Kesihatan

Hati-hati dengan Harbolnas, Kenali Gangguan Belanja Kompulsif

, Jakarta - Mari kita jujur, siapa yang menunggu peristiwa hari membeli-belah di talian kebangsaan (harbolnas) hari ini? Wang gaji tentunya masih disimpan untuk disisihkan untuk membeli-belah di talian di harbolnas. Sudah tentu, banyak yang tergoda oleh peristiwa membeli-belah di talian Ini kerana pasti ada banyak promosi dan potongan harga yang ditawarkan. Daripada menjadi lebih cekap (kerana banyak harga diskaun), jika anda menjadi gila, ia juga membazir, betul!

Membeli-belah pasti menyeronokkan, terutamanya jika terdapat banyak potongan harga. Namun, anda perlu berhati-hati sekiranya anda gila membeli-belah. Anda mungkin menghadapi masalah gangguan membeli-belah kompulsif. Gangguan gangguan membeli-belah kompulsif atau juga dikenali sebagai gangguan beli kompulsif adalah sejenis gangguan kawalan impuls dan ketagihan tingkah laku, yang mungkin berkaitan dengan gangguan obsesif kompulsif (OCD).

Tingkah laku kompulsif merujuk kepada pengulangan tingkah laku yang berterusan tanpa mengira akibat buruknya. Dorongan didorong oleh obsesi terhadap barangan runcit. Belanja kompulsif dicirikan oleh keasyikan yang berlebihan atau kawalan dorongan buruk dengan membeli-belah. Sebenarnya, akibatnya merugikan masalah kewangan, bahkan konflik dalam perkahwinan.

Baca juga: Impulsiviti adalah ciri gangguan keperibadian sempadan?

Gangguan Belanja Kompulsif Termasuk Gangguan Mental

Belanja kompulsif serupa dengan ketagihan tingkah laku, seperti pesta makan dan perjudian. Perbelanjaan kompulsif sering berlaku bersama dengan penyakit mental lain seperti kemurungan, kegelisahan, dan gangguan makan. Tidak seperti ketagihan lain yang berlaku pada remaja, gangguan membeli-belah kompulsif kebanyakan berkembang pada usia 30-an, apabila seseorang mencapai kebebasan kewangan.

Sekiranya anda mengalami salah satu ciri berikut, kemungkinan anda mengalami gangguan membeli-belah kompulsif :

  • Sibuk membeli barang yang anda tidak perlukan.
  • Luangkan banyak masa untuk meneliti barang yang diinginkan dan membeli barang yang tidak diperlukan.
  • Kesukaran untuk menolak pembelian barang yang tidak diperlukan.
  • Kesukaran kewangan kerana perbelanjaan yang tidak terkawal.
  • Mengalami masalah di tempat kerja, sekolah, atau rumah kerana membeli-belah yang tidak terkawal.

Ramai orang dengan gangguan membeli-belah kompulsif merasa kecewa dalam diri mereka dan tertekan kerana kurangnya kawalan terhadap tingkah laku mereka. Item biasa yang sering dibeli termasuk pakaian, kasut, perhiasan, dan barang-barang rumah tangga. Kebanyakan orang yang mengalami gangguan membeli-belah kompulsif lebih suka membeli-belah sendiri atau dalam talian, kerana mereka merasa malu untuk berbelanja dengan orang lain.

Baca juga: 3 Ciri-ciri Gangguan Kompulsif Obsesif, jadi salah satunya?

Corak Kelainan Belanja Kompulsif

Kelainan belanja impulsif ini mempunyai corak tersendiri. Cuba periksa, jika anda mengalaminya.

  1. Pembelian dorongan. Pembeli yang impulsif sering membeli barang-barang dengan dorongan. Dia juga sering cuba menyembunyikan tabiat perbelanjaan mereka. Membelanjakan tanpa renungan yang mencukupi dapat mengakibatkan barang yang belum dibungkus tersisa di dalam almari ketika mereka meneruskan kitaran membeli-belah.
  2. Rasa gembira ketika membeli-belah. Pembeli yang kompulsif mengalami kegembiraan ketika mereka berbelanja. Nah, kegembiraan ini boleh menyebabkan ketagihan.
  3. Berbelanja untuk mengurangkan emosi yang tidak menyenangkan. Seseorang biasanya melakukan pembelian secara impulsif untuk mengisi kekosongan emosi, seperti kesunyian, kekurangan kawalan, atau kekurangan harga diri. Selalunya suasana negatif seperti kekecewaan mencetuskan keinginan untuk berbelanja.
  4. Bersalah dan menyesal. Aktiviti membeli-belah diikuti oleh perasaan menyesal. Mereka merasa bersalah dan tidak bertanggungjawab terhadap pembelian yang mereka anggap sebagai keseronokan.
  5. Sakit ketika membayar. Membayar dengan wang tunai lebih menyakitkan daripada membayar dengan kad kredit. Kekuatan psikologi utama kad kredit adalah bahawa ia memisahkan keseronokan membeli dari kesakitan membayar. Kad kredit menggoda seseorang untuk memikirkan aspek positif dalam pembelian.

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Tahu

Bagaimana untuk menolak keinginan untuk membeli-belah secara kompulsif? Langkah pertama yang berkesan adalah mengenal pasti mengapa dan bagaimana membeli-belah memulakan masalah. Kemudian jejak pencetus yang ingin anda beli. Anda juga boleh berkomunikasi dengan ahli psikologi melalui aplikasi untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai. Terapi ini mungkin berkesan untuk mengurangkan gejala pada banyak pembeli kompulsif.

Rujukan:

Fikiran Sangat Baik. Diakses 2019. Memahami Gangguan Belanja Kompulsif.

Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. 5 Corak Pembelian Kompulsif