Kesihatan

Tempe atau Tahu Berkesan untuk Membantu Menurunkan Berat Badan?

, Jakarta - Kecenderungan menurunkan berat badan kini bukan hanya dilakukan oleh wanita, tetapi juga lelaki dan banyak anak yang turut serta. Bukan hanya untuk menjadikan penampilan lebih menarik, ini dilakukan untuk menjaga kesihatan jangka panjang. Lemak yang terkumpul terutama di perut adalah kelas lemak yang cukup berbahaya dan menyebabkan penyakit serius.

Terdapat banyak kaedah yang dapat diaplikasikan sebagai cara menurunkan berat badan, mulai dari diet dari berbagai jenis, diet yang disertai dengan latihan atau sekadar menjaga diet. Walau bagaimanapun, walaupun anda sedang menjalani diet, anda mesti memastikan semua jenis nutrien dipenuhi. Salah satu yang penting untuk dipenuhi adalah protein, tetapi untuk memenuhi pengambilan protein lebih baik mengambil protein bukan haiwan. Anda boleh mendapatkan protein ini melalui makanan khas Indonesia, iaitu tempe dan tahu. Namun, yang manakah lebih baik dari kedua-duanya?

Mana Yang Lebih Baik, Tahu atau Tempe?

Kedua makanan istimewa Indonesia ini diproses dari kacang soya yang diketahui mempunyai kandungan protein yang tinggi. Walau bagaimanapun, proses pengeluaran menghasilkan produk akhir yang berbeza. Jadi, apa perbezaan kandungan nutrien antara tahu dan tempe? Inilah ulasannya:

1. Tempe

Berbanding tauhu, tempe mempunyai aroma dan rasa yang masih cukup pekat dengan bahan utamanya, iaitu kacang kedelai jika dibandingkan dengan tauhu. Selain itu, tekstur kacang soya masih dapat dilihat dengan jelas pada tempe. Tempeh dibuat melalui proses penapaian dengan bantuan cendawan rhizopus oligosporus . Selepas itu, kacang soya baru akan dimasukkan ke dalam acuan.

Dari sudut pemakanan, tempe lebih padat nutrien daripada tahu. Tempeh mempunyai kalori yang lebih tinggi, dengan kandungan karbohidrat, protein, dan lemak yang lebih tinggi berbanding dengan tahu. Tempe juga mengandungi lebih banyak serat daripada tahu. Selain itu, tempe dan tauhu mengandungi sebatian isoflavon yang lebih tinggi daripada tauhu. Isoflavon ini mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, seperti pencegahan barah.

2. Tahu

Sekiranya tempe tidak mengubah bentuk kacang kedelai, maka ia berbeza dengan tauhu yang dibuat dari susu kedelai pekat. Tahu diketahui mempunyai rasa yang cenderung lebih hambar, lembut, tetapi menyerap rasa rempah-rempah yang termasuk di dalamnya. Namun, tahu mempunyai tekstur yang berbeza, bergantung pada proses pembuatan dan kandungan air. Kadang kala anda menjumpai penjual menjual tauhu dengan tekstur keras, atau di pasar raya anda boleh menemui tahu dengan tekstur yang paling lembut atau biasa disebut tahu sutera.

Berbanding tempe, tauhu mempunyai khasiat yang lebih rendah daripada tempe tetapi anda boleh mengambil lebih banyak tauhu daripada tempe. Untuk membantu diet sebenarnya tahu adalah tahu kerana mengandungi lebih sedikit kalori.

Apa yang cukup penting adalah cara kedua makanan tersebut diproses. Tidak ada gunanya jika anda memasak tahu yang baik untuk diet tetapi diproses dengan menggoreng dan menambah banyak garam. Ini tetap menjadikan makanan sihat sukar menurunkan berat badan dan mempengaruhi kesihatan jantung dan saluran darah.

Sekiranya anda memerlukan panduan diet dari pakar pemakanan, anda boleh menghubungi doktor secara langsung melalui ciri ini Berbual atau Panggilan Suara / Video di aplikasi . Jadi, jangan lupa muat turun permohonan ya, dan juga dapatkan kemudahan memesan ubat secara dalam talian, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga:

  • Adakah benar bahawa makan kacang soya dapat mengawal berat badan?
  • 5 Inilah Bahaya Makan Tempe Goreng Terlalu Sering
  • Rahsia Diet Meghan Markle
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found