Kesihatan

Hati-hati, ini adalah kesan memakan telur yang retak

Jakarta - Setiap hari, anda disyorkan untuk mengambil sekurang-kurangnya satu telur. Memang benar, makanan yang satu ini mempunyai banyak nutrien yang baik untuk tubuh. Selain kandungan proteinnya yang tinggi, telur juga mengandung vitamin A, D, E, K, B2, B5, B12, B6, asid folik, kalsium, selenium, dan banyak lagi.

Namun, ia sering berlaku, anda dapati kulit telur pecah dalam perjalanan setelah membeli dari gerai atau pasar. Sekiranya belum pecah, itu bermakna tidak mengapa bagi kebanyakan orang. Namun, adakah ia benar? Nampaknya, tahukah anda bahawa telur yang retak mengalami penurunan kualiti? Inilah perbincangannya!

Penggunaan Telur Retak, Adakah Selamat?

Kajian yang diterbitkan dalam Asia-AustraliaJurnal Sains Haiwan, telah membuktikan bahawa terdapat penurunan kualiti telur yang mempunyai kerang retak. Bukan itu sahaja, telur pecah dikatakan dapat meningkatkan risiko pencemaran. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan mendedahkan bahawa telur retak sangat mudah terkena pencemaran bakteria salmonella, membawa kepada keracunan makanan.

Baca juga: Walaupun Sihat, Bolehkah Anda Makan Telur Setiap Hari?

Gejala yang timbul apabila seseorang mengalami keracunan makanan, seperti muntah, cirit-birit, demam, dan sakit perut atau kekejangan. Gejala ini akan muncul antara 12 hingga 72 jam setelah makanan dimakan hingga satu minggu. Sebenarnya, beberapa kumpulan orang disyaki mempunyai risiko yang lebih serius untuk membahayakan nyawa. Ini termasuk wanita hamil, orang tua, kanak-kanak di bawah 5 tahun, dan orang dengan imuniti yang lemah.

Jadi, sebenarnya memakan telur yang retak tidak terlalu berbahaya, berbeza dengan anda yang memakan telur yang telah pecah dan tidak diproses dengan segera. Namun, jika anda mengalami gejala keracunan makanan seperti yang disebutkan di atas, anda harus segera mendapatkan rawatan. Semasa membuat janji di hospital terdekat melalui aplikasi , Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai pertolongan cemas untuk keracunan makanan. Sudah tentu, soalan dan jawapannya ada di aplikasi .

Petua Memproses Telur yang Retak

Lalu, bagaimana jika anda menjumpai telur yang retak setelah pergi dari pasar atau gerai? Anda boleh melakukan petua mudah berikut.

Baca juga: Makan Telur Mentah, Adakah Sihat atau Berbahaya?

Sekiranya telur retak dalam perjalanan pulang, jangan biarkan ia dibiarkan dan biarkan hanya kerana belum retak. Ingat, telur retak juga merosakkan kualitinya. Juga, tidak mustahil pencemaran boleh berlaku. Sebagai gantinya, anda segera memecahkan telur yang pecah di dalam bekas dan menutup bekas dengan rapat dan kemudian menyimpannya di dalam peti sejuk selama kira-kira dua hari.

Apabila anda memutuskan untuk memprosesnya dengan segera, anda harus memastikan telur dimasak sehingga dimasak sepenuhnya. Anda boleh memasaknya sehingga putih dan kuning betul-betul pekat. Ini bertujuan untuk mengelakkan keracunan makanan kerana pencemaran bakteria.

Baca juga: Telur sebagai MPASI, ini adalah pelbagai faedah untuk si kecil anda

FDA juga mengesyorkan segera memecahkan telur yang pecah dan menyimpannya di dalam bekas yang ketat dan meletakkannya di dalam peti sejuk selama dua hari. Bukan itu sahaja, anda juga disyorkan untuk membeli telur yang telah disimpan di dalam peti sejuk. Pilih telur yang bersih dan tidak retak. Sekiranya telur kotor, basuh dengan teliti sebelum anda menyimpannya. Selepas itu, simpan telur bersih lagi di dalam peti sejuk pada suhu yang mesti kurang dari 4 darjah Celsius.Rujukan:
FDA. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Keselamatan Telur.
Pusat Keselamatan Telur. Diperoleh pada tahun 2020. Adakah selamat menggunakan telur yang mempunyai keretakan?
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Apakah Bahaya Memakan Telur Retak?
Yu Chi Liu, et al. 2017. Diperolehi pada tahun 2020. Penentuan kualiti telur bertanda jalur dan retak semasa penyimpanan. Jurnal Sains Haiwan Asia-Australia 30 (7): 1013-1020.