Kesihatan

Ini adalah 4 ujian kesihatan yang mesti dilakukan secara berkala

, Jakarta - Kebanyakan orang biasanya hanya menjalani ujian perubatan untuk mendiagnosis penyakit mereka setelah mengalami gejala kesihatan tertentu. Sebenarnya, ujian kesihatan perlu dilakukan secara berkala sebagai aspek penting dalam usaha pencegahan penyakit.

Dengan melakukan ujian perubatan biasa, anda dapat mengetahui lebih awal jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, sehingga rawatan dapat dilakukan secepat mungkin. Pemeriksaan berkala juga membolehkan doktor membandingkan hasil ujian dari masa ke masa dan mencegah kemungkinan masalah dengan memberi ubat dan mencadangkan perubahan gaya hidup.

Baca juga: Ini adalah 8 ujian kesihatan yang dilakukan secara rutin oleh orang tua

Ujian kesihatan berikut perlu dilakukan secara berkala:

1. Ujian Darah Rutin

Ujian darah adalah salah satu ujian terpenting yang perlu anda lakukan untuk memastikan badan anda berfungsi sebagaimana mestinya. Sebagai contoh, ujian ini membantu doktor anda menilai seberapa baik organ anda berfungsi, seperti buah pinggang, hati, dan jantung anda, dan menunjukkan banyak tentang kesihatan anda secara keseluruhan. Ujian darah juga membantu doktor memeriksa penyakit dan keadaan tertentu, seperti anemia, barah, diabetes, penyakit jantung koroner, dan HIV / AIDS.

Baca juga: Ketahui faedah ujian darah mengikut jenisnya

2. Ujian Mata

Ujian mata penting setiap tahun kerana beberapa sebab. Selain berguna untuk menjaga penglihatan yang baik, ujian mata juga dapat mengesan masalah kesihatan lain yang mendasari secara langsung.

Adakah anda tahu bahawa keadaan seperti diabetes atau darah tinggi, malah strok dapat dikesan hanya dari ujian mata rutin? Semasa ujian mata, doktor mata dapat menentukan kesihatan saluran darah di retina anda yang boleh menjadi petunjuk penting bagi masalah kesihatan yang berpotensi. Retina adalah tisu yang melapisi bahagian belakang mata dan sensitif terhadap cahaya.

Masalah-masalah ini dapat dijumpai semasa ujian yang kelihatan sederhana semasa pemeriksaan mata. Sebagai contoh, ujian lampu slit, yang digunakan untuk mengesan keadaan seperti katarak, ulser kornea, dan degenerasi makula. Namun, tidak ramai yang mengetahui bahawa ujian ini juga dapat menentukan sama ada anda menghidap komplikasi diabetes.

Ujian mata lain yang juga berguna untuk mengesan masalah di luar mata adalah ujian medan visual. Dalam ujian ini, anda diminta melihat objek tepat di depan anda, seperti hidung doktor, sambil menutup sebelah mata.

Walaupun ujian ini umumnya digunakan untuk mengesan bintik buta, ujian medan visual juga dapat menentukan kawasan tertentu kerosakan otak yang disebabkan oleh strok atau ketumbuhan.

Walaupun anda mungkin menganggap penglihatan anda baik, ujian mata tahunan boleh menjadi pemeriksaan kesihatan terbaik yang boleh anda lakukan untuk melindungi kesihatan anda secara keseluruhan.

3. Ujian Tiroid

Kelenjar tiroid adalah kelenjar hormon penting. Kelenjar ini mengawal metabolisme, pertumbuhan, dan perkembangan tubuh manusia. Terdapat dua jenis masalah tiroid yang boleh berlaku jika anda tidak mendapat nutrien tertentu dalam makanan yang anda makan setiap hari.

Iodin adalah nutrien utama dalam menghasilkan hormon tiroid. Oleh itu, pastikan anda makan makanan seimbang yang seimbang untuk menjaga kesihatan tiroid.

Dua masalah tiroid yang dapat dikesan melalui ujian tiroid, adalah hipotiroidisme dan hipertiroidisme. Hipotiroidisme atau tiroid yang tidak aktif berlaku apabila kelenjar tiroid tidak menghasilkan tiroksin yang mencukupi yang diperlukan oleh tubuh. Sementara itu, hipertiroidisme berlaku apabila tiroid menghasilkan tiroksin terlalu banyak.

4. Ujian Kulit

Ujian kulit penting untuk mengesan masalah kesihatan yang serius yang boleh berlaku. Kanser kulit, misalnya. Ramai doktor mengesyorkan pemeriksaan berkala dengan pakar dermatologi.

Ujian kulit secara berkala dapat membantu mengesan barah kulit lebih awal ketika penyakit ini masih mudah dirawat. Anda juga perlu memeriksa bintik-bintik kulit, seperti tanda lahir, jeragat di wajah atau jeragat , dan tahi lalat.

Orang yang mempunyai banyak tahi lalat dan jeragat lebih berisiko menghidap melanoma. Walau bagaimanapun, tidak semua tahi lalat atau jeragat berpotensi untuk barah kulit.

Baca juga: Kenali tahi lalat yang menandakan Kanser Kulit

Itulah ujian kesihatan yang perlu anda lakukan secara berkala. Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan kesihatan, anda boleh menggunakan aplikasinya . Untuk memperingati Hari Kesihatan Nasional, akan ada promo pertolongan cemas dari.

Anda boleh mengikuti ujian perubatan melalui aplikasi, dengan mendapat potongan 12 peratus dengan potongan maksimum IDR 75,000. Promo ini sah dari 12-14 November 2020. Jadi, tunggu apa lagi? Segera lakukan ujian kesihatan anda dan muat turun permohonan sekarang!Rujukan:
Medvisi +. Diakses pada tahun 2020. 4 Ujian Perubatan yang Harus Anda Lakukan Setiap Tahun.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Pemeriksaan Rutin.