Kesihatan

Inilah Sebab Sihat untuk Berbasikal untuk Badan

Jakarta - Bagi anda yang merasa bosan berjoging, ke- Gim, berenang, atau latihan kekuatan fizikal, boleh kamu tahu cuba berbasikal sebagai alternatif. Aktiviti menyeronokkan ini melibatkan pelbagai bahagian penting badan. Selain itu, faedah berbasikal juga dapat memaksimumkan kerja jantung dan paru-paru.

Kini, berbasikal telah menjadi trend. Di bandar-bandar besar seperti Jakarta, di hampir setiap sudut anda dapat bertemu dengan penunggang basikal, mulai dari individu hingga kumpulan. Tidak hanya itu, ada juga orang yang lebih suka berbasikal pergi ke pejabat, daripada menggunakan kereta, motosikal, atau pengangkutan awam.

Apa yang perlu anda ketahui, berbasikal adalah sinonim dengan kehidupan sihat. Sebabnya, berbasikal merangkumi sukan kardiovaskular (jantung dan saluran darah) dan sukan muskuloskeletal (struktur otot dan tulang) yang sangat baik. Lalu, apakah faedah berbasikal untuk badan?

Masih Feminin, Walaupun Membangun Otot

Ramai wanita gelisah ketika ingin mencuba sukan ini. Ramai yang mengatakan berbasikal menjadikan betis dan paha anda kelihatan lebih besar. Sebenarnya, menurut pakar dalam buku itu mengukir badan, wanita mempunyai hormon estrogen, jadi sangat sukar untuk mempunyai otot yang melengkung seperti lelaki yang mempunyai banyak testosteron. Jadi, walaupun anda berlatih berbasikal 2-3 kali seminggu, kaki anda tidak akan "membengkak".

Menurut penunggang basikal, latihan berbasikal yang betul dan teratur menjimatkan banyak keistimewaan. Manfaat berbasikal dapat membina otot, sehingga kaki akan kelihatan lebih kencang dan menarik. Hebatnya, timbunan lemak yang berlebihan dapat terhakis, terutama pada bahagian paha dan punggung.

Nah, dengan badan yang mempunyai nisbah lemak-otot berkadar, wanita sebenarnya boleh kelihatan lebih feminin, daripada badan yang mempunyai lemak berlebihan atau otot yang longgar.

Dari Mental ke Hati

Menurut cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), berbasikal adalah baik untuk kanak-kanak hingga orang tua. Petikan Langit yang berani, Berikut adalah faedah berbasikal yang menjadikan badan anda lebih sihat.

  1. Kesihatan mental

Berbasikal bukan sahaja bermanfaat untuk fizikal, kamu tahu. Aktiviti fizikal juga dipercayai dapat mengurangkan tekanan dan kemurungan. Macam mana boleh jadi? Semasa berbasikal badan akan melepaskan hormon serotonin, dopamin, dan endorfin. Ketiga-tiga hormon ini dapat menjadikan mood anda lebih baik.

  1. Mengawal Berat

Seperti sukan lain, faedah berbasikal secara berkala juga dapat mengawal berat badan atau mencegah kegemukan. Nah, anda perlu berhati-hati dengan kegemukan. Kerana, keadaan ini sangat berkaitan dengan risiko penyakit jantung, diabetes, hingga strok. Menurut beberapa kajian, berbasikal selama satu jam dapat membakar 300 kalori.

(Baca juga: 5 Rahsia Nutrien Ini Membantu Anda Menurunkan Berat Badan)

  1. Meningkatkan Koordinasi Badan

Kerana melibatkan semua bahagian badan, berbasikal dapat meningkatkan kemahiran koordinasi badan. Menariknya, faedah berbasikal juga dapat meningkatkan fungsi otak, dari perancangan, ingatan, hingga penyegerakan.

  1. Hati Sihat

Tidak percaya? Terdapat banyak kajian yang membuktikan ini. Menurut para pakar, berbasikal boleh menjadikan sistem kardiovaskular lebih sihat, malah dapat meningkatkan kecergasannya sebanyak 3-7 persen.

(Baca juga: Petua untuk Latihan Selamat untuk Orang dengan Penyakit Jantung)

  1. Meningkatkan Kekebalan

Makanan yang kaya dengan antioksidan ditambah dengan senaman yang teratur akan menjadikan sistem kekebalan tubuh lebih kuat. Oleh itu, para pakar mengatakan, berbasikal juga dapat meningkatkan pengeluaran sel-sel imun dan meningkatkan peredaran darah ke seluruh tubuh. Dengan begitu, risiko anda mendapat pelbagai penyakit akan menjadi lebih kecil.

Ayuh, berbasikal supaya badan lebih sihat dan lekukan kelihatan menarik.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah berbasikal, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan diet . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.