Kesihatan

Apa itu Burnout Ibu Bapa? inilah penjelasannya

, Jakarta - Setiap ibu bapa pasti akan lebih fokus pada keperluan Si Kecil. Akibatnya, banyak ibu bapa menghabiskan banyak masa dan tenaga untuk anak-anak mereka sehingga mereka mengabaikan keperluan mereka sendiri. Akibatnya, ibu bapa mengalami keletihan sehingga mereka merasa tidak ada yang tersisa untuk memberikan alias burnout ibu bapa.

Kelelahan yang dialami oleh ibu bapa ini kadang-kadang dianggap sebagai bahagian normal dalam keibubapaan. Yang memburukkannya ialah ibu bapa yang keletihan merasa malu atau bersalah kerana letih. Sebenarnya, menyembunyikan perasaan letih dan tidak menghadapinya boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan mental.

Baca juga: 5 Tanda Bayi Anda Mengalami Kegelisahan

Kesan Burnout Ibu Bapa terhadap Kesihatan Mental

Kelumpuhan ibu bapa boleh menyebabkan keletihan yang melampau dan menjadikan emosi tidak stabil. Kesan ini tentunya boleh memudaratkan kesihatan mental ibu dan ayah. Kesan burnout ibu bapa yang lain boleh:

  • Kekeliruan.
  • Mudah dilupakan.
  • Perangai.
  • Tekanan meningkat.
  • Rasa keseorangan / terpencil.
  • Tidur yang teruk.
  • Kemurungan.

Sekiranya tidak dirawat, kesannya boleh mempengaruhi kesihatan fizikal ibu bapa. Apabila kesannya berterusan, burnout ibu bapa boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang boleh menyebabkan penurunan dorongan seks. Kurang tidur jangka panjang juga dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan yang serius seperti penyakit jantung dan diabetes

Bukan itu sahaja, burnout ibu bapa Malah boleh mempengaruhi hubungan anda dengan pasangan anda. Kesan mentalnya boleh menyebabkan gangguan komunikasi dan ketidakstabilan emosi. Akibatnya, anda dan pasangan sering mengalami miskomunikasi, perbezaan hujah, dan kebencian.

Baca juga: Jenis Ibu Bapa Ibu Bapa Perlu Dipertimbangkan

Bagaimana Mengatasi Kelesuan Ibu Bapa?

Sebilangan besar ibu bapa cenderung mengalami kemerosotan ibu bapa yang ringan hingga sederhana, terutama pada tahun-tahun awal melahirkan anak. Sekiranya anda merasakan anda mengalami simptom burnout ibu bapa, berikut adalah beberapa petua yang boleh dicuba untuk mengatasinya:

1. Komunikasikan Keletihan Anda

Sekiranya anda merasa letih, salah satu perkara pertama yang harus anda lakukan adalah menyampaikan perasaan anda dengan pasangan anda. Beritahu pasangan anda bahawa anda memerlukan sokongan untuk menjaga anak-anak atau pekerjaan lain. Komunikasi sangat penting, kerana walaupun anda telah bersama selama beberapa tahun, pasangan anda tidak dapat membaca fikiran anda.

2. Elakkan Makanan Tidak Sihat

Perhatikan apa yang anda makan atau minum semasa anda letih. Apabila anda letih sehingga anda merasa tidak berfungsi, anda mungkin cenderung memakan makanan yang tidak sihat, seperti kopi, donat, atau makanan ringan bergula yang lain. Sebenarnya, makanan ini hanya dapat memberikan dorongan sementara.

Oleh itu, cubalah memilih makanan sihat yang kaya dengan nutrien agar dapat memenuhi tenaga badan. Pastikan anda memasukkan protein tanpa lemak, biji-bijian, buah-buahan, dan sayur-sayuran dalam makanan anda setiap hari.

3. Senaman ringan

Apabila anda merasa letih, anda akan berfikir bahawa anda tidak akan dapat bersenam. Sebenarnya, senaman ringan dapat meningkatkan tenaga dan meningkatkan hormon yang sedap di dalam badan. Ia juga dapat membantu mengurangkan tekanan dan kemurungan. Bersenam tidak bermaksud pergi ke gim setiap hari. Hanya dengan berjalan kaki selama sepuluh minit di sekitar rumah dapat membantu menjernihkan fikiran dan memberi anda dorongan untuk mengatur semula aktiviti anda agar aktiviti lebih teratur.

4. Jangan Rasa Bersalah

Jangan merasa bersalah kerana meluangkan masa beberapa minit untuk diri sendiri atau meluangkan masa untuk diri sendiri dan pasangan anda. Ini tidak akan menjadikan anda ibu bapa yang buruk kerana menumpukan pada keperluan anda sendiri. Sebenarnya, penjagaan diri sebenarnya sangat membantu anda untuk menjadi ibu bapa yang lebih baik.

Baca juga: Keibubapaan Ini Boleh Menyebabkan Sindrom Peter Pan

Itu mengenai masalah ibu bapa yang perlu anda ketahui. Sekiranya petua ini tidak membantu, anda mesti berjumpa doktor atau psikologi anda untuk membincangkan rawatan lain yang lebih berkesan. Sebelum berkunjung ke hospital, buat temu janji dengan hospital terlebih dahulu agar lebih mudah dan tanpa beratur.

Rujukan:

WebMD. Diperoleh pada 2021. Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Kelumpuhan Ibu Bapa.

Psikologi Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. Keletihan yang Tidak Boleh Kami Bincangkan: Kelumpuhan Ibu Bapa.