki perut dan mula diproses. Pada peringkat ini, makanan akan diproses dan diproses di dalam perut.

  • Usus kecil

Makanan kemudian dihantar ke usus kecil. Usus kecil mempunyai tiga bahagian, iaitu duodenum, jejunum, dan ileum. Ketiga-tiga bahagian ini adalah tempat pencernaan dan penyerapan makanan, yang kemudian dibawa ke sel darah dan badan.

Baca juga: Jangan Abaikan, 5 Ciri-ciri Gangguan Pencernaan

  • Kolon

Bahagian terakhir saluran pencernaan adalah usus besar. Organ ini juga terbahagi kepada tiga, iaitu cecum, usus besar, dan rektum.

  • Pankreas

Walaupun tidak termasuk dalam sistem pencernaan, pankreas adalah organ yang berkait rapat dan diperlukan dalam pencernaan. Organ ini membantu usus kecil dalam proses penyerapan.

  • Hati

Hati mempunyai banyak fungsi, termasuk sistem pencernaan. Organ ini berperanan dalam menghasilkan hempedu yang diperlukan oleh usus kecil untuk mencerna lemak dalam makanan.

  • Hempedu

Pundi hempedu juga berperanan dalam proses pencernaan. Organ ini adalah alat penyimpanan hempedu, yang merupakan cairan kuning kehijauan yang terdiri daripada garam, kolesterol. dan lesitin. Hempedu yang dihasilkan oleh organ ini akan digunakan oleh usus kecil untuk mencerna makanan.

Walaupun mempunyai peranan yang cukup penting, tidak sedikit orang yang jarang memperhatikan kesihatan sistem pencernaan, terutama pundi hempedu. Terdapat beberapa jenis penyakit atau masalah kesihatan yang boleh menyerang pundi hempedu. Gejala ciri gangguan organ ini adalah penyakit kuning. Selain pundi hempedu, sebenarnya sangat penting untuk menjaga dan memastikan kesihatan organ sistem pencernaan secara keseluruhan.

Baca juga: Perlu Tahu 7 Gangguan Pencernaan dari Ringan hingga Parah

Untuk mengekalkan sistem pencernaan dan kecergasan badan yang sihat, penting untuk selalu mengamalkan gaya hidup sihat. Sekiranya perlu, lengkapkan dengan makanan tambahan atau multivitamin. Anda boleh membeli vitamin atau produk kesihatan lain dengan mudah menggunakan aplikasinya . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Muat turun di sini!

Rujukan:
Baiklah. Diakses pada tahun 2021. Organ yang membentuk Sistem Pencernaan.
Baiklah. Diakses pada tahun 2021. Pandangan Di Dalam Sistem Pencernaan Anda.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found