Kesihatan

Perlu diketahui, ini adalah jenis rawatan untuk kecantikan gigi

, Jakarta - Selain kulit dan rambut, perawatan gigi kini juga dilakukan oleh banyak orang, terutama wanita demi kesihatan dan kecantikan. Dalam dunia kesihatan, rawatan Kecantikan gigi juga dikenali sebagai pergigian kosmetik. Tujuannya adalah untuk menekankan estetika pergigian agar mendapat penampilan gigi yang sempurna.

Lalu, apa jenis rawatan untuk kecantikan gigi?

1. Pemutihan

Rawatan gigi jenis ini bertujuan memutihkan gigi. Pemutihan adalah proses memutihkan gigi menggunakan bahan kimia atau cahaya tertentu. Bagi anda yang ingin melakukan rawatan kecantikan gigi ini, anda mesti melakukannya di doktor gigi profesional. Sebabnya mudah, kerana proses ini mempunyai risiko, seperti gigi sensitif, kerengsaan gusi, dan kerosakan enamel gigi.

(Baca juga: 5 Petua Cara Mengatasi Masalah Gigi Sensitif)

Proses rawatan gigi ini bergantung pada tindakan atau jenisnya. Secara amnya, pemutihan akan menggunakan laser atau bahan kimia yang dapat membantu memutihkan warna gigi. Caranya ialah masuk ke enamel gigi dan menghancurkan noda. Noda inilah yang menyebabkan gigi bertukar menjadi kuning atau gelap.

2. venir

Jenis rawatan pergigian seterusnya adalah venir. Matlamat rawatan ini adalah untuk membentuk gigi seperti yang dikehendaki. Salah satu contoh bentuk gigi dari venir, iaitu "gigi arnab". Prosesnya bermula dengan membuang lapisan enamel, kemudian venir akan dilekatkan pada gigi. Apa yang perlu dititikberatkan, tindakan ini mesti berdasarkan keadaan gigi yang sihat.

3. Mengisi

Rawatan gigi ini bertujuan untuk mengisi rongga. Proses pengisian menggunakan bahan yang diperbuat daripada resin komposit, dan warnanya akan menyerupai gigi, sehingga tidak kelihatan berbeza dengan warna gigi.

4. Rawatan Terusan Akar

Rawatan Ini dilakukan untuk kerosakan gigi yang telah mempengaruhi saraf. Gejala seperti sakit gigi yang tidak tertahankan, jerawat putih yang muncul di permukaan gusi, hingga gigi yang sangat sensitif. Proses rawatan saluran akar Ini bermula dengan mematikan saraf gigi, kemudian mengeluarkannya dan membersihkan bahagian dalam gigi. Seterusnya, gigi akan diisi atau ditutup untuk menutup rongga.

(Baca juga: 4 Cara Menguatkan Gigi)

5. Pendakap gigi

Ini adalah rawatan kecantikan gigi yang cukup diminati. Pendakap atau pendakap digunakan untuk meluruskan gigi yang tidak rata. Pada masa ini, pendakap terdapat dalam pelbagai jenis. Bermula dari standard dan kelihatan, hingga samar dan tidak kelihatan sama sekali. Warnanya juga terdiri dari pelbagai jenis.

6. Mahkota dan Jambatan Pergigian

Mahkota gigi diletakkan atau ditanam pada gigi yang hilang atau rosak. Rawatan pergigian ini kekal. Sementara itu, jambatan adalah "kandungan" untuk masalah gigi yang jauh.

7. Perhiasan Gigi

Rawatan kecantikan gigi ini boleh dibilang berbeza dari yang lain. Perhiasan gigi adalah rawatan untuk menghias gigi dengan menggunakan kristal atau berlian di permukaan gigi.

Nah, sudah tahu jenis penjagaan kecantikan gigi. Bagaimana, berminat untuk mencubanya? Bagi anda yang ingin melakukan rawatan di atas, pastikan rawatan dilakukan oleh doktor atau profesional.

Selain itu, bagi anda yang mempunyai keluhan mengenai gigi anda dan ingin berbincang dengan doktor, mudah. Untuk membuat pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda di sini. Ia mudah, bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play! Ia mudah, bukan?