Kesihatan

Tetap Sihat, Inilah Cara Makan Sedap bagi Orang yang Menghidap Diabetes

Jakarta - Diabetes bukan sahaja menjadi bencana besar bagi orang tua. Penyakit ini juga boleh menyerang orang muda kerana gaya hidup yang tidak sihat yang mereka jalani. Orang yang menghidap diabetes juga diketahui tidak dapat makan makanan yang baik, kerana mereka harus memperhatikan kadar gula darah di dalam badan mereka. Jadi, adakah jenis makanan yang baik untuk penghidap diabetes? Berikut adalah beberapa makanan berikut:

Baca juga: 5 Kesan Sampingan Diabetes Tidak dijangka

1. Bayam

Bayam adalah salah satu makanan lazat bagi penghidap diabetes. Makanan sihat ini mengandungi lutein yang baik untuk kesihatan mata. Selain diproses menjadi sayur, anda boleh merebus dan memakannya sebagai sayur segar.

2. Daging tanpa lemak

Siapa kata orang yang menghidap diabetes tidak boleh makan daging? Daging tanpa lemak adalah makanan yang lazat untuk pesakit diabetes seterusnya. Walau bagaimanapun, ada perkara yang perlu diberi perhatian. Jangan memprosesnya dengan menggoreng. Lebih sihat jika anda mendidih, memanggang, atau memanggangnya.

3. Nasi Perang

Sekiranya anda tidak dapat merasa kenyang sebelum makan nasi, orang yang menghidap diabetes boleh menggantikan nasi putih dengan beras perang. Nasi putih mempunyai kandungan gula yang sangat tinggi, yang boleh membahayakan penderita diabetes.

4. Popcorn segar

Makanan lazat seterusnya bagi penghidap diabetes adalah popcorn ketidakpedulian. Tidak boleh dimakan popcorn untuk pesakit kencing manis, tetapi jangan menambah rasa, okey?

5. Coklat gelap

Coklat gelap selamat untuk dimakan oleh penghidap diabetes. Jenis coklat ini juga mempunyai banyak faedah, iaitu mempercepat proses glukosa darah, mengurangkan daya tahan insulin, dan makan berlebihan.

6. Oatmeal

Sekiranya anda bosan dengan beras perang, anda boleh makan oatmeal. Jangan tambah gula untuk manis. Anda boleh menggunakan buah-buahan, seperti keluarga beri atau pisang.

7. Tomato

Tomato mengandungi lycopene dan lutein yang baik untuk buah pinggang dan saluran darah. Pesakit kencing manis yang mengambil segelas jus tomato setiap hari dapat mengurangkan risiko pembekuan darah akibat diabetes.

8. Ikan Laut

Sama seperti daging, orang yang menghidap diabetes boleh makan makanan laut yang diproses dengan cara mengukus, memanggang, atau memanggang. Untuk ikan itu sendiri, penghidap dapat memakan ikan yang mengandung omega 3, seperti tuna, salmon, dan sardin.

9. Ubi keledek

Ubi jalar adalah makanan manis yang tidak menaikkan gula darah di dalam badan, jadi ia selamat untuk dimakan oleh penghidap diabetes. Ubi jalar dapat mempercepat proses glukosa darah dan mempunyai indeks glukosa yang lebih rendah.

10. Brokoli

Brokoli adalah sayur selain bayam yang baik untuk pesakit diabetes. Brokoli adalah sayuran yang mengandungi sebatian sulforaphane . Kandungannya dapat memperbaiki dan melindungi dinding saluran darah dari kerosakan kardiovaskular yang disebabkan oleh diabetes.

Baca juga: Hati-hati dengan Gejala Diabetes Yang Menyerang Tubuh

Sebelum Memilih Makanan, Perhatikan Ini

Anda boleh makan makanan selain dari yang telah disebutkan. Sebelum menggunakannya, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

  • Jangan makan makanan yang tinggi kalori, lemak jenuh dan trans, serta tinggi gula dan garam.
  • Jangan memproses makanan dengan minyak yang mempunyai kandungan lemak tepu yang tinggi.
  • Jangan makan makanan yang tidak mengandungi serat dari biji-bijian, buah-buahan atau sayur-sayuran.
  • Jangan mengambil minuman bergula dengan kandungan gula atau pemanis tiruan yang tinggi.
  • Jangan lewatkan makan dan biasakan makan secara tidak teratur.
  • Jangan makan dalam bahagian yang berlebihan.
  • Jangan makan dengan pinggan besar, supaya makanan tidak kelihatan kecil. Sebaiknya makan dalam pinggan kecil supaya anda dapat melihat banyak makanan.

Baca juga: Pesakit kencing manis boleh mendapat Pemphigoid Bulosa, Inilah Faktanya

Itu adalah beberapa makanan lazat bagi penghidap diabetes. Penyakit ini membuat penderita tidak dapat makan makanan yang enak, seperti yang dapat dimakan oleh orang yang sihat. Anda boleh mencegah penyakit ini dengan selalu mengamalkan gaya hidup sihat sejak usia dini. Sekiranya anda mengalami sejumlah masalah kesihatan, segera berbincang dengan doktor dalam permohonannya untuk menentukan langkah rawatan yang sesuai, ya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 16 Makanan Terbaik untuk Mengawal Diabetes.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diet diabetes: Buat rancangan pemakanan sihat anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah makanan terbaik untuk penghidap diabetes?