Kesihatan

Ketahui Cara Membersihkan Kolam Ikan Minimalis

“Kolam ikan minimalis dapat menghidupkan suasana rumah dan menambahkan keindahan. Namun, ini hanya berlaku jika kebersihan kolam ikan dijaga dengan baik. Selain tidak sedap dipandang, kolam ikan yang kotor dapat menyebabkan bau yang tidak menyenangkan dan menyebabkan rasa tidak selesa di rumah.

, Jakarta - Kolam ikan minimalis sering dijadikan pilihan untuk menjadikan rumah terasa lebih indah dan hidup. Selain tidak menghabiskan banyak ruang dan wang, kolam jenis ini sebenarnya dapat menambah keindahan rumah. Walaupun ukurannya kecil, kolam dapat menjadi pilihan bagi ikan peliharaan untuk hidup.

Bukan hanya itu, ukurannya yang minimalis menjadikan kolam ikan lebih mudah dibersihkan. Adakah betul? Sebenarnya, bagaimana membersihkan kolam ikan minimalis? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut!

Baca juga: Ini adalah 4 kebaikan menjaga ikan untuk kesihatan

Petua Merawat Kolam Ikan Minimalis

Merawat kolam ikan minimalis sebenarnya bukanlah perkara yang sukar dilakukan. Selagi ia dilakukan secara teratur, kolam ikan impian yang bersih dan terawat dapat direalisasikan. Sebaliknya, kaedah penyelenggaraan yang tidak betul boleh menyebabkan kolam kelihatan kotor, berlumut, dan berbau busuk.

Sekiranya demikian, keselesaan orang di rumah mungkin terganggu oleh bau busuk. Jadi, bagaimana membersihkan kolam ikan dengan betul? Inilah jawapannya:

  1. Peredaran Air

Salah satu faktor utama untuk menentukan kebersihan kolam ikan adalah air di dalamnya. Untuk menjaga kebersihan kolam, pastikan menggunakan air yang berkualiti dan tidak tercemar. Ia juga penting untuk memastikan kesihatan ikan yang tinggal di sana. Penting juga untuk membersihkan penapis di kolam secara berkala agar peredaran air terjaga.

Baca juga: Menjaga Ikan Koi, Perhatikan Perkara Ini

  1. Mengubah Air Secara Berkala

Selain memastikan peredaran lancar, juga penting untuk menukar air di kolam ikan minimalis secara berkala. Ada banyak faktor yang dapat membuat air kolam tercemar, mulai dari makanan ikan terapung, hingga kegiatan ikan seperti membuang air besar. Semua ini boleh menyebabkan air menjadi keruh dengan mudah sehingga mesti diganti dengan kerap. Untuk menukar air, pertama-tama anda dapat memindahkan ikan ke bekas tertentu, kemudian mengalirkan kolam. Pertimbangkan untuk menyikat kolam agar lebih bersih, kemudian isi semula dengan air lagi.

  1. Jangan makan berlebihan

Seperti yang dikatakan sebelumnya, salah satu faktor yang menyebabkan kolam ikan kelihatan kotor adalah makanan ikan terapung. Untuk mengelakkan ini, anda tidak boleh memberi atau membuang makanan secara berlebihan. Sekiranya tidak dibelanjakan oleh ikan, makanan sisa akan terus terapung di dalam air dan membuat kolam ikan minimalis terlihat kotor dan mencemarkan air kolam.

  1. Aksesori Sokongan

Anda juga boleh menjadikan kolam kelihatan lebih cantik dengan menambahkan aksesori sokongan. Namun, anda harus mengelakkan memilih aksesori yang membuat kolam ikan kelihatan lebih kotor atau sukar dibersihkan.

Perkara-perkara lain yang perlu diberi perhatian

Selain memahami cara membersihkan kolam ikan minimalis, ada beberapa perkara yang juga perlu dipertimbangkan. Sekiranya anda merancang untuk membina kolam ikan di rumah, pastikan untuk memilih lokasi yang sesuai. Juga penting untuk mempertimbangkan kos pembinaan, jenis ikan yang akan disertakan, dan reka bentuk kolam. Untuk menjadikannya lebih mudah, cubalah membuat kolam ikan dengan reka bentuk yang ringkas. Selain kelihatan cantik, kolam ikan juga akan lebih mudah dibersihkan.

Baca juga: Jenis Ikan Hiasan Air Tawar Sesuai untuk Pemula

Sekiranya anda memerlukan makanan atau pemakanan untuk haiwan kesayangan, anda boleh mencarinya di aplikasi . Cari produk kesihatan yang diperlukan oleh haiwan dan buat pembelian. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan
Kompas.com. Diakses pada tahun 2021. Perhatikan 5 perkara ini sebelum membuat kolam ikan minimalis.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Cara Membuat dan Menyelenggara Akuarium Pemeliharaan Minimum.
Haiwan Peliharaan Berguna. Diakses pada tahun 2021. Petua untuk Tangki Ikan dengan Penyelenggaraan Rendah.