Kesihatan

Apa yang Perlu Tahu Mengenai Batu Hempedu

, Jakarta - Sekali lagi, kolesterol cukup berbahaya jika kadarnya melebihi had normal. Tidak hanya mengganggu kesihatan jantung, ternyata kolesterol juga dapat memicu batu empedu yang menyekat saluran empedu. Pesakit dengan batu empedu biasanya tidak mengalami gejala pada mulanya. Namun, lama-kelamaan batu-batu ini akan menyekat hujung hempedu dan menyebabkan kesakitan yang agak teruk. Kesakitan ini disebut sakit kolik, dan dapat bertahan selama berjam-jam.

Pengerasan hempedu biasanya terjadi kerana hempedu mengandungi kadar kolesterol, bilirubin atau garam hempedu yang tinggi, sehingga hempedu akan kekurangan air dan kemudian membuatnya mengeras dan kemudian menjadi batu. Batu empedu boleh berukuran satu batu empedu besar, ukuran bola golf, atau seperti batu kecil, atau bahkan gabungan keduanya.

Punca Batu Hempedu

Seperti disebutkan sebelumnya, batu empedu terbentuk akibat pengerasan kolesterol yang terkumpul di empedu. Ini dipicu oleh ketidakseimbangan antara jumlah kolesterol dan sebatian kimia dalam cecair. Faktor-faktor yang dapat meningkatkan pendedahan seseorang terhadap batu empedu termasuk:

 • Umur. Penyakit batu empedu umumnya dialami oleh mereka yang berumur 40 tahun ke atas.

 • Jantina. Menurut penyelidikan, ternyata wanita mempunyai risiko terkena batu empedu lebih tinggi daripada lelaki.

 • Melahirkan. Wanita yang telah melahirkan juga mempunyai risiko penyakit ini lebih tinggi kerana peningkatan kadar kolesterol yang berkaitan dengan perubahan hormon estrogen semasa kehamilan.

 • Obesiti. Mereka yang gemuk juga berisiko tinggi terkena batu empedu.

 • Rawatan Batu Hempedu

Oleh kerana penyakit ini tidak menimbulkan gejala, pesakit dengan penyakit ini tidak memerlukan rawatan khas. Namun, jika penyakit ini menyusahkan maka penyakit ini mesti diatasi dengan segera. Cara yang boleh diambil termasuk ubat-ubatan atau penyingkiran pundi hempedu. Walaupun penting, tetapi sebenarnya manusia dapat bertahan tanpa kehadirannya kerana hempedu masih dapat dihasilkan oleh hati. Pembedahan yang akan dilakukan dipanggil Kolesistektomi laparoskopi , sangat digalakkan kerana kaedahnya sederhana dan risikonya rendah.

Rawatan Batu Hempedu dengan Cara Semula Jadi

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan laluan pembedahan sebagai rawatan, maka anda boleh mengikuti beberapa cara semula jadi berikut:

 • Minyak zaitun. Anda boleh menambahkan setengah sudu minyak zaitun ke teh yang telah ditambahkan dengan kapur.

 • Epal. Pengambilan epal setiap hari untuk membantu membuang batu empedu melalui pencernaan.

 • Air. Mengonsumsi lapan gelas air sehari juga berkesan membantu menghilangkan batu empedu melalui pencernaan.

 • Rajin Sukan. Senaman dianjurkan kerana aktiviti ini dapat membuang toksin dalam badan melalui peluh sehingga tidak perlu dikeluarkan melalui pencernaan. Senaman juga dapat meningkatkan kecergasan sehingga tubuh tidak mudah diserang penyakit.

 • Menjaga Pengambilan Makanan. Sangat penting bagi anda yang menderita batu empedu untuk memperhatikan setiap pengambilan yang masuk ke dalam badan. Pastikan anda menghadkan makanan yang mengandungi kolesterol dan lemak terlebih dahulu dan cuba meningkatkan serat anda untuk melancarkan pencernaan.

Sekiranya anda merasa sakit di kawasan perut suatu hari nanti dan mengesyaki itu adalah batu empedu, maka anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar mengenai penyakit ini melalui aplikasi . Anda boleh berbual secara langsung di mana sahaja dan bila-bila masa dengan aplikasi ini. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini ada di App Store dan Google Play.

Baca juga:

 • Kolesterol juga boleh menjadi penyebab batu empedu
 • Makanan ringan pedas Menyebabkan Masalah Pundi Hempedu?
 • 5 Gejala Batu Hempedu