Kesihatan

Adakah X-Ray Selamat untuk Wanita Hamil?

, Jakarta - X-ray atau x-ray banyak digunakan pada objek atau tempat yang sering ditemui setiap hari, misalnya pada alat pengimbas atau keselamatan di lapangan terbang, hospital, pusat membeli-belah, atau bangunan tertentu. Itu membuat sesiapa yang ingin memasuki tempat itu, harus melalui pengimbas yang menggunakan paparan sinar-X.

Hingga kini, penggunaan sinar-X masih sering menjadi perbahasan kerana dikatakan memberi kesan negatif kepada tubuh manusia, terutama pada wanita yang sedang hamil. Adakah benar bahawa pendedahan sinar-x boleh mencetuskan kesan negatif pada badan? Apa yang berlaku sekiranya seorang wanita hamil terkena sinar-X dari pengimbas atau alat lain yang memancarkan cahaya?

Baca juga: Ibu Mengandung, Perhatikan 6 Mitos & Fakta Kehamilan Ini

Lancarkan halaman Persatuan Fizik Kesihatan, Wanita hamil sebenarnya masih selamat melalui pengimbas keselamatan. Ini kerana sinar-X yang digunakan pada peranti ini cenderung sangat rendah, sehingga tidak menembusi kulit. Sinar-X pada peranti ini hanya bertujuan untuk menggariskan batang tubuh luaran dan memberi idea tentang apa yang dibawa atau dilekatkan pada badan.

Dengan kata lain, sinar-X yang dipancarkan oleh alat ini hampir tidak akan menyentuh organ dalaman, termasuk rahim. X-ray pada alat pengimbas keselamatan didakwa tidak menimbulkan risiko kepada wanita hamil atau janin yang dikandung. Lebih-lebih lagi, biasanya seseorang hanya memerlukan beberapa saat untuk melalui alat tersebut.

Adakah selamat bagi wanita hamil untuk mengambil sinar-X untuk tujuan perubatan

Selain pengimbas keselamatan, sinar-x juga digunakan dalam dunia perubatan, iaitu untuk sinar-x. Sebenarnya, terdapat beberapa keadaan yang memerlukan wanita hamil menjalani sinar-x, sama ada sinar-x gigi, tulang di tangan, kaki, atau bahagian badan yang lain. Untuk sentiasa selamat, pastikan anda selalu membincangkannya dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk melakukan sinar-X semasa hamil.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini adalah Langkah Pemeriksaan X-Ray

Masih banyak perbezaan pendapat mengenai sinar-X semasa kehamilan, ada yang mengatakan tidak apa-apa untuk melakukannya dan ada yang menyarankan untuk tidak melakukannya. Walaupun begitu, Akademi Doktor Keluarga mengatakan bahawa sinar-X semasa kehamilan pada amnya selamat untuk dilakukan. Mengambil sinar-X semasa hamil dikatakan tidak meningkatkan risiko keguguran, kecacatan kelahiran, atau masalah perkembangan lain bagi bayi.

Walaupun begitu, pendedahan sinar-X yang kerap dikatakan dapat meningkatkan risiko bayi mengalami kerosakan pada sel-sel badan, sehingga meningkatkan risiko barah di kemudian hari. Oleh itu, wanita yang sedang hamil disarankan untuk tidak terlalu kerap dan mengelakkan sinaran sinar-X.

Sebenarnya, tidak semua jenis sinar-X selamat dilakukan semasa mengandung. Pastikan selalu berunding terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk melakukan pemeriksaan ini semasa kehamilan. Jenis sinar-X yang melibatkan tahap radiasi yang tinggi, harus dielakkan oleh wanita yang sedang hamil.

Semakin besar tahap pendedahan dan radiasi yang diterima oleh wanita hamil, semakin tinggi risiko yang boleh terjadi pada ibu dan janin. Penggunaan sinar-X yang memaparkan lebih dari 10 rad radiasi semasa kehamilan boleh menyebabkan kesan sampingan, yang dapat meningkatkan risiko ketidakupayaan belajar dan masalah mata.

Tetapi secara amnya, sinar-X pada sinar-X tidak mempunyai banyak kekuatan. Sinaran sinar-X jauh lebih lemah daripada ini, biasanya tidak lebih dari 5 rad.

Baca juga: Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Pemeriksaan X-Ray

Atau anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk berbincang dengan doktor sebelum memutuskan untuk menjalani pemeriksaan sinar-x. Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!