Kesihatan

Petua Bijaksana untuk Mengatur Penggunaan Gadget pada Anak

Jakarta - Perkembangan teknologi yang pesat tidak dapat dicegah. Ibu dapat melihat bagaimana anak-anak di bawah umur sudah memegang telefon bimbit di tangan mereka.Sebagai ibu bapa, ibu perlu memberi perhatian dan menghadkan penggunaan telefon bimbit kepada anak-anak mereka. Ini supaya si Kecil tidak ketagihan dan dipengaruhi secara negatif oleh peranti itu sendiri.

Baca juga: Anak kecil anda ketagih dengan alat, inilah kesannya terhadap kesihatan

Dilaporkan dari Keibubapaan Pintar , terdapat beberapa kesan negatif yang akan dialami oleh kanak-kanak yang ketagihan bermain gajet, seperti mengganggu pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Kanak-kanak yang menghabiskan lebih banyak masa untuk menikmati alat mengalami kelewatan dalam perkembangan pertuturan. Bukan itu sahaja, kanak-kanak terdedah kepada gangguan tidur.

Berikut adalah Petua Bijaksana untuk Mengatur Penggunaan Gadget pada Kanak-kanak

Mungkin, si ibu masih keliru bagaimana membataskan penggunaan telefon bimbit kepada si Kecil. Nah, petua bijak untuk mengatur penggunaan alat anda boleh menggunakan perkara berikut:

1. Berikan Jadual Penggunaan Gadget

Dilaporkan dari The New York Times , menyediakan jadual penggunaan gadget pada anak-anak dapat diterapkan untuk membatasi penggunaan gadget pada anak-anak. Pertama, ibu boleh membuat jadual ketika si kecil dapat bermain alat dan ketika dia tidak boleh menyentuh benda nipis. Walaupun makan dan berkumpul dengan keluarga adalah masa yang tepat bagi ibu untuk tidak memberikan telefon bimbit kepada anak-anak, sehingga mereka dapat meluangkan masa sepenuhnya bersama keluarga.

Cara untuk mengelakkan si kecil anda merengek, ibu dapat mengalihkan perhatiannya dengan mengajaknya bermain bersama. Menemani dia bermain, sehingga dia tidak merasa bosan. Buat permainan yang menyeronokkan dan menarik, seperti bermain teka-teki atau membaca cerita. Semasa bermain, ibu boleh mengajaknya untuk bercakap mengenai kehidupan sehariannya.

Baca juga: Bahaya Ketagihan Gadget kepada Millennials

2. Ibu bapa perlu celik teknologi

Anak-anak lebih pandai berteknologi daripada ibu bapa mereka. Inilah sebabnya mengapa ibu dan bapa mesti mengikuti perkembangan teknologi terkini, iaitu celik teknologi. Ibu boleh memulakan dengan mengetahui media sosial apa yang disukai oleh anak-anak. Lalu, apakah perkara yang sering dicari oleh Si Kecil. Jangan terlepas aplikasi yang paling kerap dimuat turun.

3. Ibu bapa Harus Menjadi Contoh yang Baik

Dilaporkan dari Akademi Pediatrik Amerika Tingkah laku ibu bapa selalu menjadi cerminan utama yang ditiru oleh anak-anak. Inilah sebabnya mengapa ibu dan ayah perlu bijak dan menjadi teladan yang baik untuk anak-anak mereka, termasuk ketika menggunakan telefon bimbit.

Elakkan memegang alat ketika ibu atau ayah bersama anak, kerana ini akhirnya menyebabkan mereka menjadi ketagih dengan telefon bimbit mereka. Kami mengesyorkan agar anda mengganti penggunaan alat semasa anda bersama anak-anak dengan melakukan aktiviti yang menyeronokkan bersama.

4. Isi Masa Anda dengan Aktiviti Tanpa Alat Lain

Petua menguruskan penggunaan alat seterusnya adalah untuk meluangkan masa alat untuk Little One. Menghabiskan terlalu banyak masa berjuang dengan alat akan membuat kanak-kanak itu tidak tahu apa yang harus dilakukan sekiranya objek kecil itu tidak berada di tangan. Oleh itu, cubalah agar anak kecil anda tidak ketagih dengan alat dengan mengajaknya melakukan aktiviti lain.

Dilaporkan dari Kami Mempunyai Anak , ibu bapa mengajak anak-anak mereka untuk meningkatkan kreativiti mereka dengan mengajak anak mereka mengunjungi kedai buku dan membaca buku kegemaran mereka. Ibu juga boleh melibatkan anak-anak mereka di pelbagai kelab yang mereka suka, seperti bola sepak, bola keranjang, atau muzik. Jangan lupa, ajar anak kecil anda untuk bersosial dengan jiran atau rakan anda.

Baca juga: Perlu Tahu, Inilah Kesan Gadget Terhadap Perkembangan Anak

Itu adalah petua bijak untuk menguruskan penggunaan alat pada kanak-kanak yang boleh anda cuba. Sekiranya anda merasakan terdapat perubahan yang tidak biasa dalam tubuh anak anda atau tabiat harian anda, tanyakan kepada doktor melalui aplikasinya untuk mendapatkan penyelesaian terbaik. Muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Kami Mempunyai Anak. Diakses pada tahun 2020. Cara Mencegah Penggunaan Alat secara berlebihan pada Kanak-kanak

Akademi Pediatrik Amerika. Diakses pada tahun 2020. Petua untuk Ibu Bapa di Zaman Digital

The New York Times. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana dan Kapan Mengehadkan Penggunaan Teknologi Kanak-kanak

Keibubapaan Pintar. Diakses pada tahun 2020. 5 Kesan Merosakkan Membiarkan Anak Anda Menggunakan Alat Selagi Dia Mahu