Kesihatan

4 Kaedah Mengesan Gejala Awal Strok

, Jakarta - Strok adalah keadaan yang berlaku ketika bekalan darah ke otak terputus akibat penyumbatan atau pecahnya saluran darah, yang mengakibatkan kematian sel di beberapa kawasan otak. Strok adalah keadaan kesihatan yang serius dan memerlukan rawatan segera. Apabila bekalan darah yang membawa oksigen dan nutrien ke otak terputus, sel-sel otak mula mati.

Mengenali Gejala Awal Strok

Strok adalah gangguan fungsi otak yang berlaku kerana pemberhentian bekalan darah ke otak, baik disebabkan penyumbatan (stroke iskemia) atau disebabkan oleh pecahnya saluran darah (stroke hemoragik). Strok berlaku secara tiba-tiba, bila-bila masa dan di mana sahaja, pada waktu rehat atau semasa melakukan aktiviti. Untuk itu anda mesti mengenali simptom strok sedini mungkin dengan langkah mudah. CEPAT (Muka, Lengan, Ucapan dan Masa) untuk mengesan simptom awal strok. Gejala strok pada setiap orang boleh berbeza dan biasanya muncul secara tiba-tiba. Oleh kerana otak mempunyai bahagian-bahagian tertentu untuk fungsi tertentu, gejala strok akan bergantung pada bahagian otak mana yang terpengaruh, sehingga apa yang terganggu adalah fungsi bahagian otak itu. CEPAT adalah kaedah mengenali gejala awal strok dengan mudah sehingga dapat diubati dengan cepat. Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap mengenai CEPAT:

  • WAJAH (Muka) - Muka boleh lumpuh di satu sisi, dapat diperhatikan dan dilihat ketika tersenyum, sudut bibir hanya mengangkat sebelah atau mata kelihatan terkulai. Bezakan ini dengan kelumpuhan pada bahagian muka yang lain.
  • ARMS (Lengan) - Seseorang yang mengalami strok disyaki ketika dia tidak dapat mengangkat salah satu atau kedua-dua lengannya kerana kelemahan, selain itu lengan juga dapat mengalami kehilangan perasaan, ia juga dapat mengalami kesemutan.
  • UCAPAN (Bercakap) - Ucapan yang tidak jelas atau tidak jelas, bahkan tidak dapat bercakap sama sekali walaupun dia kelihatan sedar.
  • MASA (Masa) - Sangat penting bagi anda untuk selalu mengingati tanda-tanda strok di atas, terutamanya jika anda ketika ini tinggal atau merawat seseorang yang berisiko tinggi, jika anda melihat 3 gejala ini, bawa penghidap strok ke hospital terdekat untuk rawatan.

Berikut adalah beberapa gejala awal strok yang perlu diperhatikan:

1. Kehilangan perasaan atau kelemahan pada satu sisi badan

Berhati-hatilah sekiranya seseorang yang disyaki mengalami strok akan mengalami kesukaran untuk menggerakkan lengannya atau mengendalikan jari atau jari kaki. Contohnya, ketika mengangkat kedua tangan, satu tangan akan lebih tinggi daripada tangan yang lain.

2. Kekeliruan dan Kesukaran Bercakap

Seseorang yang mengalami strok tiba-tiba akan menghadapi masalah untuk bercakap. Malah, sebilangan mereka juga mengalami penurunan pemahaman.

3. Penglihatan Terjejas Tiba-tiba

Gangguan visual yang berlaku secara tiba-tiba adalah gejala biasa strok. Mereka mungkin tidak dapat melihat dengan jelas dengan satu mata, atau mungkin mengalami kesukaran untuk melihat kanan atau kiri.

4. Kesukaran Berjalan dan Kehilangan Keseimbangan

Tampak seperti orang mabuk ketika berjalan, tersandung, atau bahkan jatuh adalah gejala strok. Tanda lain yang serupa seperti berjalan dengan kaki anda atau kehilangan kemahiran motor halus secara tiba-tiba, seperti ketidakupayaan untuk menulis juga perlu diperhatikan.

5. Sakit kepala yang teruk secara tiba-tiba tanpa sebab yang diketahui

Sakit kepala tidak selalu sinonim dengan gejala strok. Walau bagaimanapun, jika sakit kepala tiba-tiba menyerang atau sangat sengit, itu adalah sesuatu yang perlu diperhatikan. Sekiranya leher kaku, sakit muka, atau muntah disertai sakit kepala, tidak mustahil untuk menyebabkan pendarahan intrakranial, juga dikenali sebagai strok merah.strok merah).

Anda ingin berbincang dengan pakar mengenai gejala awal strok? Anda boleh melakukan ini melalui aplikasi kesihatan . Dengan aplikasi tersebut , anda boleh mengemukakan soalan dan membincangkan gejala strok dengan pakar terbaik dan anda juga boleh melakukannya sembang, panggilan video atau panggilan suara. Muat turun permohonan di Google Play dan App Store sekarang untuk menggunakannya.

Baca juga: Cegah Awal Ketahui Punca Strok Minor