Kesihatan

Ini adalah 3 filem yang menampilkan watak dengan gangguan keperibadian

, Jakarta - Gangguan keperibadian adalah sejenis gangguan mental apabila penghidapnya akan mempunyai corak pemikiran dan tingkah laku yang kaku dan tidak sihat. Seseorang yang mempunyai gangguan keperibadian biasanya akan sukar untuk memahami dan berhubungan dengan situasi dan orang. Ini kemudian menyebabkan dia mengalami masalah dan batasan yang signifikan dalam hubungan, aktiviti sosial, pekerjaan dan sekolah.

Gangguan keperibadian agak jarang berlaku di dunia nyata, dan kebanyakan orang sebenarnya memahaminya dengan lebih mendalam melalui watak dalam filem. Lagipun, semakin biasa bagi Hollywood untuk menonjolkan keadaan kesihatan mental dalam filem. Kerana penyakit mental seperti gangguan keperibadian telah mempengaruhi berjuta-juta orang di seluruh dunia, ini adalah tema yang dapat diterima dengan baik. Walaupun kadang-kadang beberapa filem juga tidak menunjukkan penyakit mental dengan cara yang tepat, jadi nampaknya stigma.

Baca juga: Hati-hati, Gejala-gejala ini menandakan Gangguan Keperibadian Sempadan BPD

Walau bagaimanapun, bagi anda yang ingin memahami seperti apa gangguan keperibadian, berikut adalah senarai filem dengan watak-watak yang menderita gangguan keperibadian sebagai topik utama dalam cerita:

Selamat Datang kepada Saya (2015)

Alice (diperankan oleh Kristen Wiig) baru saja memutuskan untuk menghentikan ubatnya Gangguan Keperibadian Sempadan (BPD) atau Threshold Personality Disorder ketika dia memenangi loteri. Akhirnya, dia secara tidak sengaja membeli rancangan bicara sendiri dengan wang, kemudian dia berkongsi pendapatnya dengan dunia.

Walaupun digambarkan dengan cara yang lucu, Alice menunjukkan banyak sifat BPD, termasuk perubahan mood dan hubungan yang tidak stabil. Apabila tingkah lakunya telah mengasingkan orang-orang terdekatnya, termasuk terapisnya, dia mula memandang serius keadaan kesihatan mentalnya dan berusaha menjaga orang-orang yang dia cintai dalam hidupnya.

Angsa Hitam (2010)

Black Swan adalah sebuah filem drama yang berjaya membawa pelakon utamanya, Natalie Portman yang memerankan Nina Sayers, menjadi Pelakon Wanita Terbaik di Anugerah Akademi . Filem ini mengisahkan kehidupan Nina dengan gangguan mental kerana hubungannya yang buruk dengan ibu dan rakan sebiliknya Erica. Dalam filem itu, Erica adalah seorang narsisis, menghabiskan sepanjang waktunya untuk melukis gambar dirinya dan mengganggu kesejahteraan Nina. Dalam filem itu, Nina juga berjuang untuk memenangkan peranan utama di Swan Lake Tchaikovsky, watak yang memerlukan ekspresi White Swan yang baik, dan Black Swan yang jahat.

Terlalu banyak masalah psikologi yang berlaku dengan Nina. Dalam filem itu dia menunjukkan unsur-unsur gangguan kecemasan dengan tingkah laku kompulsif obsesif, gangguan keperibadian tipe C. Dia juga menunjukkan tingkah laku yang mencederakan diri sendiri dan beberapa tanda-tanda gangguan makan. Black Swan adalah kisah mendalam dan menarik dengan lakonan dan sinematografi yang hebat. Psikodrama ini berkaitan dengan kisah Swan Lake adalah salah satu filem paling cemerlang yang pernah anda tonton.

Baca juga: Apa yang Berlaku pada Otak Apabila Anda Mempunyai OCD

Cermin Hitam: Hidung (2016)

Black Mirror adalah salah satu siri televisyen yang dihasilkan oleh Netflix yang terkenal dengan kejayaannya dalam mengemas drama sosial yang memfokuskan pada tema teknologi yang akan mempengaruhi kehidupan manusia. Salah satu episod yang cukup berkesan dan terasa sangat nyata adalah Nosedive. Dalam episod ini, orang digambarkan hidup dalam sistem di mana manusia dinilai berdasarkan penilaian dan penilaian itu akan menentukan keselesaan hidup seseorang.

Walaupun keadaan ini belum terwujud, filem ini menunjukkan bahawa akan ada kecenderungan orang untuk mengembangkan gangguan keperibadian narsis kerana sistem penilaian dalam masyarakat. Dan gejalanya ditunjukkan oleh Lacie (Bryce Dallas Howard) seperti:

  • Percaya bahawa anda istimewa dan lebih penting daripada orang lain.
  • Fantasi mengenai kekuatan, kejayaan dan tarikan.
  • Gagal mengenali keperluan dan perasaan orang lain.
  • Pencapaian atau bakat yang berlebihan.
  • Harapan pujian dan kekaguman berterusan.
  • Kesombongan.
  • Jangkaan nikmat dan faedah yang tidak munasabah, sering memanfaatkan orang lain.
  • Dengki terhadap orang lain atau kepercayaan bahawa orang lain iri kepada anda.

Baca juga: 12 Ciri-ciri Orang dengan Gangguan Keperibadian Narsisistik

Itulah beberapa watak filem dengan gangguan keperibadian yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gangguan keperibadian, anda juga boleh meminta doktor pakar di , kamu tahu. Doktor akan menjelaskan semuanya melalui telefon pintar awak!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian.
Pusat Rawatan dan Penyembuhan Psikologi. Diakses pada 2020. Filem Black Swan dan Penyakit Psikologi.
Perikatan Nasional Kesihatan Mental. Diakses pada tahun 2020. Filem Terbaik Mengenai Kesihatan Mental.