Kesihatan

5 Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Diet

Jakarta - Sebilangan besar orang menjalani diet untuk menurunkan berat badan. Sebenarnya diet adalah pola makan yang dilakukan untuk mengawal berat badan agar tidak berlebihan berat badan. berat badan berlebihan ) dan mencegah kegemukan. Malangnya, menjalani diet tidak semudah yang dibayangkan. Terdapat banyak "godaan" dalam bentuk makanan dan minuman yang lazat yang membuat seseorang gagal dalam diet. Daripada menurunkan berat badan, menipu ” Semasa anda menjalani diet, anda sebenarnya dapat menambah berat badan.

Adakah Makanan Yang Harus Dielakkan Semasa Diet?

Sudah tentu ada. Sebabnya adalah kerana makanan yang anda makan mempengaruhi hasil diet yang sedang anda lakukan. Jadi, apakah sekatan diet yang perlu dielakkan?

1. Kentang goreng dan kentang goreng

Makanan ringan ini mengandungi kalori tinggi sehingga tidak boleh dimakan dengan banyak ketika berdiet. Satu kajian mengatakan, satu hidangan kentang goreng dan kerepek mempengaruhi kenaikan berat badan berbanding makanan lain. Sebaliknya, anda boleh memproses kentang dengan merebus atau mengukusnya.

2. Makanan dengan Gula Tambahan

Makan terlalu banyak makanan bergula boleh meningkatkan risiko kegemukan dan penyakit jantung. Anda boleh mengehadkan pengambilan makanan manis, terutama yang mengandungi gula tambahan. Cara untuk mengenal pasti makanan yang mengandungi gula adalah dengan membaca label pada makanan yang dibungkus yang anda beli. Sekiranya anda gemar makan makanan manis, anda boleh mengambil coklat gelap ketika berdiet.

3. Roti Putih

Sebaliknya, ganti roti putih dengan oat atau roti gandum semasa berdiet. Satu kajian mengatakan, orang yang makan roti gandum ketika berdiet menurunkan berat badan lebih banyak daripada mereka yang makan roti putih. Juga pastikan untuk menyesuaikan keperluan kalori semasa makan roti gandum.

4. Produk yang diproses

Semasa menjalani diet, anda harus mengelakkan memakan produk yang diproses seperti sosej, daging kornet, atau daging babi nugget . Sebabnya adalah kerana produk ini mengandungi banyak gula dan lemak tambahan yang boleh merosakkan diet.

5. Jus yang dibungkus

Jus bungkus perlu dielakkan semasa berdiet kerana mengandungi banyak gula dan kalori. Sebagai gantinya, anda boleh membuat jus anda sendiri dengan buah dan sayur segar. Selain sihat, buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai serat yang cukup sehingga anda dapat merasa kenyang lebih lama. Selain jus bungkus, minuman lain yang perlu dielakkan semasa berdiet adalah minuman dan ais krim bungkus.

Jadi, seberapa baik pengambilan ketika berdiet?

Diet tidak bermaksud tidak makan sama sekali. Semasa diet, anda boleh makan apa sahaja selagi ia sihat dan tidak berlebihan. Makanan yang dimakan juga sama dengan apa yang anda makan setiap hari, iaitu makanan yang mengandungi karbohidrat, protein, lemak sihat, sayur-sayuran, dan buah-buahan. Anda perlu mengimbangkan makanan untuk mendapatkan pengambilan nutrien yang seimbang untuk menu diet. Di samping itu, anda perlu minum lebih banyak air semasa diet supaya metabolisme badan berjalan dengan baik dan membantu tubuh membakar lebih banyak kalori.

Anda juga perlu menyeimbangkan diet yang sihat dengan bersenam (sekurang-kurangnya 20-30 minit), menghindari minuman beralkohol, jangan makan makanan segera, dan mengatur diet anda. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai diet yang sihat, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar pemakanan . Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh menghubungi pakar pemakanan bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 8 Kesalahan Diet Biasa
  • Kunci untuk Hidup Diet Sihat yang Perlu Anda Ketahui
  • Pasangan Diet? Sokong dengan 6 Cara Ini