Kesihatan

Cara yang betul untuk merawat alahan pada anjing

, Jakarta - Adakah anjing kesayangan anda menggaruk, mengunyah, atau menjilat dirinya secara berlebihan akhir-akhir ini? Mungkin anjing itu mengalami alahan. Jangan panik, alahan biasa terjadi pada anjing. Sekiranya itu berlaku, anda harus segera memeriksanya oleh doktor haiwan.

Biasanya, gejala alahan pada anjing lebih kerap menyerang kawasan kulit dan telinga. Alahan pada anjing cenderung bertambah buruk seiring bertambahnya usia. Jadi, bagaimana anda dapat mengetahui sama ada anjing peliharaan anda mempunyai alahan? Bagaimana cara merawat alahan pada anjing dengan betul? Baca lebih lanjut di sini!

Baca juga: 5 Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Menyikat Rambut Anjing

Jenis Alahan pada Anjing

Sebelum mengetahui cara merawat alahan pada anjing dengan betul, anda harus terlebih dahulu mengetahui jenis alergi pada anjing. Berikut adalah beberapa jenis alahan yang boleh dialami oleh anjing:

1. Alergi kutu

Alergi terhadap kutu adalah penyakit kulit yang paling biasa pada anjing. Satu atau dua gigitan kutu setiap minggu cukup untuk membuat anjing anda gatal. Air liur kutu adalah alergen yang menyebabkan gatal-gatal.

2. Alahan bermusim

Alahan bermusim atau persekitaran disebabkan oleh bahan di rumah, halaman belakang, dan tempat lain yang anjing menyedut semasa melakukan aktiviti. Alergen ini dapat dihirup, seperti juga debunga, dan diserap melalui kulit ketika anjing disentuh. Pencetus alergen meliputi serbuk sari, serat tumbuhan atau haiwan, tungau debu, dan spora acuan.

3. Alahan makanan

Anjing boleh menghidap alergi terhadap makanan tertentu pada bila-bila masa sepanjang hidupnya, tidak kira sama ada mereka pernah memakan makanan jenis itu pada masa lalu. Alahan makanan yang paling biasa pada anjing adalah sumber protein, tetapi kadang-kadang biji-bijian atau bahan lain juga dapat dijumpai.

Baca juga: Inilah Cara Menentukan Makanan yang Baik untuk Anjing

Sebagai tambahan kepada beberapa gejala yang disebutkan sebelumnya, tanda-tanda alahan anjing berikut juga penting untuk anda ketahui:

  • Kulit gatal.
  • Calar.
  • Jilat.
  • Mengusap muka.
  • Kulit kemerahan.
  • Kehilangan rambut.
  • Jangkitan kulit dan telinga yang berulang.
  • Senak.

Rawatan Alahan Anjing Mengikut Jenis Alergi

Rawatan alergi akan bergantung pada apa yang ditentukan oleh doktor haiwan anda adalah alergi anjing. Berikut adalah rawatan alahan yang disyorkan untuk anjing:

1. Rawatan untuk Alergi Kutu

Rawatan dermatitis alergi kutu bertujuan untuk mengurangkan gejala kulit gatal dan jengkel sehingga kutu hilang. Untuk melegakan simptom alergi pada anjing yang alergi terhadap kutu, kawalan kutu yang ketat diperlukan.

Terdapat banyak produk dan ubat kawalan kutu yang sangat berkesan. Sebahagiannya dilumurkan dan ada yang ditaburkan ke kulit anjing. Bincangkan dengan doktor haiwan anda untuk menentukan pilihan terbaik.

Dalam kes yang teruk, persekitaran di mana anjing aktif juga harus dirawat untuk kutu. Vakum dengan teliti untuk mengeluarkan telur, larva, dan pupae. Anda juga boleh menggunakan racun serangga di dalam dan di luar rumah untuk memanfaatkan kutu secara maksimal.

2. Rawatan untuk Alahan Makanan

Rawatan alahan makanan pada anjing adalah dengan memberi makan diet hypoallergenic selama 8-12 minggu. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anjing benar-benar mempunyai alahan makanan atau tidak. Makanan hypoallergenic mempunyai bahan terhad dengan sumber protein yang tidak biasa atau diproses dengan cara khas (dihidrolisis).

Baca juga: Elakkan 6 Makanan Ini untuk diberikan kepada Anjing

Itulah beberapa kaedah yang betul untuk merawat alahan pada anjing. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat dan keadaan anjing peliharaan anda, jangan ragu untuk menghubungi doktor haiwan di .

Rujukan:
PetMD. Diakses pada tahun 2021. Alergi pada Anjing dan Anak Anjing: Tanda, Sebab, dan Rawatan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Alahan Anjing.