Kesihatan

Ini adalah 4 Peranan Imunologi untuk Kesihatan

, Jakarta - Setiap manusia mempunyai sistem kekebalan tubuh yang berfungsi melindungi tubuh dari penyakit. Namun, sistem imun juga boleh terganggu malah menyerang badan itu sendiri. Itulah sebabnya ada sains yang disebut imunologi yang memfokuskan pada mengkaji sistem ketahanan badan dan sejumlah bentuk gangguan sistem imun yang boleh berlaku. Mari lihat peranan imunologi untuk kesihatan di bawah.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Pemeriksaan Bakteriologi dan Imunologi

Tubuh mempunyai imuniti yang disebut antibodi yang berperanan melindungi organ tubuh. Antibodi dihasilkan dari leukosit atau sel darah putih. Sel darah putih berfungsi dengan memusnahkan mikroba yang dapat menyebabkan penyakit, seperti bakteria, virus, dan parasit.

Namun, baru-baru ini terdapat pelbagai penyakit yang disebabkan oleh sistem kekebalan tubuh, seperti alergi, autoimun, dan barah. Penyakit ini timbul kerana sistem imun tidak berfungsi dengan baik.

Nah, sains imunologi bertujuan untuk mengkaji sejumlah penyakit yang disebabkan oleh penurunan imuniti. Melalui penyelidikan ini, terapi dan rawatan baru dapat ditemukan untuk menyembuhkan penyakit yang berkaitan dengan imuniti. Beberapa jenis penyakit yang berkaitan dengan sistem imun yang dapat dirawat dengan pendekatan imunologi adalah:

  • Penyakit autoimun

Penyakit autoimun berlaku apabila sistem kekebalan tubuh, yang seharusnya melindunginya, menyerang tubuh itu sendiri. Prinsip imunologi telah memberikan pelbagai ujian makmal untuk mengesan penyakit autoimun. Penyakit autoimun dapat dibahagikan kepada penyakit autoimun "primer" yang ada saat lahir, dan penyakit autoimun "sekunder" yang berkembang di kemudian hari kerana pelbagai faktor. artritis reumatoid, sklerosis berbilang , dan penyakit Crohn adalah contoh penyakit autoimun.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Penyakit Autoimun

  • Alahan

Alergi adalah reaksi sistem imun yang terlalu sensitif terhadap bahan asing atau benda yang dianggap berbahaya. Hampir semua bahan boleh menyebabkan alergi atau juga dikenali sebagai alergen. Walau bagaimanapun, penyebab alergi yang paling biasa adalah jenis makanan tertentu, seperti kacang tanah dan bahan-bahan tertentu di udara, seperti debunga atau debu.

Sekiranya berlaku alahan, sistem imun menganggap alergen sebagai bahan berbahaya yang mesti diperangi. Akibatnya, sistem imun akan mengeluarkan bahan kimia kuat seperti histamin, yang akan menyebabkan keradangan dan banyak gejala yang berkaitan dengan alergi. Gejala reaksi alergi boleh merangkumi bersin, gatal pada kulit, dan sesak nafas.

Nah, imunologi cuba memahami apa yang berlaku pada tubuh semasa tindak balas alahan dan faktor-faktor yang menyebabkannya. Ini bertujuan untuk mencari kaedah yang lebih baik untuk mendiagnosis, mencegah, dan mengawal penyakit alergi.

  • Asma

Asma adalah penyakit yang berkaitan dengan saluran udara yang kadang-kadang boleh membawa maut. Penyakit ini umumnya berlaku apabila sistem kekebalan tubuh bertindak balas terhadap zarah-zarah yang dihirup dari udara dan menyebabkan penebalan saluran udara dari masa ke masa. Asma adalah penyakit biasa pada kanak-kanak. Dalam beberapa kes, asma berkaitan dengan alahan, tetapi pada yang lain, penyebabnya lebih kompleks dan kurang difahami.

Imunoterapi yang masih merupakan bahagian imunologi boleh dilakukan untuk merawat asma. Imunoterapi berfungsi seperti imunoterapi alergi, yang melatih sistem ketahanan badan agar lebih kebal terhadap alergen. Melalui imunoterapi, gejala asma dapat melegakan dan mencegah asma menjadi lebih teruk.

  • Kanser

Kanser adalah pertumbuhan sel tidak normal yang tidak terkawal. Pertumbuhan yang tidak terkawal ini dapat menyerang organ dan sistem di dalam badan, sehingga membahayakan penghidapnya. Nah, salah satu cara untuk mengatasi barah adalah dengan menggunakan imunologi, iaitu imunoterapi barah. Imunoterapi ini berfungsi dengan merangsang sistem imun untuk melawan sel barah. Kaedah ini diklaim mampu memperlambat, menghentikan pertumbuhan sel barah, dan mencegah penyebaran sel barah ke organ lain.

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk menjalani ujian imunologi?

Sekarang, dengan mengetahui bagaimana imunologi digunakan untuk merawat penyakit yang berkaitan dengan sistem kekebalan tubuh di atas, dapat disimpulkan bahawa imunologi mempunyai 4 peranan untuk kesihatan, yaitu mendiagnosis, mencegah, dan mengendalikan penyakit. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai peranan imunologi, tanyakan kepada pakar secara langsung menggunakan aplikasi ini . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk bertanya apa sahaja mengenai kesihatan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Persatuan British untuk Imunologi. Diperoleh pada 2019. Apa itu imunologi?