Kesihatan

Sebaiknya ibu hamil mengambil buah jenis ini

Jakarta - Semasa mengandung, wanita hamil sangat digalakkan untuk makan makanan yang mengandungi banyak nutrien. Kerana penting untuk menjaga kesihatan ibu dan janin agar proses kelahiran yang dijangkakan akan lebih terjamin.

Salah satu jenis makanan yang kaya dengan nutrien dan serat, yang disarankan untuk dimakan selama kehamilan, adalah buah. Makanan ini mempunyai banyak kandungan seperti vitamin C, asid folik, beta karoten dan kalium. Semua nutrien ini diperlukan untuk ibu dan bayi.

Walaupun mempunyai banyak faedah, tidak dapat dinafikan bahawa selalu ada yang terbaik dari yang terbaik. Termasuk dalam memilih buah yang dimakan semasa mengandung. Lihat senarai buah-buahan yang baik untuk dimakan untuk wanita hamil di bawah!

  1. epal

Satu kajian mengatakan bahawa makan epal secara berkala semasa mengandung dapat mengurangkan risiko asma pada bayi yang akan dilahirkan. Selain itu, ibu yang kerap memakan epal juga dapat mengelakkan bayi dilahirkan dengan alahan tertentu.

Selain manfaat untuk janin, makan epal juga baik untuk menjaga ibu semasa mengandung. Ini kerana epal mengandungi banyak serat, vitamin A dan vitamin C dan kalium.

  1. Pisang

Wanita hamil yang rajin memakan pisang biasanya akan mempunyai lebih banyak tenaga untuk menjalani kehamilan. Kerana pisang adalah sumber kalium terbaik untuk tubuh dan berguna sebagai bekalan tenaga yang cepat untuk ibu.

Selain itu, makan pisang juga dikatakan dapat mengurangkan rasa mual yang berlaku. Kandungan vitamin B6 dan vitamin C membuat pisang mesti dimasukkan ke dalam menu "wajib" dan dimakan bersama buah-buahan lain.

  1. Mangga

Buah yang satu ini juga bagus untuk dimakan oleh ibu semasa mengandung. Mangga mengandungi banyak vitamin C dan memenuhi keperluan harian tubuh untuk nutrien ini.

Wanita hamil yang kerap mengonsumsi mangga juga dapat membuat bayi yang akan dilahirkan mempunyai imuniti yang tinggi. Ini berlaku kerana kandungan vitamin A yang tinggi dalam mangga.

  1. Alpukat

Wanita hamil juga disarankan makan banyak alpukat. Oleh kerana buah ini tinggi asam folat, vitamin C dan vitamin B. Semua pengambilan ini penting untuk dimakan oleh ibu semasa mengandung.

Buah alpukat juga mengandungi banyak vitamin K, serat dan banyak mineral yang juga diperlukan oleh ibu hamil. Makan alpukat juga dikatakan dapat mengatasi gejala mual dan kekejangan yang dialami ibu semasa mengandung. Alpukat juga dipercayai baik dan memainkan peranan penting dalam perkembangan otak bayi.

  1. Jingga

Sebagai buah yang sering dikenali dengan vitamin C, ternyata jeruk juga mempunyai manfaat lain untuk wanita hamil. Kandungan vitamin, folat dan serat dalam buah sitrus dikatakan dapat membuat ibu mengalami kehamilan yang lebih baik dan sihat.

Pengambilan buah sitrus secara berkala juga dapat membantu mencegah ibu daripada mengalami dehidrasi, atau kekurangan cecair. Kerana jeruk mengandungi banyak air yang jika diminum dapat membantu ibu hamil dalam memenuhi kebutuhan cairan tubuh selama kehamilan.

Sekiranya seorang wanita hamil mengalami dehidrasi, tubuhnya biasanya mudah letih dan boleh menyebabkan masalah yang tidak diingini. Oleh itu, untuk kekal sihat semasa mengandung, jangan lupa makan sekurang-kurangnya 2-3 hidangan buah setiap hari, OK?

Sekiranya anda mempunyai masalah mengenai kehamilan dan memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasinya hanya. Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk menyelesaikan masalah yang mungkin berlaku. juga boleh digunakan untuk merancang ujian makmal dan beli ubat, pesanan akan dihantar dalam masa satu jam ke rumah. Ayuh, muat turun di App Store dan Google Play sekarang!