Kesihatan

7 Makanan Yang Dapat Membantu Meringankan Sakit Pelvis

, Jakarta - Hampir semua orang pasti merasa sakit di pelvis. Kesakitan ini adalah tanda bahawa anda mengalami masalah dengan otot, sendi, tulang, atau saraf tunjang. Pelbagai faktor pencetus boleh menyebabkan keadaan ini, salah satunya adalah pola penggunaan makanan. Anda tidak perlu terlalu risau, kerana memenuhi pemakanan yang betul dapat membantu menghilangkan rasa sakit pada pelvis yang anda rasakan.

Baca juga: Kesihatan Tulang Dapat Dijaga Dengan Vitamin Ini

1. Kalsium

Kalsium adalah nutrien yang berperanan penting dalam menjaga kesihatan dan kepadatan tulang, terutama bagi seseorang yang sudah tua. Kalsium juga diperlukan untuk mencegah osteoporosis, yang dapat mengakibatkan kerapuhan tulang. Dalam kes ini, anda dapat menemui sedikit kalsium dalam makanan, seperti kacang, salmon, sardin, susu dan pelbagai produk tenusu, tahu, sayur-sayuran hijau, dan biji-bijian.

2. Vitamin A

Vitamin A adalah antioksidan yang dapat membantu sistem ketahanan badan untuk mengatasi pelbagai kerosakan pada tubuh. Makanan yang mengandungi vitamin A dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit pada pelvis, kerana dapat membantu memperbaiki tisu semasa pembentukan tulang.

Dalam kes ini, anda dapat menemui sejumlah kandungan vitamin A di hati ayam, daging lembu merah, telur, dan susu dan produk tenusu. Selain itu, kandungan vitamin A juga dapat diperoleh dari proses beta karoten dalam badan. Beta karotena boleh didapati dengan mudah pada sayur-sayuran atau buah-buahan yang berwarna oren dan hijau gelap.

3. Magnesium

Jam boleh menyebabkan pengecutan, kelonggaran, dan pergerakan otot, magnesium juga dapat membantu mengekalkan kepadatan tulang dan otot. Ini dapat mengelakkan berlakunya sakit pelvis. Di samping itu, kehadiran magnesium dalam badan akan berperanan dalam penggunaan protein secara optimum. Anda dapat memperoleh magnesium dengan mudah dari gandum, kentang, buah kiwi, pisang, dan sayur-sayuran hijau.

Baca juga: 6 Makanan untuk Menguatkan Tulang dan Mencegah Osteoporosis

4. Vitamin B12

Vitamin B12 memainkan peranan penting dalam mengekalkan tisu tulang yang sihat, membantu fungsi tulang, dan mengekalkan pertumbuhan tulang belakang. Anda dapat dengan mudah mendapatkan vitamin B12 dalam ikan, daging lembu merah, ayam, telur, dan susu dan produk tenusu.

5. Besi

Zat besi diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan sel tulang yang sihat. Selain itu, zat besi juga membantu sel-sel dalam tubuh menerima oksigen dan mengusir karbon dioksida. Zat besi juga membantu pengeluaran myoglobin, yang diperlukan untuk mengekalkan otot yang sihat untuk menyokong tulang belakang. Anda dapat menemukan kandungan zat besi dalam daging sapi merah, ikan, kerang, ayam, telur, kacang, sayuran hijau, hati ayam, dan hati sapi.

6. Vitamin K

Vitamin K diperlukan agar tubuh dapat menggunakan kalsium secara optimum dalam menjaga tulang yang sihat dan kuat. Vitamin K boleh didapati dengan mudah di hati haiwan, sayur-sayuran hijau, dan produk tenusu.

7. Vitamin D

Vitamin D berguna dalam penyerapan kalsium yang penting dalam menjaga kesihatan tulang. Kalsium yang diserap oleh vitamin D berguna untuk mencegah osteoporosis dan patah tulang belakang. Kandungan vitamin D mudah didapati dalam putih telur, minyak ikan, dan susu.

Baca juga: Bukan hanya wang, simpanan tulang juga penting

Nutrien dari makanan yang dimakan akan menentukan kekuatan tulang. Makanan anda juga akan menentukan berat badan dan pemakanan anda, yang dapat membantu melegakan kerosakan tulang belakang. Untuk keterangan lebih lanjut, anda boleh bertanya terus dengan doktor pakar dalam permohonan tersebut , ya!