Kesihatan

Jangan risau, ini adalah kelebihan kanak-kanak bermain dengan air

Jakarta - Ketika anak-anak tumbuh dan berkembang, mereka akan menyukai dan mencuba perkara baru. Apabila dia melihat objek yang menarik perhatiannya, dia akan semakin dekat dan sukar untuk menjauhkan diri dari objek tersebut, termasuk ketika bermain di air.

Baca juga: Jangan menahan diri, faedah membiarkan anak-anak bermain di luar

Malangnya, bermain tidak menyeronokkan bagi sesetengah ibu. Kerana, ada ibu bimbang sekiranya anak-anak mereka basah dan jatuh sakit setelah bermain di air. Sebenarnya, bermain dengan air mempunyai banyak faedah untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, anda tahu.

Kebaikan Bermain Air untuk Kanak-kanak

  • Perkembangan Fizikal

Bermain dengan air dapat mendorong koordinasi pergerakan dan anggota badan si Kecil. Kerana, kebanyakan kanak-kanak akan melompat kegembiraan ketika bermain dengan air, ini termasuk percikan air, menuangkan air ke dalam tab mandi, menuangkan air, dan pergerakan lain. Inilah yang akhirnya mendorong perkembangan fizikal si kecil, termasuk pengembangan tangan, mata, dan ketangkasan tangan.

  • Alatan pembelajaran

Terdapat beberapa pelajaran yang dapat dipelajari oleh anak kecil anda ketika bermain dengan air. Antaranya ialah mengenai konsep terapung dan terapung, perbezaan suhu, perbezaan ukuran (banyak dan sedikit dan besar dan kecil), serta perbezaan bentuk objek (cecair, pepejal, dan gas). Oleh itu, jangan terkejut jika anak kecil anda bertanya banyak perkara kepada ibu semasa bermain di air.

  • Meningkatkan Kreativiti

Melalui permainan air, kreativiti anak kecil anda dapat dibentuk. Itulah sebabnya mengapa kebanyakan kanak-kanak akan bermain di air dengan cara yang berbeza, kerana mereka mempunyai khayalan yang luas. Sebagai contoh, mereka akan membayangkan menjadi kapten kapal mainan mereka dan imaginasi lain yang dapat meningkatkan kreativiti mereka.

  • Pembangunan Sosial dan Emosi

Bermain juga boleh mempengaruhi perkembangan sosial dan emosi anak anda. Kerana air dapat membantu melepaskan emosi negatif yang dirasakan oleh anak kecil anda, iaitu melalui permainan menuang air, memercikkan air, atau sekadar memercikkan air. Selain itu, bermain dengan air juga dapat mengasah kemahiran sosial si kecil anda, iaitu dengan belajar bekerjasama dengan rakan bermain mereka. Contohnya, meminjamkan mainan mereka, memberi ruang kepada rakan untuk bermain bersama, dan sebagainya.

  • Perkembangan Bahasa

Sebagai alat pembelajaran, bermain dengan air juga boleh mempengaruhi perkembangan bahasa anak anda. Ini kerana ketika bermain dengan air, si kecil anda akan menemui perbendaharaan kata baru yang belum pernah dikenalinya. Contohnya, kata-kata "terapung", "tenggelam", "menguap", "gelembung air", dan kata-kata lain.

Baca juga: Bilakah Umur yang tepat untuk mengajar anak-anak berenang?

Petua untuk Bermain Air dengan Selamat untuk Kanak-kanak

Bermain air cenderung selamat sekiranya dilakukan di halaman rumah dan dengan pengawasan ibu bapa. Namun, jika anak anda ingin bermain di air di tempat awam, seperti kolam renang, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan. Dalam kalangan yang lain:

  • Sentiasa perhatikan pergerakan si kecil ketika bermain di air. Kerana, ada beberapa bahaya yang dapat mengintai anak kecil anda jika anda tidak berhati-hati ketika bermain dengan air. Sebahagian dari mereka tergelincir, letih di dalam air, dan lemas.
  • Jelaskan kepada anak kecil anda untuk tidak minum air yang dia gunakan untuk bermain. Ini kerana kebersihan air tidak terjamin dan boleh menyebabkan penyakit, seperti sakit perut.
  • Beritahu si kecil mengenai peraturan wajib ketika bermain di kolam renang. Yaitu, jangan berlari mengelilingi kolam, jangan menyelam (bahkan di air cetek), jangan mendorong rakan masuk ke kolam, jangan menarik teman ke dalam air, dan jangan berenang tanpa pengawasan orang dewasa.

Itulah kelebihan dan petua bermain air yang selamat untuk kanak-kanak. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah bermain air untuk kanak-kanak, tanyakan kepada doktor . Melalui aplikasi tersebut anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!