Kesihatan

8 Petua Mengawal Kemarahan Sehingga Tidak Terlalu Banyak

Jakarta - Belajar mengawal emosi atau kemarahan sama seperti menjaga tubuh yang sihat, kerana keduanya saling terkait. Menyatakan kemarahan yang anda rasakan adalah cara terbaik untuk menenangkan diri. Namun, jika berlebihan, boleh menyebabkan seseorang mengalami masalah kesihatan seperti sakit dada, tekanan darah tinggi, dan sebagainya strok. Cubalah petua kawalan kemarahan ini untuk menjaga kesihatan fizikal dan mental anda.

Menurut penyelidikan, emosi adalah ungkapan normal yang dibuat oleh manusia sebagai tindak balas terhadap pelbagai perkara yang berlaku dalam kehidupan seharian. Contohnya, ketawa apabila berlaku sesuatu yang lucu, dan merasa kesal ketika terperangkap dalam lalu lintas. Namun, tidak jarang emosi negatif membuat anda berkelakuan negatif juga. Itulah sebabnya anda perlu belajar bagaimana mengawal emosi anda.

Cara Mengawal Emosi Ketika Marah

  • Apabila anda kecewa, cuba tenangkan diri anda dengan menarik nafas dalam-dalam dan melepaskannya. Lakukan ini beberapa kali sehingga emosi anda reda.
  • Sekiranya kemarahan anda telah meningkat, cubalah berehat sebentar untuk menenangkan diri. Kerana jika anda meneruskan aktiviti, itu tidak akan membuat emosi anda mereda, tetapi akan mengganggu aktiviti anda dan memburukkan lagi keadaan. Jadi, luangkan masa untuk merehatkan dan menenangkan emosi anda.
  • Cara lain yang juga dapat menghilangkan emosi adalah dengan menyejukkan badan. Cukup mencuci muka dengan air sejuk dapat menurunkan suhu badan yang memanas dengan marah.
  • Bercakap dengan lembut dan tersenyum ketika marah juga dapat menenangkan dan mengawal emosi anda. Walaupun sangat sukar untuk dilakukan, tetapi berusaha untuk bersikap positif ketika emosi semakin tinggi dapat mencegah anda melakukan perkara buruk.

Lakukan juga tabiat baik berikut untuk mengelakkan anda cepat marah:

  • Melakukan yoga secara teratur boleh menjadi latihan untuk mengawal diri anda. Kerana yoga adalah sukan yang melatih pernafasan, jadi ia dapat membantu anda menjadi lebih santai, melegakan ketegangan badan dan menenangkan fikiran.
  • Kekalkan berat badan ideal anda dengan makan makanan berkhasiat yang sihat dan seimbang dengan bahagian yang mencukupi. Mempunyai badan yang sihat juga akan mempengaruhi kesihatan mental anda.
  • Melakukan hobi yang anda nikmati juga dapat membuat anda lebih santai dan tidak cepat marah yang anda tahu.
  • Elakkan keadaan yang boleh membuat anda tertekan dan akhirnya menjadi marah. Contohnya, jika anda mudah tertekan dan marah pada pekerjaan yang masih menumpuk pada masa ini, tarikh akhir semakin hampir, maka anda boleh mula mengurus masa anda dengan lebih baik sehingga kerja dapat disiapkan sebelumnya tarikh akhir.

Lagipun, kemarahan lebih baik diluahkan daripada disimpan di hati. Namun, bagaimana untuk meluahkan rasa marah mesti dikawal agar tidak keterlaluan. Ketahuilah bahawa jika kemarahan yang anda rasakan mulai menunjukkan tanda-tanda kemurungan, iaitu mood yang tidak baik selama lebih dari dua minggu, merasa putus asa, tidak bermotivasi, tidak dapat menumpukan perhatian, hilang selera makan atau makan terlalu banyak, berjumpa doktor segera dapatkan nasihat. tanyakan keadaan anda. Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi yang ada di telefon pintar dengan memilih kaedah Berbual dan Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda juga boleh membeli pelbagai vitamin dan makanan tambahan untuk menjaga kesihatan anda dengan memerintahkannya pada ciri tersebut Penghantaran Farmasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan yang sangat berguna di App Store atau Google Play.