Kesihatan

5 Petua untuk Menjaga Kesihatan Kanak-kanak 1-2 Tahun

Jakarta - Usia 1-2 tahun adalah zaman kegemilangan kanak-kanak. Ini berlaku kerana pada masa ini saat 1000 hari pertama hidupnya. Pada usia ini, semua yang anda dapat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan anda di kemudian hari, termasuk pengambilan nutrien. Itulah sebabnya mengapa kebanyakan ibu bapa melakukan yang terbaik untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum dan kesihatan.

Memandangkan peningkatan minat terhadap objek, tidak jarang kanak-kanak merangkak dan bermain sambil memasukkan objek ke dalam mulut mereka. Itulah sebabnya, gaya keibubapaan yang dijalankan oleh setiap ibu bapa juga akan mempengaruhi keadaan anak. Bukan hanya menjaganya 24 jam, tetapi dengan membantunya menerapkan gaya hidup sihat sejak usia dini.

Baca juga: 5 Kesan Negatif Sekiranya Bayi Tidak Diimunisasi

Petua untuk Menjaga Kesihatan Kanak-kanak 1-2 Tahun

Banyak perkara dapat dipertimbangkan oleh ibu bapa ketika menjaga kesihatan anak-anak. Bermula dari pengambilan nutrien, aktiviti fizikal, hingga corak penjagaan anak menentukan kesihatan anak-anak. Baik dari segi fizikal dan mental. Tetapi jangan risau, berikut adalah petua untuk menjaga kesihatan anak-anak berumur 1-2 tahun yang boleh anda pakai:

1. Berikan Penyusuan Susu Eksklusif

Penyusuan susu ibu adalah cara yang baik untuk ibu dan bayi menjalin ikatan sambil memberikan nutrisi yang paling semulajadi. Walau bagaimanapun, penyusuan langsung tidak mungkin dilakukan oleh semua ibu. Kerana penyusuan memerlukan banyak masa dan dedikasi untuk menyediakan pemakanan yang sihat. dan menyusu sepanjang masa. Melancarkan dari WebMDSusu ibu mengandungi antibodi yang membantu anak kecil anda melawan virus dan bakteria. Ini tentunya sangat penting untuk membantu pembentukan sistem imun Little One yang masih berkembang.

2. Melawaskan

Imunisasi adalah program pemberian vaksin ke dalam tubuh anak untuk memberi imuniti terhadap penyakit. Pada usia 1-2 tahun, anak anda diwajibkan melakukan imunisasi polio, mengulang DPT, MMR (campak, gondok, dan rubela), kepialu, hepatitis A, influenza, varicella, dan pneumococci. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai imunisasi, ibu boleh bercakap terus dengan pakar pediatrik melalui .

Selain memberi imunisasi kepadanya, ibu juga perlu memberi vitamin kepada anak kecil mereka untuk menunjang kesihatan mereka. Ibu boleh membeli vitamin yang diperlukan oleh anak kecil mereka . Pergi ke ciri Beli Ubat, kemudian pesan ubat atau vitamin yang diperlukan. Selepas itu, ibu hanya perlu menunggu kurang dari 1 jam untuk pesanan tiba.

3. Jaga Pengambilan Makanan Anak Kecil Anda

Apa yang dimakan oleh si kecil mempengaruhi kesihatannya, jadi ibu perlu memberi perhatian dan menjaga pengambilan makanan anak mereka. Sebenarnya, pada usia ini, anak kecil anda sudah boleh makan makanan keluarga, selagi tekstur makanannya masih lembut. Kerana, dia hanya dapat makan makanan keluarga ketika berusia lebih dari dua tahun. Dilancarkan dari CDC, ibu perlu menyediakan banyak sayur-sayuran, buah-buahan, dan produk bijirin untuk menjaga kesihatan anak-anak mereka. Elakkan memberinya gula dan makanan yang mengandung terlalu banyak lemak jenuh.

Baca juga: 5 Cara Membentuk Diet Sihat Anak Kecil Anda

4. Perhatikan Waktu Tidur Anak Kecil Anda

Tidur tidak hanya menghilangkan rasa mengantuk, tetapi juga baik untuk pertumbuhan dan perkembangan. Tidur yang mencukupi dapat meningkatkan daya tahan, menyokong pertumbuhan dan perkembangan, dan mempengaruhi tahap kognitif.

Anak kecil yang berumur 1-2 tahun memerlukan 12-14 jam tidur sehari. Ini termasuk jumlah jam tidur siang pada siang hari, iaitu 1-3 jam sehari. Oleh itu, pastikan si kecil mendapat kualiti dan kuantiti tidur yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum.

5. Tunaikan Kasih Sayang kepada Anak Kecil Anda

Adakah anda tahu bahawa hubungan ibu bapa-anak yang penyayang, penyayang, dan stabil dapat membantu anak anda tumbuh dan berkembang menjadi lebih baik? Untuk itu, jangan lupa memberi perhatian dan kasih sayang positif kepada anak-anak. Ini berkaitan langsung dengan gaya keibubapaan yang betul dalam perkembangannya.

Hubungan ibu bapa-anak yang kuat sejak usia dini mencegah anak-anak dari pelbagai gangguan kesihatan mental dan fizikal yang dapat menghalang pertumbuhan dan perkembangan mereka. Sebenarnya, keadaan ini juga akan menjadikan anak-anak mempunyai hubungan sosial yang baik pada masa akan datang.

Baca juga: 3 Sukan yang Baik untuk Kesihatan Anak Kecil Anda

Sebilangan besar kanak-kanak pada usia ini akan meneroka apa sahaja yang ada di sekitar mereka. Oleh itu, jangan terkejut jika banyak kanak-kanak suka bermain dengan tanah, air, dan benda lain. Itu perkara biasa, tetapi jangan biarkan aktiviti ini membuat anda sakit dengan jangkitan bakteria, virus, atau kulat.

Cara mudah yang boleh dilakukan adalah dengan mengajar anak kecil anda mengenai amalan mencuci tangan dan kaki dengan sabun dan air mengalir, terutamanya sebelum makan dan sebelum tidur.

Itulah petua yang boleh dilakukan untuk menjaga kesihatan anak-anak berumur 1 hingga 2 tahun. Jaga keadaan badan anak untuk mengelakkan masalah kesihatan.

Akan tetapi, jika anak itu kelihatan mengalami keluhan kesihatan, seperti demam yang tidak hilang selama beberapa hari, tidak ada salahnya mengunjungi hospital terdekat untuk pemeriksaan. Anda boleh membuat janji temu dengan hospital yang ingin anda lalui untuk pemeriksaan yang lebih mudah. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Gambaran Keseluruhan Penyusuan Ibu.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Petua untuk Ibu Bapa – Idea untuk Membantu Anak-anak Mengekalkan Berat Badan yang Sihat.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Tinjauan Kesihatan Kanak-kanak.
Membesarkan Anak. Diakses pada tahun 2021. Hubungan dan Perkembangan Anak.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found