Kesihatan

Alergi Susu sebagai Orang Dewasa, Bagaimana Mengubatinya?

"Kebanyakan orang menunjukkan alergi susu pada usia muda. Namun, ini dapat terjadi seiring bertambahnya usia. Ini mungkin kerana sistem imun sebagai orang dewasa bertindak balas terhadap pendedahan alergen sebagai orang dewasa."

, Jakarta - Alergi susu adalah keadaan yang timbul disebabkan oleh tindak balas sistem imun yang tidak normal setelah minum susu atau produknya yang diproses. Alergi susu berlaku apabila sistem imun merasakan bahan berbahaya yang masuk ke dalam badan.

Apabila ini berlaku, sel darah putih membentuk antibodi (disebut antihistamin) untuk melawan bahan asing, menyebabkan gejala alergi. Walaupun sering terjadi pada kanak-kanak, alahan susu boleh muncul ketika dewasa. Apakah penyebabnya? Ketahui fakta lengkap mengenai alahan susu sebagai orang dewasa di sini!

Mengendalikan Alergi Susu sebagai Orang Dewasa

Alergi susu adalah tindak balas yang tidak normal dari sistem imun terhadap susu. Beberapa gejala yang timbul akibat tindak balas ini adalah gatal, batuk, mengi, sesak nafas, dan pembengkakan bibir, lidah, atau amandel.

Selepas beberapa jam atau hari, alergi susu juga boleh menyebabkan cirit-birit, muntah, ruam kulit, mata berair, hidung berair, eksim, kekejangan perut, dan ruam dan gatal-gatal di sekitar mulut. Dalam kes yang teruk, alergi susu menyebabkan kejutan anaphylactic, yang ditandai dengan wajah merah, gatal di seluruh badan, sesak nafas, hingga penurunan tekanan darah.

Baca juga: Kenali Alergi Susu yang Mudah Dihancurkan oleh Kanak-kanak

Kebanyakan orang menunjukkan alahan susu pada usia muda. Namun, ini boleh berlaku seiring dengan bertambahnya usia. Ini mungkin kerana sistem kekebalan tubuh sebagai orang dewasa hanya bertindak balas terhadap pendedahan alergen pada orang dewasa.

Perlu diingat bahawa alergi susu dan intoleransi laktosa adalah keadaan yang berbeza. Intoleransi laktosa bukanlah alergi tetapi intoleransi, di mana individu tersebut tidak dapat mencerna laktosa atau gula dalam susu. Intoleransi laktosa adalah keadaan yang tidak selesa tetapi tidak mengancam nyawa.

Berbeza dengan intoleransi, alergi susu boleh mengakibatkan keadaan yang disebut anafilaksis. Ini adalah reaksi yang mungkin mengancam nyawa. Orang yang menghidap asma mempunyai risiko komplikasi dan kematian yang lebih besar jika mereka mengalami reaksi anafilaksis.

Bengkak di mulut, sakit dada, gatal-gatal, atau kesukaran bernafas dalam beberapa minit memakan produk tenusu adalah reaksi terhadap anafilaksis dan memerlukan rawatan perubatan kecemasan.

Baca juga: 4 Faedah Minum Susu untuk Orang Dewasa

Sekiranya anda mengalami reaksi alahan susu ketika dewasa, cuba segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis. Alergi susu biasanya didiagnosis melalui ujian fizikal, ujian darah, dan ujian kulit. Setelah diagnosis dibuat, ini adalah rawatan untuk alergi susu sebagai orang dewasa yang boleh dilakukan:

1. Elakkan memakan susu dan produknya yang diproses (seperti susu lembu, mentega, suplemen whey, yogurt, puding, ais krim, dan keju). Anda juga perlu bertanya kepada doktor anda tentang makanan atau minuman apa yang baik untuk dimakan.

2. Ambil ubat, seperti antihistamin. Ubat ini berguna untuk melegakan gejala reaksi alergi dan mengurangkan rasa tidak selesa ketika gejala muncul.

3. Suntikan adrenalin jika mengalami kejutan anaphylactic. Dalam kes yang lebih teruk, orang yang mengalami alahan susu dengan kejutan anaphylactic perlu dimasukkan ke hospital sekiranya berlaku reaksi alergi sekunder.

Baca juga: Kenali Jangkitan Kulit yang Disebabkan oleh Alergi Makanan

Tanpa rawatan yang betul, alergi susu pada orang dewasa boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya reaksi alergi berlaku setelah minum susu atau produknya yang diproses.

Tujuannya adalah untuk memastikan gejala yang muncul disebabkan oleh alahan susu atau keadaan lain. Hubungi untuk maklumat yang berkaitan dengan alergi susu. Anda juga boleh membeli ubat melalui Pusat Kesihatan di ! Belum mempunyai aplikasinya? Pantas muat turun sekarang ya!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Gambaran Keseluruhan Alergi Casein.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Intoleransi Laktosa vs. Alahan Tenusu.