Kesihatan

Perlu diketahui, inilah kesan keibubapaan permisif terhadap anak-anak

, Jakarta - Permisif keibubapaan adalah jenis gaya keibubapaan yang dicirikan oleh permintaan rendah dengan responsif yang tinggi. Ibu bapa yang suka bersabar cenderung sangat penyayang, tetapi memberikan sedikit panduan dan peraturan. Ibu bapa ini tidak mengharapkan tingkah laku yang matang dari anak-anak mereka dan sering meletakkan diri mereka sebagai rakan dan bukannya ibu bapa.

Keibubapaan permisif adalah kebalikan dari pengasuhan helikopter. Daripada memerhatikan anak-anak mereka setiap pergerakan, ibu bapa yang permisif sangat lemah dan jarang membuat atau menegakkan segala jenis peraturan atau struktur.

Cogan kata mereka sering sederhana "kanak-kanak akan menjadi anak-anak." Sebaliknya, ibu bapa yang permisif biasanya ramah dan penyayang, tetapi berusaha sedikitpun untuk mengawal atau mendisiplinkan anak-anak mereka.

Baca juga: 3 Kesan Keibubapaan Permisif kepada Kanak-kanak

Kerana terdapat banyak peraturan, harapan, dan tuntutan, anak-anak yang dibesarkan oleh ibu bapa yang cenderung cenderung berjuang dengan pengaturan diri dan kawalan diri. Menurut psikologi perkembangan Diana Baumrind, keibubapaan permisif kadang-kadang dikenali sebagai ibu bapa yang memanjakan.

Ibu bapa yang mengamalkan gaya keibubapaan ini mempunyai harapan yang rendah untuk mengawal diri dan kematangan berdisiplin jarang berlaku. Menurut Baumrind, ibu bapa yang permisif menghindari konfrontasi dengan anak-anak mereka.

Beberapa ciri gaya keibubapaan yang permisif, iaitu:

 • Tidak selaras dengan peraturan, dalam arti terlalu fleksibel

 • Biasanya sangat mengasuh dan menyayangi anak-anak mereka

 • Selalunya kelihatan lebih banyak, seperti rakan, daripada ibu bapa

 • Boleh menggunakan rasuah, seperti mainan, hadiah, dan makanan sebagai cara agar anak-anak berkelakuan

 • Memberi sedikit kaedah jadual atau struktur

 • Menekankan kebebasan anak mereka atas tanggungjawab

 • Tanyakan kepada anak-anak apa pendapat mereka mengenai keputusan penting

 • Jarang melaksanakan apa-apa akibat

Kesan Keibubapaan Permisif

Para penyelidik mendapati bahawa pendekatan keibubapaan yang terlalu santai yang ditunjukkan oleh ibu bapa yang permisif dapat menyebabkan sejumlah hasil negatif. Anak-anak yang dibesarkan oleh ibu bapa yang permisif cenderung tidak mempunyai disiplin diri, mempunyai kemahiran sosial yang buruk, mungkin terlibat dan menuntut diri, dan merasa tidak aman kerana kekurangan batasan dan bimbingan.

Baca juga: Agar anak-anak tidak menjadi pengganggu, inilah cara untuk mendidik mereka

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa anak-anak dibesarkan oleh ibu bapa yang permisif:

 1. Menunjukkan Prestasi Rendah di Banyak Kawasan

Kerana ibu bapa mereka tidak mempunyai harapan sedikit pun atau tidak, yang mana anak-anak ini tidak perlu berusaha. Penyelidikan telah menghubungkan keibubapaan permisif dengan pencapaian akademik yang lebih rendah.

 1. Buat Keputusan Buruk

Oleh kerana ibu bapa mereka tidak menetapkan atau menegakkan segala jenis peraturan atau garis panduan, anak-anak ini berjuang untuk belajar kemahiran menyelesaikan masalah dan membuat keputusan dengan baik.

 1. Tunjukkan Lebih Banyak Agresi dan Kurang Memahami Emosi

Kerana anak-anak tidak belajar menangani emosi mereka dengan berkesan, terutama dalam situasi di mana mereka tidak mendapat apa yang mereka inginkan. Oleh itu, anak-anak dengan ibu bapa yang suka bersabar mungkin akan bergelut ketika menghadapi situasi yang tertekan atau sukar beremosi.

 1. Mungkin Lebih Mudah Terhadap Kenakalan

Anak-anak yang dibesarkan oleh ibu bapa yang lebih senang cenderung melakukan tingkah laku buruk

Baca juga: Mengetahui Kesan Pengasuhan Ibu Bapa Terhadap Anak-anak Melalui Filem Shazam!

 1. Tidak Dapat Menguruskan Masa atau Kebiasaan Mereka

Kerana kekurangan struktur dan peraturan di rumah, anak-anak ini tidak pernah belajar batas. Ini boleh menyebabkan terlalu banyak menonton televisyen, bermain terlalu banyak permainan komputer, dan makan terlalu banyak. Anak-anak ini tidak pernah belajar untuk membatasi masa skrin atau tabiat makan mereka, yang boleh menyebabkan kebiasaan dan kegemukan yang tidak sihat.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keibubapaan permisif dan kesannya terhadap pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu bapa. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .