Kesihatan

Refluks Senyap, Senyap tetapi Maut

Jakarta - Pernahkah anda merasa sakit di dada, loya, dan pedih ulu hati setelah memakan makanan atau minuman tertentu? Sekiranya demikian, itu boleh menjadi tanda kenaikan asid perut di dalam badan. Malangnya, keadaan ini boleh berlaku tanpa gejala. Itulah sebabnya keadaan ini juga disebut "refluks senyap”.

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, refluks laringopharyngeal, nama lain untuk refluks senyap Ini berlaku apabila asid perut bersentuhan dengan esofagus atau pita suara. Ini menyebabkan kerengsaan, ketidakselesaan, dan sensasi terbakar berlaku. Malangnya, keadaan ini hanya dirasakan setelah gejala yang lebih serius muncul dan menyebabkan kerosakan tertentu.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara ulser perut dan ulser gastrik

Gejala Refluks Senyap

Sering kali, tidak sedikit orang yang salah tafsir refluks senyap dengan GERD. Sebenarnya, kedua-duanya adalah masalah kesihatan yang berbeza. Refluks senyap sering berlaku tanpa sensasi pedih ulu hati atau menyebabkan beberapa gejala. Sementara itu, salah satu gejala GERD adalah kemunculan sensasi pedih ulu hati.

Inilah simptomnya refluks senyap yang membezakannya dengan penyakit GERD, dipetik dari Garis Kesihatan:

 • Asma;
 • Serak suara;
 • Kesukaran menelan;
 • Tekak terasa pahit;
 • Kesakitan atau sensasi terbakar di kerongkong;
 • Keinginan untuk terus membersihkan tekak.

Sekiranya anda mengalami aduan ini, jangan abaikan. Segera pergi ke hospital supaya anda dapat mendapatkan rawatan dengan lebih cepat.

Anda boleh menggunakan aplikasi tersebut , sama ada pergi ke hospital terdekat, membeli ubat, memeriksa makmal, atau meminta pakar pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Bolehkah GERD benar-benar mencetuskan kematian mendadak?

Faktor dan Komplikasi Risiko Refluks Senyap

Refluks senyap boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa orang yang berisiko lebih tinggi untuk masalah kesihatan ini, termasuk:

 • Kehamilan;
 • Berat badan berlebihan;
 • pengosongan gastrik yang perlahan;
 • Gaya hidup, termasuk diet, makan berlebihan, merokok, dan minum alkohol;
 • Sfinkter esofagus yang rosak atau tidak berfungsi. Spinkter esofagus bertindak mengalirkan makanan ke dalam perut dan mencegah refluks gastrik memasuki esofagus lagi. Kerosakan ini mengakibatkan pertambahan asid perut kembali ke kerongkongan.

Jadi, jangan memandang rendah senyaprefluks, kerana keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi serius jika tidak dirawat dengan segera. Tidak hanya menyebabkan kerengsaan dan kerosakan jangka panjang pada tekak dan laring.

WebMD tulis, refluks senyap yang berlaku pada bayi dan kanak-kanak juga mencetuskan sejumlah komplikasi, termasuk:

 • Penyempitan kawasan bawah pita suara;
 • Jangkitan telinga berulang;
 • Penumpukan cecair telinga tengah

Pada orang dewasa, refluks senyap boleh mencederakan tekak dan pita suara. Keadaan ini juga meningkatkan risiko barah di kawasan ini, mempengaruhi bahagian paru-paru, dan memburukkan lagi keadaan kesihatan seperti asma, emfisema, atau bronkitis.

Baca juga: Asid Perut Meningkat, Ini Cara Menangani Pertama

Diagnosis dan Rawatan

Sekiranya anda terbukti mempunyai refluks senyap, doktor menetapkan ubat untuk menghentikan kerosakan refluks senyap (tidak membaiki kerosakan).

Biasanya, doktor mengesyorkan menguatkan sfingter esofagus, sehingga dapat mengelakkan asid perut masuk ke dalam esofagus di kemudian hari.

Selain itu, anda juga disarankan untuk mengubah gaya hidup anda. Elakkan makan atau minum sebelum tidur dan kurangkan pengambilan makanan yang boleh menjadi pencetus, seperti makanan berminyak, pedas, atau berasid.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Silent Reflux dan Apa yang Boleh Saya Lakukan?

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Anda Perlu Tahu mengenai Silent Reflux

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Laryngopharyngeal Reflux (Silent Reflux)